Gofry belgijskie (drożdżowe gofry z Liege)

5/5 (2 ocen)
Nie przesadzę, jeśli powiem, że to najlepsze gofry, jakie robiłam w domu! Gofry belgijskie wychodzą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i są po prostu uzależniające. Każdy, kto ich spróbował, chce przepis – a to chyba najlepsza rekomendacja!

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

gofry belgijskie

Gofry belgijskie to zdecydowanie jedne z ciekawszych gofrów jakie do tej pory robiłam. Są całkowicie inne w smaku i konsystencji niż klasyczne gofry, które są leciutkie i puszyste. Te drożdżowe gofry belgijskie są dość słodkie, mięciutkie w środku, ale chrupiące z zewnątrz, dzięki skarmelizowanemu cukrowi perlistemu. Wychodzą dość ciężkie, a w smaku coś pomiędzy racuchami drożdżowymi, a pączkami. Jednym słowem rewelacja!

Gofry z Liege

Nazwa tych wyjątkowych gofrów pochodzi prosto od belgijskiego miasta Liège, które już od XVIII wieku słynie ze swoich cukierniczych tradycji. Dzisiaj znane są już na cały świat i nic w tym dziwnego, bo ich smak jest absolutnie uzależniający! Mam dobrą wiadomość: nie musisz jechać do Belgii, aby ich spróbować – teraz gofry z Liège, ze swoją charakterystyczną karmelizowaną skórką, możesz bez problemu zrobić samodzielnie we własnej kuchni.

Przepis na: Gofry belgijskie (drożdżowe gofry z Liege)

Porady na start

  • W tym przepisie potrzebny jest cukier perlisty, ewentualnie można zastąpić cukrem gruboziarnistym, aby uzyskać proces karmelizowania gofrów z zewnątrz. Nadaje to oryginalnego smaku gofrom, a także dodatkowej chrupkości. Dlatego nie polecam zastępować go zwykłym drobnym, białym cukrem.
  • Ciasto na gofry powinno przynajmniej przez 45 minut sobie rosnąć, aby chociaż lekko się napuszyło. Można także zostawić na dłuższe wyrastanie.

Składniki:

Ciasto na gofry:

  • 130 g masła
  • 300 g mąki pszennej np. typ 500-550
  • 6 g drożdży instant
  • 2 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 130 g cukru perlistego

Opcjonalnie:

  • cukier puder do oprószenia
  • owoce do dekoracji
Wyślij emailem

Jak zrobić gofry belgijskie?


Krok 1

rozpuszczone masło

Ciasto na gofry belgijskie można przygotowywać ręcznie w misce lub za pomocą robota planetarnego z końcówką hak do ciast drożdżowych.

Zaczynamy od roztopienia masła (130 g). Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 


Krok 2

składniki na gofry belgijskie

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (300 g) oraz suszone drożdże (6 g). Dodajemy także 2 jajka, letnie mleko (200 ml) i ostygnięte masło.

Wyrabiamy ciasto przez około 4-5 minuty. Wyjdzie dość kleiste.  


Krok 3

ciasto drożdżowe na gofry belgijskie

Odstawiamy na minimum 45 minut do lekkiego podrośnięcia (można dłużej).


Krok 4

cukier perlisty

Do ciasta na gofry belgijskie potrzebny jest cukier perlisty, który można kupić praktycznie w każdym większym sklepie. Ewentualnie można użyć cukru gruby kryształ.


Krok 5

ciasto na gofry belgijskie

Do ciasta dodajemy cukier perlisty (130 g) i lekko mieszamy.


Krok 6

smażenie gofrów belgijskich

Smażymy gofry na dobrze rozgrzanej gofrownicy aż będą ładnie rumiane – ja nakładałam po jednej dość czubatej łyżce ciasta.

Gofry belgijskie są dość słodkie i według mnie smakują najlepiej w wersji solo, bez żadnych dodatków. Ewentualnie warto dodać nieco owocowej konfitury (najlepiej mniej słodkiej, czy nawet lekko kwaśnej) z malin, czarnych porzeczek, jagód czy wiśni oraz pokrojone świeże owoce. Smacznego!

Te drożdżowe gofry najlepiej smakują na ciepło, zaraz po ich usmażeniu. Jednak jeśli zostanie Ci kilka sztuk i chcesz je zjeść następnego dnia to przełóż je do szczelnie zamykanego pojemnika. Nie ma potrzeby przechowywania ich w lodówce.

Przepis na gofry

Szukasz sprawdzonego przepisu na klasyczne gofry? W takim razie polecam wypróbować ten przepis – klik >>. Ewentualnie warto zajrzeć także na nieco zdrowszą wersję, idealną dla małych dzieci – gofry bananowe.


gofry belgijskie przepis

przepis na gofry belgijskie

Gofry belgijskie w przekroju

gofry drożdżowe

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Gofry drożdżowe

Gofry Belgijskie, czyli gofry drożdżowe są zupełnie inne niż ich popularne odmiany, które najczęściej przygotowujemy w domu lub kupujemy w cukierni czy kawiarni. Ich wyjątkowy smak i niepowtarzalna struktura wynikają właśnie z użycia drożdży, które sprawiają, że ciasto pięknie wyrasta i jest niezwykle puszyste. Dzięki temu gofry drożdżowe są bardziej sycące niż ich tradycyjne odpowiedniki na proszku do pieczenia, a ich konsystencja przypomina raczej słodkie drożdżowe wypieki, takie jak racuchy. Charakterystycznym dodatkiem do ciasta jest cukier perlisty, który podczas smażenia karmelizuje się, tworząc pyszną chrupiącą warstwę na zewnątrz. Wielu fanów deserów uważa, że gofry drożdżowe smakują najlepiej solo, choć świetnie komponują się również ze świeżymi owocami lub lekko kwaskowatymi konfiturami. Chociaż ciasto wymaga trochę cierpliwości, efekt końcowy wynagradza czas oczekiwania. Gofry drożdżowe doskonale sprawdzają się zarówno jako weekendowe śniadanie, jak i pyszny deser dla całej rodziny. Są tak smaczne, że często trudno poprzestać na jednym kawałku!

Wafle belgijskie

Wafle belgijskie to jeden z najsłynniejszych deserów, które można spotkać spacerując po belgijskich uliczkach. Znane również jako gofry belgijskie, szybko podbiły serca smakoszy na całym świecie. Charakterystyczną cechą, która wyróżnia wafle belgijskie, jest ich grubsza i bardziej zwarta konsystencja oraz karmelizowany cukier perlisty nadający im wyjątkowy aromat. W Belgii ten rodzaj wafli najczęściej kupuje się na wynos, spacerując po urokliwych miasteczkach, ale z powodzeniem można odtworzyć ten klimat we własnym domu. Coraz częściej wafle belgijskie pojawiają się także w polskich kawiarniach, jednak domowa wersja zawsze smakuje najlepiej. Przekonaj się sam i przygotuj ten wyjątkowy belgijski specjał we własnej kuchni!