To ciasto jest obłędne! Robiłam je nieskończoną ilość razy i zawsze wychodzi świetne. Sprawdza się zarówno jako ciasto, które wykonuje się na co dzień, jak i odświętnie. Kruchy spód dzięki mące puszystej typu krupczatka firmy Lubella, delikatna pianka budyniowa i do tego pyszne maliny… <3 Uwielbiam to połączenie! Nie ma lata, w którym je nie wykonuję ponieważ wszyscy je uwielbiamy. Jest to chyba jedyne ciasto, które jeszcze przed zaczęciem prowadzenia bloga zapisywałam znajomym jego przepis ręcznie na kartce. Przepis już dawno wyczaiłam z bloga mojewypieki.com – jest rewelacyjny!
Przepis na: Malinowa pychota z budyniową pianką
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki do ciast kruchych firmy Lubella
- 5 żółtek
- 250 g margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego (65 g)
- 1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 200 g malin
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Malinowa pychota z budyniową pianką - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Komentarze
Dziękuję za przepyszny i prosty przepis 😋 ciasto wyszło idealne i wszystkim bardzo smakowało, pozdrawiam 😊
Ciasto prezentuje się świetnie! 🙂
Czy maliny można zastąpić truskawkami?
Pozdrawiam
Tak jak najbardziej można zastąpić truskawkami 🙂
Również pozdrawiam!
Czy czernice też będą odpowiednie do tego ciasta?
czy jajka maja byc w temperaturze pokojowej czy z lodowki ?
ciasto piec grzalka gora i dol czy w termoobiegu ? 😉 ile gramm ma miec kostka margaryny?
Rewelka. Każdy kto próbował był zachwycony dziękuję za ten przepis!
Ile Pani dawała tego budyniu ? dwa po 65 g
2 opakowania budyniu po 65 g każdy.
to czemu mi pianka nie wyszła a ten budyń z cukrem czy bez cukru?
Czy mogę użyć mrożonych malin?
Tak ale trzeba je najpierw rozmrozić przed dodaniem 🙂
Dziękuję za przepis. Ciasto robiłam już dwa razy i jest pycha. Najbardziej wszystkim smakuje pianka. Jeszcze raz dzięki 🙂
Ciato pięknie się prezentuje i świetnie smakuje. Myślę, że równie dobrze będzie smakowało z czerwoną porzeczką. Dziękuję za przepis. Zapisuję w ulubionych 🙂
ja dodalam truskawki ktore mi opadly w piance,a po za tym bardzo czus proszek budyniowy,moze akurat zle wymieszalam. tak to bardzo smaczne ciacho
Piana musiała być za krótko miksowana, ponieważ poiwnna miec konsystencję bezy i truskawki wtedy utrzymują się na gorze pianki, a nie opadają 🙂
nie wiem o co chodzi, w piekarniku pianka pięknie rośnie, a po wyjęciu z piekarnika opada i robi się zakalec ;/ pomocy już 3 ciasta zepsułam
Pani Jolu wydaje mi się, że skoro piana opada to może źle ubija Pani jajka? Albo parę razy otwiera piekarnik podczas pieczenia? Pianki, bezy oraz serniki nie lubią gdy otwiera się piekarnik podczas pieczenia i wtedy opadają…
do piekarnika nigdy nie zaglądam – właśnie nauczona przygodami z sernikiem, a tu klops, jak tylko upieczone ciacho wyciągam jeszcze gorące i stawiam na kuchence żeby wystygło – to ono w oczach zaczyna opadać. Chociaż zakalec też pyszny ;D
nie wiem o co chodzi, w piekarniku pianka pięknie rośnie, a po wyjęciu z piekarnika opada i robi się zakalec ;/ pomocy już 3 ciasta zepsułam
Pani Jolu wydaje mi się, że skoro piana opada to może źle ubija Pani jajka? Albo parę razy otwiera piekarnik podczas pieczenia? Pianki, bezy oraz serniki nie lubią gdy otwiera się piekarnik podczas pieczenia i wtedy opadają…
do piekarnika nigdy nie zaglądam – właśnie nauczona przygodami z sernikiem, a tu klops, jak tylko upieczone ciacho wyciągam jeszcze gorące i stawiam na kuchence żeby wystygło – to ono w oczach zaczyna opadać. Chociaż zakalec też pyszny ;D
Jeden budyn powinien zawierać 65g ?
Jakie wymiary blaszki?
Ja piekłam to ciasto już wiele razy i zawsze w sumie w innej blaszce 🙂 Może to być tortownica np. o srednicy 26 cm, lub blaszka o wymiarze 18×28. Ważne aby dobrze ubic piankę i wtedy ciasto wyjdzie dosyć wysokie.
Dziękuję za odpowiedź 🙂 ciasto wygląda pysznie, jutro napewno trafi do piekarnika 😉 pozdrawiam
niebo w gębie! mój stały punkt programu! Piekłam już naście razy!
Wygląda świetnie! 🙂