Malinowa pychota z budyniową pianką

4.8/5 (69 ocen)
Malinowa pychota z budyniową pianką

To ciasto jest obłędne! Robiłam je nieskończoną ilość razy i zawsze wychodzi świetne. Sprawdza się zarówno jako ciasto, które wykonuje się na co dzień, jak i odświętnie. Kruchy spód dzięki mące puszystej typu krupczatka firmy Lubella, delikatna pianka budyniowa i do tego pyszne maliny… <3 Uwielbiam to połączenie! Nie ma lata, w którym je nie wykonuję ponieważ wszyscy je uwielbiamy. Jest to chyba jedyne ciasto, które jeszcze przed zaczęciem prowadzenia bloga zapisywałam znajomym jego przepis ręcznie na kartce. Przepis już dawno wyczaiłam z bloga mojewypieki.com – jest rewelacyjny!

Przepis na: Malinowa pychota z budyniową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki do ciast kruchych firmy Lubella
  • 5 żółtek
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (65 g)
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 200 g malin
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Malinowa pychota z budyniową pianką - przepis krok po kroku


Krok 1

Ciasto malinowe

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.


Krok 2

malinowa pychotka

Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. .


Krok 3

Ciasto malinowe

W tym czasie zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.Następnie wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.


Krok 4

malinowa pychotka

Na podpieczony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać maliny bądź dodatkowo troszkę dżemu malinowego (otworkami do góry).


Krok 5

Ciasto malinowe

Na maliny zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.


malinowa pychotka

Ciasto malinowe

malinowa pychotka

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 69

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
29 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marika
Marika
13 godzin temu

Dziękuję za przepyszny i prosty przepis 😋 ciasto wyszło idealne i wszystkim bardzo smakowało, pozdrawiam 😊

1000025150
Joanna
Joanna
4 lat temu

Czy maliny można zastąpić truskawkami?
Pozdrawiam

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Joanna

Tak jak najbardziej można zastąpić truskawkami 🙂
Również pozdrawiam!

Cyanna
Cyanna
5 lat temu

Czy czernice też będą odpowiednie do tego ciasta?

Natalia
Natalia
6 lat temu

czy jajka maja byc w temperaturze pokojowej czy z lodowki ?

Basia Wilke
Basia Wilke
6 lat temu

ciasto piec grzalka gora i dol czy w termoobiegu ? 😉 ile gramm ma miec kostka margaryny?

Kasia
Kasia
6 lat temu

Rewelka. Każdy kto próbował był zachwycony dziękuję za ten przepis!

Magdalena Rżany
Magdalena Rżany
6 lat temu

Ile Pani dawała tego budyniu ? dwa po 65 g

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
W odpowiedzi do  Magdalena Rżany

2 opakowania budyniu po 65 g każdy.

Magdalena Rżany
Magdalena Rżany
6 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

to czemu mi pianka nie wyszła a ten budyń z cukrem czy bez cukru?

Aneta
Aneta
6 lat temu

Czy mogę użyć mrożonych malin?

Jadwiga Piotrowska
Jadwiga Piotrowska
6 lat temu

Dziękuję za przepis. Ciasto robiłam już dwa razy i jest pycha. Najbardziej wszystkim smakuje pianka. Jeszcze raz dzięki 🙂

Małgorzata Bejm
Małgorzata Bejm
6 lat temu

comment image
Ciato pięknie się prezentuje i świetnie smakuje. Myślę, że równie dobrze będzie smakowało z czerwoną porzeczką. Dziękuję za przepis. Zapisuję w ulubionych 🙂

Dawid Stodolski
Dawid Stodolski
6 lat temu

ja dodalam truskawki ktore mi opadly w piance,a po za tym bardzo czus proszek budyniowy,moze akurat zle wymieszalam. tak to bardzo smaczne ciacho

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
W odpowiedzi do  Dawid Stodolski

Piana musiała być za krótko miksowana, ponieważ poiwnna miec konsystencję bezy i truskawki wtedy utrzymują się na gorze pianki, a nie opadają 🙂

jola
jola
6 lat temu

nie wiem o co chodzi, w piekarniku pianka pięknie rośnie, a po wyjęciu z piekarnika opada i robi się zakalec ;/ pomocy już 3 ciasta zepsułam

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
W odpowiedzi do  jola

Pani Jolu wydaje mi się, że skoro piana opada to może źle ubija Pani jajka? Albo parę razy otwiera piekarnik podczas pieczenia? Pianki, bezy oraz serniki nie lubią gdy otwiera się piekarnik podczas pieczenia i wtedy opadają…

jola
jola
6 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

do piekarnika nigdy nie zaglądam – właśnie nauczona przygodami z sernikiem, a tu klops, jak tylko upieczone ciacho wyciągam jeszcze gorące i stawiam na kuchence żeby wystygło – to ono w oczach zaczyna opadać. Chociaż zakalec też pyszny ;D

jola
jola
6 lat temu

nie wiem o co chodzi, w piekarniku pianka pięknie rośnie, a po wyjęciu z piekarnika opada i robi się zakalec ;/ pomocy już 3 ciasta zepsułam

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
W odpowiedzi do  jola

Pani Jolu wydaje mi się, że skoro piana opada to może źle ubija Pani jajka? Albo parę razy otwiera piekarnik podczas pieczenia? Pianki, bezy oraz serniki nie lubią gdy otwiera się piekarnik podczas pieczenia i wtedy opadają…

jola
jola
6 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

do piekarnika nigdy nie zaglądam – właśnie nauczona przygodami z sernikiem, a tu klops, jak tylko upieczone ciacho wyciągam jeszcze gorące i stawiam na kuchence żeby wystygło – to ono w oczach zaczyna opadać. Chociaż zakalec też pyszny ;D

Gość
Gość
6 lat temu

Jeden budyn powinien zawierać 65g ?

Joanna
Joanna
6 lat temu

Jakie wymiary blaszki?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
W odpowiedzi do  Joanna

Ja piekłam to ciasto już wiele razy i zawsze w sumie w innej blaszce 🙂 Może to być tortownica np. o srednicy 26 cm, lub blaszka o wymiarze 18×28. Ważne aby dobrze ubic piankę i wtedy ciasto wyjdzie dosyć wysokie.

Joanna
Joanna
6 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Dziękuję za odpowiedź 🙂 ciasto wygląda pysznie, jutro napewno trafi do piekarnika 😉 pozdrawiam

justyna
justyna
7 lat temu

niebo w gębie! mój stały punkt programu! Piekłam już naście razy!

Miłka | piekne-rzeczy.pl
Miłka | piekne-rzeczy.pl
7 lat temu

Wygląda świetnie! 🙂