Opis przepisu
Uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe i do tego szklankę mleka czy kakao… Istny smak dzieciństwa! Szczególnie o tej porze roku takie połączenie jak najbardziej wskazane… Do tego kocyk i ulubiony serial czy książka – wieczór doskonały!
Drożdżówki grzebyki to pyszne domowe drożdżówki, które zawinięte zostały w bardzo ciekawy sposób. Zapach, który unosił się dzisiaj w kuchni podczas ich pieczenia był genialny! Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo mięciutkie, delikatne i sprężyste.
Moje drożdżówki możesz wypełnić wszelkiej maści dżemami, marmoladą czy kremem czekoladowym. Ja jednak nadziałam je pysznym przysmakiem z dyni firmy Manufaktura Wielkopolska. Co ważne, ten polski produkt nie zawiera konserwantów. Posiada on lekko słodkawy posmak i do słodkiego ciasta drożdżowego pasuje idealnie. Przysmak z dyni firmy Manufaktura Wielkopolska można dodawać do sosów, zup i mięs, ale także sprawdzi się świetnie jako dodatek do kanapek czy nietypowych deserów. Jego gładka konsystencja została uzyskana dzięki procesowi rozdrabniania, zachowując przy tym wszystkie cenione w dyni wartości odżywcze i witaminy.
Przepis na: Drożdżówki grzebyki
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 50 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
Ciasto:
- 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 360 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- 200 g dżemu lub przysmaku z dyni firmy Manufaktura Wielkopolska
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Jak zrobić Drożdżówki grzebyki?
Krok 1
Krok 2
Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie przez 5 minut, aby ciasto było jednolite i gładkie. Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 3
Krok 4
Komentarze
Można zrobic z suchych drożdży?
oczywiście 🙂