Imprezowe trójkąciki z tortilli to niezwykle smaczna przekąska. Smakują genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się idealnie na wszelkiego rodzaju domówkach czy na Sylwestra. Co więcej, to ciekawy pomysł na sycący obiad czy kolację dla Twoich domowników.
Farsz jest bardzo aromatyczny i pełny smaku. Kluczową rolę odgrywa tu wcześniejsze zamarynowanie mięsa, więc nie polecam pomijać tego kroku. Dodatek soczystego mango, świeżego imbiru, kolendry to strzał w dziesiątkę! Sekretnym składnikiem jest z kolei kremowe masło orzechowe, które tworzy lekki sos oraz nadaje orzechowego posmaku podsmażonym warzywom.
Chrupkości i dodatkowej dawki smaku nadaje Kukurydza Złocista oraz Czerwona Fasola marki Bonduelle. Te małe puszeczki sprawdzają się genialnie we wszelakich daniach obiadowych, sałatkach, czy przekąskach – bez wyrzucania resztek jak to czasem bywa w większych opakowaniach.
Kukurydza Złocista “Porcja na raz na Twoją sałatkę” jest naturalnie słodka (bez dodatku cukru). Obecnie można ją kupić w wielu większych sklepach jak np. Lidl, Carrefour, Auchan itp. Osobiście najczęściej używam jej przygotowując domową pizzę – nadaje ona świetnej chrupkości i nutki słodyczy.
Przepis na: Imprezowe trójkąciki z tortilli
Składniki:
Marynata do kurczaka:
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- około 3-4 cm korzenia świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- 450 g filetu z piersi kurczaka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 mała papryka czerwona
- 1/2 dojrzałego mango
- 85 g kukurydzy Złocistej Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę”
- 80 g czerwonej fasoli Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę”
- 2 płaskie łyżki kremowego masła orzechowego
- 2 płaskie łyżki posiekanej świeżej kolendry
- opcjonalnie 1 łyżeczka drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych
- 7 placków tortilli
- 100 g sera np. mozzarella lub cheddar
Zobacz również:
Jak zrobić imprezowe trójkąciki z tortilli?
Krok 1
Marynata do kurczaka
Do miseczki dodajemy przyprawę gyros (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1/2 łyżeczki), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir (około 3-4 cm), a także oliwę (3 łyżki). Śmiało możesz dodać także szczyptę papryki ostrej oraz nieco posiekanej świeżej kolendry. Mieszamy całość za pomocą łyżki.
Kurczaka (około 450-500 g) kroimy w małą kostkę i zanurzamy w marynacie. Wkładamy do szczelnie zamykanego pojemniczka i przechowujemy w lodówce przez minimum 1-2 godziny (ja zostawiam zwykle na całą noc).
Przygotowujemy sobie pozostałe składniki. Czerwoną cebulę (1 duża szt.) kroimy drobniutko, a paprykę czerwoną (1 mała sztuka) oraz mango (1/2 szt.) w kosteczkę. Kukurydzę (85 g) oraz czerwoną fasolę (80 g) odcedzamy z zalewy.
Krok 2
Rozgrzewamy większą patelnię wraz z olejem (około 3-4 łyżki). Smażymy na średnim ogniu czerwoną cebulę do jej lekkiego zeszklenia. Wtedy dodajemy zamarynowanego kurczaka. Smażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
PS. Jeśli kurczak puściłby dużo “wody” to ją odlewamy za pomocą łyżki.
Krok 3
PS. Całość smażenia na patelni nie powinna trwać dłużej niż 10 minut, aby kurczak nie wyszedł Wam twardawy.
Krok 4
Posypujemy posiekaną świeżą kolendrą (2 płaskie łyżki).
Jeśli tylko chcesz nadać dodatkowej chrupkości to warto dodać także łyżeczkę drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych.
Krok 5
Tortillę będziemy zwijać jak krokiety. Na jej podstawie nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu. Dodatkowo układamy po łyżeczce pokrojonego w kostkę sera (ja użyłam nieco mozzarelli oraz cheddara). Podwijamy sobie spód oraz boki tortilli.
Krok 6
Krok 7
Tak zwinięte tortille przekładamy sobie na talerz, a w tym czasie nagrzewamy sobie grillownicę (ja użyłam gofrownicy z wymiennymi nakładkami), ale równie dobrze możesz użyć patelni do grillowania, czy nawet najzwyklejszej patelni, aby jedynie fajnie rozpuścił Wam się ser w środku, a tortilla nabrała chrupkości.
Krok 8
Gdy całkiem przestygną to każdą tortillę przekrajamy na pół, chociaż równie dobrze można je podawać w całości. Układamy na dużym okrągłym talerzu lub tak jak ja na desce do serów i wędlin. Podajemy np. ze słodkim sosem chili. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania moich innych przekąsek imprezowych.
Komentarze