Jajka na pieczarkowej pierzynce

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Jajka na pieczarkowej pierzynce to ekspresowa, bardzo smaczna przekąska na zimno. Sycąca i pełna smaku. Idealna na zbliżające się święta wielkanocne. Ta sałatka z jajkiem z pewnością posmakuje Twoim domownikom.

Przepis na: Jajka na pieczarkowej pierzynce

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 300 g pieczarek marynowanych
  • 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 1/2 długiego, świeżego ogórka
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • opcjonalnie 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka musztardy miodowej lub stołowej
  • 2 płaskie łyżki szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Wyślij emailem

Jak zrobić jajka na pieczarkowej pierzynce?


Krok 1

gotowanie jajek

Jajka na pieczarkowej pierzynce są dość szybkie do przygotowania. Można je serwować na stół zaraz po ich zrobieniu. Jednak równie dobrze możesz je wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce zanim trafią na stół dla gości.

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo – ja użyłam 5 większych sztuk. Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.

Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.


Krok 2

Do miseczki dodajemy majonez (3 łyżki), opcjonalnie gęstą śmietanę (1 łyżka), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 średniej wielkości ząbek), musztardę (1 płaska łyżka, możesz użyć zarówno miodowej jak i stołowej), szczyptę soli oraz pieprzu czarnego. Mieszamy przez chwilkę za pomocą łyżeczki.  


Krok 3

Do miski dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pieczarki marynowane (300 g), pokrojone w kostkę ogórki (możesz użyć zarówno konserwowe jak i kiszone, 3 średniej wielkości sztuki), świeży ogórek (1/2 długiej sztuki), a także odcedzoną kukurydzę (100 g).

Jeśli tylko chcesz to możesz dodać opcjonalnie odrobinę pokrojonego w kostkę żółtego sera czy szynkę drobiową lub wieprzową.


Krok 4

Dodajemy także 3 lub 4 posiekane jajka (1 lub 2 zostawiamy do dekoracji wierzchu) oraz wcześniej przygotowany sos.


Krok 5

Mieszamy za pomocą łyżki, tylko przez chwilkę.

Na wierzchu układamy połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 


Krok 6

Jajka na pieczarkowej pierzynce

Jajka na pieczarkowej pierzynce gotowe! Podajemy je z ulubionym pieczywem. Przechowujemy w lodówce np. w szczelnie zamykanym pojemniku. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych wielkanocnych inspiracji to polecam zajrzeć do takich wpisów jak: faszerowane jajka czy jajka w sosie tatarskim. Bardzo ciekawą opcją są także wiosenne jajka w sosie chrzanowym. Te przekąski na zimno z pewnością przypadną Ci do gustu!


Jajka na pieczarkowej pierzynce

Jajka na pieczarkowej pierzynce

Jajka na pieczarkowej pierzynce

 

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments