Faszerowane bataty (wegańskie)

4.8/5 (28 ocen)
faszerowane bataty

Bataty (czyli słodkie ziemniaki) często goszczą w mojej kuchni. Dlaczego? Ponieważ można je przygotowywać na wiele sposobów jako dodatek do obiadu. Najbardziej kocham frytki z batatów posypane parmezanem… Coś pysznego! Faszerowane bataty jadłam już w kilku wariantach smakowych. Tym razem postanowiłam przygotować je w nieco innej, wegańskiej wersji wraz z pysznym sosem, który w smaku nieco przypomina boloński. Wierzch udekorowałam świeżą kolendrą i wegańskim sosem czosnkowym (na bazie wegańskiego majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku). Faszerowane bataty są przeeeepyszne! Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Bataty pieczone

Bataty, czyli tak zwane słodkie ziemniaki są coraz częściej używane w polskiej kuchni. Pochodzą z Ameryki Środkowej i co ciekawe, istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego. Czerwona odmiana batatów to wspaniałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Zaś fioletowe bataty zawierają antocyjany (silne przeciwutleniacze).

Bataty są warzywami, które wspomagają naszą odporność. Zawierają w sobie duże ilości witaminy A (beta-karoten), a także pomogą w walce z przeziębieniem.

Moje bataty pieczone zaserwowałam w wersji wegańskiej na bazie “roślinnego mięsa” Goplant ‘Zamiast Wołowiny’ . Jest to produkt w 100% roślinny, który faktycznie przypomina mieloną wołowinę. To dzięki białkom soi i pszenicy oraz ekstraktom z roślin ma konsystencję i smak zbliżoną do prawdziwej wołowiny. Można go użyć w takiej formie jak ja, czyli do farszu, ale bez problemu można je usmażyć czy grillować.

Wegański obiad

“Roślinne mięso” Goplant można kupić stacjonarnie w takich miastach jak Warszawa, Poznań, Chorzów, Wrocław czy Gdańsk (tu znajdziesz rozpiskę sklepów klik >>) lub po prostu internetowo.

Przepis na: Faszerowane bataty (wegańskie)

Składniki:

  • 2-3 średniej wielkości bataty
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • “roślinne mięso” Goplant ‘Zamiast Wołowiny’ 
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 1 marchewka
  • opcjonalnie 1/3 łodygi selera naciowego
  • szczypta ziół prowansalskich lub oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • do dekoracji – kolendra lub pietruszka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki majonezu wegańskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Jak zrobić faszerowane bataty?


Krok 1

pieczone bataty

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Bataty myjemy, przecinamy na połówki (można od spodu nieco batata ponakłuwać widelcem w kilku miejscach robią małe dziurki). Pieczemy je przez ok. 35 minut aż będą miękkie (dużo zależy od wielkości użytego batata).


Krok 2

pieczone bataty

Upieczone bataty odstawiamy na 3-4 minuty do przestygnięcia.


Krok 3

pieczone słodkie ziemniaki

Za pomocą łyżeczki nieco wydrążamy miąższ (ja wyciągnęłam małą ilość ze środka).


Krok 4

wegański obiad

Przygotowujemy farsz.

Na patelni na rozgrzany olej (ok. 2-3 łyżek) wsypujemy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy “roślinne mięso” (moje opakowanie ważyło 226 g) i za pomocą silikonowej rozdrabniamy. Smażymy przez około 4 minuty co chwilkę mieszając. Dodajemy puszkę krojonych pomidorów (ok. 400 g), 100 ml passaty pomidorowej, drobno pokrojoną marchewkę, szczyptę ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki soli i słodkiej papryki, a także szczyptę pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) i papryki ostrej. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20-25 minut (co chwilę mieszając). Ma powstać gęsty farsz, który nie będzie się rozlewać na upieczonym batacie.

Na upieczone bataty nakładamy ciepły farsz. Wierzch dekorujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Opcjonalnie polewamy wegańskim sosem czosnkowym (ja użyłam majonezu wegańskiego wymieszanego z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu).


faszerowane bataty

faszerowane bataty

faszerowane bataty

bataty faszerowane

bataty faszerowane

bataty faszerowane

wegański obiad

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 28

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments