Kruche ciasto z truskawkami i bezą

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami i bezą to bardzo smaczny, efektowny wypiek. Maślany spód, soczyste truskawki i słodka, wysoka beza… Połączenie idealne! Można je kroić zaraz po lekkim ostygnięciu. Dodałam także łodygę dojrzałego rabarbaru, ale nie jest obowiązkowy składnik tego ciasta.

Przepis na: Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (np. typ 500-550)
  • 150 g masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej
  • kilka kropli soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 200-250 g truskawek
  • 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej
  • opcjonalnie 1 łodyga dojrzałego rabarbaru
Wyślij emailem

Jak zrobić kruche ciasto z truskawkami i bezą?


Krok 1

składniki na ciasto kruche na tartę - masło, żółtka, proszek do pieczenia i mąka

Kruche ciasto z truskawkami i bezą można przygotować w dniu imprezy – można je kroić zaraz po lekkim ostygnięciu.

Zaczynamy od przygotowania półkruchego ciasta.

Ciasto:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (250 g) np. typ 500-550 (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (150 g), żółtka (2 sztuki), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki) oraz cukier puder (70 g). 


Krok 2

zagniecione ciasto kruche

Zagniatamy dłońmi kruche ciasto (to powinno zająć dość krótko, około 1 lub 2 minut). Wkładamy do lodówki na 20 minut (lub na 5 minut do zamrażalnika).


Krok 3

Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie prostokątna 18 x 28 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Spód wylepiamy ciastem.

Nakłuwamy równomiernie widelcem i wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut lub do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie pieczemy ciasto przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie rumiane.


Krok 4

Jeśli chodzi o owoce to mogą być zarówno świeże jak i rozmrożone (najlepiej je rozmrozić na sitku).

Użyłam 250 g świeżych truskawek, a także większą łodygę dojrzałego rabarbaru – jednak nie jest ona obowiązkowa. Możesz dodać także garść świeżych malin czy borówek amerykańskich.

Owoce równomiernie oprószamy skrobią ziemniaczaną (1 łyżka).  


Krok 5

Ciasto wyciągamy z piekarnika.


Krok 6

Nakładamy owoce.


Krok 7

Beza:

Do suchej, czystej miski wlewamy białka (5 sztuk). Wsypujemy małą szczyptę soli i zaczynamy miksowanie. Najpierw na małych obrotach, a następnie je zwiększamy. Gdy piana zacznie zwiększać swoją objętość to zaczynamy dodawać stopniowo cukier – 1 łyżka co 30 sekund (łącznie 200 g).

Po 10-12 minutach miksowania powinna powstać sztywna piana, a cukier ładnie rozbity.

Dodajemy skrobię (1 płaska łyżka) oraz dosłownie kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy przez kilka sekund na mniejszych obrotach miksera.


Krok 8

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Bezę nakładamy stopniowo łyżka za łyżką na warstwę owoców.

Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie przez 20 minut w temperaturze 140 stopni (u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Kruche ciasto z truskawkami i bezą gotowe! Najłatwiej je kroić ostrym nożem z ząbkami. Smacznego!

Zachęcam do wypróbowania moich innych ciast z truskawkami. Bardzo polecam ucierane ciasto z truskawkami, ciasto z budyniem waniliowym i truskawkami oraz biszkopt z truskawkami.


Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

ciasto z truskawkami i bezą

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments