Imprezowe trójkąciki z tortilli

4.7/5 (33 ocen)

Ilość porcji

7

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Imprezowe trójkąciki z tortilli to niezwykle smaczna przekąska. Smakują genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się idealnie na wszelkiego rodzaju domówkach czy na Sylwestra. Co więcej, to ciekawy pomysł na sycący obiad czy kolację dla Twoich domowników.

Farsz jest bardzo aromatyczny i pełny smaku. Kluczową rolę odgrywa tu wcześniejsze zamarynowanie mięsa, więc nie polecam pomijać tego kroku. Dodatek soczystego mango, świeżego imbiru, kolendry to strzał w dziesiątkę! Sekretnym składnikiem jest z kolei kremowe masło orzechowe, które tworzy lekki sos oraz nadaje orzechowego posmaku podsmażonym warzywom.

Chrupkości i dodatkowej dawki smaku nadaje Kukurydza Złocista oraz Czerwona Fasola marki Bonduelle. Te małe puszeczki sprawdzają się genialnie we wszelakich daniach obiadowych, sałatkach, czy przekąskach – bez wyrzucania resztek jak to czasem bywa w większych opakowaniach.

Kukurydza Złocista “Porcja na raz na Twoją sałatkę” jest naturalnie słodka (bez dodatku cukru). Obecnie można ją kupić w wielu większych sklepach jak np. Lidl, Carrefour, Auchan itp. Osobiście najczęściej używam jej przygotowując domową pizzę – nadaje ona świetnej chrupkości i nutki słodyczy.

Przepis na: Imprezowe trójkąciki z tortilli

Składniki:

Marynata do kurczaka:

  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • około 3-4 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 450 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 85 g kukurydzy Złocistej Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę”
  • 80 g czerwonej fasoli Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę”
  • 2 płaskie łyżki kremowego masła orzechowego
  • 2 płaskie łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • opcjonalnie 1 łyżeczka drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych
  • 7 placków tortilli
  • 100 g sera np. mozzarella lub cheddar
Wyślij emailem

Jak zrobić imprezowe trójkąciki z tortilli?


Krok 1

Imprezowe trójkąciki z tortilli zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Dzięki temu będzie niezwykle aromatyczne i soczyste po usmażeniu.

Marynata do kurczaka

Do miseczki dodajemy przyprawę gyros (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1/2 łyżeczki), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir (około 3-4 cm), a także oliwę (3 łyżki). Śmiało możesz dodać także szczyptę papryki ostrej oraz nieco posiekanej świeżej kolendry. Mieszamy całość za pomocą łyżki.

Kurczaka (około 450-500 g) kroimy w małą kostkę i zanurzamy w marynacie. Wkładamy do szczelnie zamykanego pojemniczka i przechowujemy w lodówce przez minimum 1-2 godziny (ja zostawiam zwykle na całą noc).

Przygotowujemy sobie pozostałe składniki. Czerwoną cebulę (1 duża szt.) kroimy drobniutko, a paprykę czerwoną (1 mała sztuka) oraz mango (1/2 szt.) w kosteczkę. Kukurydzę (85 g) oraz czerwoną fasolę (80 g) odcedzamy z zalewy.


Krok 2

Rozgrzewamy większą patelnię wraz z olejem (około 3-4 łyżki). Smażymy na średnim ogniu czerwoną cebulę do jej lekkiego zeszklenia. Wtedy dodajemy zamarynowanego kurczaka. Smażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.

PS. Jeśli kurczak puściłby dużo “wody” to ją odlewamy za pomocą łyżki.


Krok 3

Gdy mięso już praktycznie będzie usmażone wtedy dodajemy czerwoną paprykę, mango, fasolę czerwoną oraz kukurydzę. Smażymy na średnim lub dużym ogniu przez dosłownie chwilę. Cały czas mieszamy, aby wszystkie składniki równomiernie się usmażyły. Dodajemy także masło orzechowe (2 płaskie łyżki). Mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika – do lekkiego przestygnięcia.

PS. Całość smażenia na patelni nie powinna trwać dłużej niż 10 minut, aby kurczak nie wyszedł Wam twardawy.


Krok 4

Posypujemy posiekaną świeżą kolendrą (2 płaskie łyżki).

Jeśli tylko chcesz nadać dodatkowej chrupkości to warto dodać także łyżeczkę drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych.


Krok 5

Tortillę będziemy zwijać jak krokiety. Na jej podstawie nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu. Dodatkowo układamy po łyżeczce pokrojonego w kostkę sera (ja użyłam nieco mozzarelli oraz cheddara). Podwijamy sobie spód oraz boki tortilli.


Krok 6

Zwijamy szczelnie, aby farsz nam nie uciekł w trakcie grillowania.  


Krok 7

Tak zwinięte tortille przekładamy sobie na talerz, a w tym czasie nagrzewamy sobie grillownicę (ja użyłam gofrownicy z wymiennymi nakładkami), ale równie dobrze możesz użyć patelni do grillowania, czy nawet najzwyklejszej patelni, aby jedynie fajnie rozpuścił Wam się ser w środku, a tortilla nabrała chrupkości.


Krok 8

Grillujemy przez około 2-3 minuty.

Gdy całkiem przestygną to każdą tortillę przekrajamy na pół, chociaż równie dobrze można je podawać w całości. Układamy na dużym okrągłym talerzu lub tak jak ja na desce do serów i wędlin. Podajemy np. ze słodkim sosem chili. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania moich innych przekąsek imprezowych.


 

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 33

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments