Makowiec zawijany to wyborny wypiek drożdżowy. Smakuje wyśmienicie zarówno w dzień pieczenia, jak i w kolejnych dniach. Ten zawijaniec makowy będzie się świetnie prezentować na Twoim świątecznym stole (choć równie dobrze można go upiec w każdy dowolny dzień w roku).
Makowiec
Warto pokusić się o wykonanie domowej masy makowej z ulubionymi bakaliami. Niestety wiele gotowych mas makowych z puszek mają w sobie sporo niepotrzebnego cukru i zbędnych składników.
Przepis na: Makowiec zawijany
Porady na start
Jeśli planujesz wykonać na święta makowiec zawijany to najlepiej go upiec 1-2 dni wcześniej (lub rano w Wigilię). Dobrze wyrobione ciasto będzie mięciutkie przez kilka następnych dni.
Duży wpływ na smak i zapach makowca ma wykonanie domowej masy makowej z ulubionymi bakaliami.
Makowiec możesz zwinąć i piec w formie rolady lub tak jak ja naciąć, naprzemiennie splatać oraz piec w keksówce.
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych (lub 10 g instant)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 ml letniego mleka
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 g cukru białego
- 200 ml letniego mleka
- 60 g miękkiego masła
Masa makowa:
- przepis na masę makową klik>>
- ewentualnie 1 puszka gotowej masy makowej (kiedy nie robimy domowej masy makowej)
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki wody
Zobacz również:
Makowiec zawijany przepis krok po kroku:
Krok 1
Makowy zawijaniec to wypiek, który śmiało może zastąpić klasycznego makowca. Jest bardzo prosty do przygotowania. Tylko przede wszystkim warto się pokusić na zrobienie domowej masy makowej, która jest o niebo smaczniejsza niż ta gotowa z puszki.
Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to można je przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży. Najlepiej smakuje w dniu jej upieczenia lub na drugi, trzeci dzień.
Rozczyn drożdżowy:
Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant). Następnie dodajemy łyżkę cukru, 50 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.
Krok 2
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (80 g), letnie mleko (200 ml), mąkę pszenną (500 g), a także miękkie masło (60 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 3
Masa makowa:
Do wykonania drożdżowej gwiazdy z makiem można użyć domowej masy makowej (przepis klik>>) lub tej gotowej z puszki, którą można kupić praktycznie w każdym sklepie.
Ja polecam skusić się na wykonanie domowej masy makowej, bo jest naprawdę przepyszna. Sprawi, że Wasz makowy zawijaniec będzie smakować i pachnieć naprawdę wyjątkowo.
Krok 5
Krok 6
Zwijamy roladę, brzegi zlepiamy.
Tak uformowaną roladę można włożyć od razu do długiej keksówki (ewentualnie przekroić na pół i piec w dwóch małych keksówkach), albo ją naciąć tak jak ja w następnym kroku tworząc zawijańca makowego.
Krok 7
Roladę makową przecięłam na pół (nie dochodziłam nożem do końca, około 5 cm).
Krok 8
Naprzemiennie delikatne splatamy (rozcięciem do góry).
Krok 9
Makowy zawijaniec przekładamy do długiej keksówki (moja miała niecałe 40 cm). Odstawiamy na 10-15 minut do lekkiego podrośnięcia. Nagrzewamy w tym czasie piekarnik.
Smarujemy z wierzchu roztrzepanym w miseczce żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Po przestygnięciu wierzch polewamy lukrem i można opcjonalnie posypać odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Komentarze
Czy ilość domowej masy makowej według Pani przepisu wystarczy na jedną czy raczej na dwie rolady?
Zależy jakie duże te rolady, bo masy powinno wystarczyć na jedną dużą roladę lub dwie małe 🙂
Wyszedł super !
brawo 🙂
W jakiej blaszce można piec 35 na 11 będzie ok:)
W przepisie jest podana wielkość blaszki 🙂 W przypadku ciasta drożdżowego to się ono dostosowuje do wielkosci uzytej blaszki 🙂
dziękuję ja mam blaszkę 35dl myślę że też będzie ok 🙂
Proszę 🙂
Czy w innej blaszce też będzie miało taki efekt jeśli nie mam tam długiej blaszki?
W tradycyjnej jak położę na środku będzie ok?
No to lepiej upiec w dwóch małych keksówkach. Jak położy Pani na środku to ten makowiec może rozlać się na boki i będzie niziutki 🙂
Ewentualnie zmniejszyć proporcje np. o 1/4 i upiec sobie w swojej keksówce.
Idealna propozycja na świeta:) pyszny i jak wygląda pięknie widać na zdjęciu:) polecam 🙂
Rewelacja 🙂 Dzięki wielkie za zdjęcie!
Pięknie podany przepis,już wiem że będzie na święta. Niedawno piekłam z marmoladą, owszem był dobry,ładnie wyrósł lecz niestety skórka odstawała, wyglądało nie koniecznie apetycznie.
Ale jaka skórka odstawała, bo nie do końca rozumiem? 🙂 Ten przepis jest na blogu od 1,5 dnia i jest z makiem…
Planuje zrobić na święta! Ale miałabym pytanie.. robiąc dwa takie makowce to lepiej ciasta drożdżowe zrobić dwa osobne czy podwoić listę składników i zrobić jedno? 🙂
Bardzo dobry wybór 🙂 Można ciasto zrobić z podwójnej porcji i upiec od razu w dwóch foremkach. Jeżeli masz tylko jedną foremkę, to zrobiłabym dwa ciasta drożdżowe 🙂
Super, dziękuje 🙂 bo zawsze się zastanawiałam nad tym, czy ciasto z podwójnej porcji będzie tak samo szybko rosnąć czy trzeba dłużej czekać..
Nie ma takiej potrzeby żeby dlużej czekać 🙂