Jajka na pieczarkowej pierzynce to ekspresowa, bardzo smaczna przekąska na zimno. Sycąca i pełna smaku. Idealna na zbliżające się święta wielkanocne. Ta sałatka z jajkiem z pewnością posmakuje Twoim domownikom.
Przepis na: Jajka na pieczarkowej pierzynce
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 300 g pieczarek marynowanych
- 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 1/2 długiego, świeżego ogórka
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki majonezu
- opcjonalnie 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka musztardy miodowej lub stołowej
- 2 płaskie łyżki szczypiorku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić jajka na pieczarkowej pierzynce?
Krok 1
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo – ja użyłam 5 większych sztuk. Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.
Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.
Krok 2
Krok 3
Do miski dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pieczarki marynowane (300 g), pokrojone w kostkę ogórki (możesz użyć zarówno konserwowe jak i kiszone, 3 średniej wielkości sztuki), świeży ogórek (1/2 długiej sztuki), a także odcedzoną kukurydzę (100 g).
Jeśli tylko chcesz to możesz dodać opcjonalnie odrobinę pokrojonego w kostkę żółtego sera czy szynkę drobiową lub wieprzową.
Krok 4
Krok 5
Na wierzchu układamy połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Krok 6
Jajka na pieczarkowej pierzynce gotowe! Podajemy je z ulubionym pieczywem. Przechowujemy w lodówce np. w szczelnie zamykanym pojemniku. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych wielkanocnych inspiracji to polecam zajrzeć do takich wpisów jak: faszerowane jajka czy jajka w sosie tatarskim. Bardzo ciekawą opcją są także wiosenne jajka w sosie chrzanowym. Te przekąski na zimno z pewnością przypadną Ci do gustu!
Komentarze