Nie chcesz piec dużego sernika? Upiecz czekoladowe mini serniczki, które możesz udekorować świeżymi owocami, dżemem (najlepiej z wiśni) oraz startą mleczną czekoladą! Bardzo lubię takie połączenie.
Z przepisu wyszło mi 6 serniczków (piekłam je w kokilkach do zapiekania).
Przepis na: Czekoladowe mini serniczki
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 1 żółtko
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 400 g twarogu w kostce (u mnie półtłusty)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 3 jajka
- 1 białko
- 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 1 banan
- dżem z wiśni Stovit
- 2 kostki startej mlecznej czekolady
Zobacz również:
Czekoladowe mini serniczki - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem kokilek (u mnie 6 większych) i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 180 stopni.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka, nastepnie rozpuszczoną czekoladę, a na końcu budynie. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Piec przez 40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po upieczeniu dekorujemy dżemem z wiśni, plasterkami banana i możemy lekko posypać startą czekoladą.
Komentarze
Wspaniały i bardzo smakowity deserek 🙂 Palce lizać! <3