Kruche rożki serowe przypominają troszkę ciasteczka półfrancuskie. Nadziałam je małymi kawałkami jabłek oraz odrobiną konfitury z brzoskwiń. Są rewelacyjne w smaku. Kruche, maślane oraz rozpływające się w ustach. Z przepisu wychodzi około 40 ciasteczek.
Przepis na: Kruche rożki serowe z jabłkiem i dżemem
Składniki:
- 200 g maki pszennej
- 150 g masła
- 200 g twarogu
- 32 g cukru wanilinowego
- 1 jabłko
- konfitura z brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Wyślij emailem
Zobacz również:
Kruche rożki serowe z jabłkiem i dżemem - przepis krok po kroku
Krok 1
Mąkę, miękkie masło, cukier waniliowy oraz twaróg mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka. Na środek każdego nakładamy mały kawałeczek jabłka oraz gęstą konfiturę z brzoskwiń.
Krok 3
Ciasteczka układamy równomiernie w ostępach. Piec około 20 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.
Komentarze
Wyszło mi z przepisami ok 20 ciasteczek i niestety rozkleiły się w trakcie pieczenia
Jakiego twarogu użyć do ciasta?
Pani Elu, chodzi o taki zwykły twaróg w kostce np półtłusty 🙂
Jaki twaróg użyć do ciasteczek?
Świetne kruche ciasteczka ;))
Kruche ciasteczkaa wyszly fenomenalne
Jestem pod ich zachwytem 🙂
Czy to ciasto nie potrzebuje jajek? Na pewno dobry jest ten przepis.
To ciasto nie potrzebuje jajek 🙂
Budzę się z rana a tu już czeka gorąca kawa i takie ciasteczka… O czymś takim warto pomarzyć 🙂
Ooo zdecydowanie tak! <3 Też bym tak chciała… 🙂
Wspaniałe ciasteczka 🙂
Dziękuję bardzo! 🙂
Ślinka leci na sam widok! A co dopiero smak! Muszą być obłędne!!! <3
Ślinka leci na sam widok! A co dopiero smak! Muszą być obłędne!!! <3
Dziękuję! 🙂 Nieskromnie powiem, żę były pyszne 🙂