Kruche ciasto z truskawkami i bezą to bardzo smaczny, efektowny wypiek. Maślany spód, soczyste truskawki i słodka, wysoka beza… Połączenie idealne! Można je kroić zaraz po lekkim ostygnięciu. Dodałam także łodygę dojrzałego rabarbaru, ale nie jest obowiązkowy składnik tego ciasta.
Przepis na: Kruche ciasto z truskawkami i bezą
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (np. typ 500-550)
- 150 g masła
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 70 g cukru pudru
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej
- kilka kropli soku z cytryny
Dodatkowo:
- 200-250 g truskawek
- 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej
- opcjonalnie 1 łodyga dojrzałego rabarbaru
Zobacz również:
Jak zrobić kruche ciasto z truskawkami i bezą?
Krok 1
Kruche ciasto z truskawkami i bezą można przygotować w dniu imprezy – można je kroić zaraz po lekkim ostygnięciu.
Zaczynamy od przygotowania półkruchego ciasta.
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (250 g) np. typ 500-550 (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (150 g), żółtka (2 sztuki), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki) oraz cukier puder (70 g).
Krok 2
Zagniatamy dłońmi kruche ciasto (to powinno zająć dość krótko, około 1 lub 2 minut). Wkładamy do lodówki na 20 minut (lub na 5 minut do zamrażalnika).
Krok 3
Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie prostokątna 18 x 28 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Spód wylepiamy ciastem.
Nakłuwamy równomiernie widelcem i wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut lub do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie pieczemy ciasto przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie rumiane.
Krok 4
Jeśli chodzi o owoce to mogą być zarówno świeże jak i rozmrożone (najlepiej je rozmrozić na sitku).
Użyłam 250 g świeżych truskawek, a także większą łodygę dojrzałego rabarbaru – jednak nie jest ona obowiązkowa. Możesz dodać także garść świeżych malin czy borówek amerykańskich.
Owoce równomiernie oprószamy skrobią ziemniaczaną (1 łyżka).
Krok 5
Ciasto wyciągamy z piekarnika.
Krok 6
Nakładamy owoce.
Krok 7
Beza:
Do suchej, czystej miski wlewamy białka (5 sztuk). Wsypujemy małą szczyptę soli i zaczynamy miksowanie. Najpierw na małych obrotach, a następnie je zwiększamy. Gdy piana zacznie zwiększać swoją objętość to zaczynamy dodawać stopniowo cukier – 1 łyżka co 30 sekund (łącznie 200 g).
Po 10-12 minutach miksowania powinna powstać sztywna piana, a cukier ładnie rozbity.
Dodajemy skrobię (1 płaska łyżka) oraz dosłownie kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy przez kilka sekund na mniejszych obrotach miksera.
Krok 8
Bezę nakładamy stopniowo łyżka za łyżką na warstwę owoców.
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie przez 20 minut w temperaturze 140 stopni (u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Kruche ciasto z truskawkami i bezą gotowe! Najłatwiej je kroić ostrym nożem z ząbkami. Smacznego!
Zachęcam do wypróbowania moich innych ciast z truskawkami. Bardzo polecam ucierane ciasto z truskawkami, ciasto z budyniem waniliowym i truskawkami oraz biszkopt z truskawkami.
Komentarze