
Kruche rożki serowe przypominają troszkę ciasteczka półfrancuskie. Nadziałam je małymi kawałkami jabłek oraz odrobiną konfitury z brzoskwiń. Są rewelacyjne w smaku. Kruche, maślane oraz rozpływające się w ustach. Z przepisu wychodzi około 40 ciasteczek.
Przepis na: Kruche rożki serowe z jabłkiem i dżemem
Łącznie: 45 min
Składniki:
- 200g maki pszennej
- 150g masła
- 200g twarogu
- 32g cukru wanilinowego
- 1 jabłko
- konfitura z brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Krok 1
Mąkę, miękkie masło, cukier waniliowy oraz twaróg mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka. Na środek każdego nakładamy mały kawałeczek jabłka oraz gęstą konfiturę z brzoskwiń.
Krok 2
Zlepiamy ciasto pośrodku.
Krok 3
Ciasteczka układamy równomiernie w ostępach. Piec około 20 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.