Czekoladowe mini serniczki

5/5 (1 ocen)
Czekoladowe mini serniczki

Nie chcesz piec dużego sernika? Upiecz czekoladowe mini serniczki, które możesz udekorować świeżymi owocami, dżemem (najlepiej z wiśni) oraz startą mleczną czekoladą! Bardzo lubię takie połączenie.

Z przepisu wyszło mi 6 serniczków (piekłam je w kokilkach do zapiekania).

Przepis na: Czekoladowe mini serniczki

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 400 g twarogu w kostce (u mnie półtłusty)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 banan
  • dżem z wiśni Stovit
  • 2 kostki startej mlecznej czekolady
Wyślij emailem

Czekoladowe mini serniczki - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem kokilek (u mnie 6 większych) i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 180 stopni.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka, nastepnie rozpuszczoną czekoladę, a na końcu budynie. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Piec przez 40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po upieczeniu dekorujemy dżemem z wiśni, plasterkami banana i możemy lekko posypać startą czekoladą.


Czekoladowe mini serniczki

Czekoladowe mini serniczki

Czekoladowe mini serniczki

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinarne Inspiracje Futki
Kulinarne Inspiracje Futki
7 lat temu

Wspaniały i bardzo smakowity deserek 🙂 Palce lizać! <3