Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

3.8/5 (27 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

50 min + 40 min pieczenia

Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Opis przepisu

Uwielbiam wszelkie ciasta z owocami! Teraz, kiedy zaczął się sezon na śliwki to z tych pierwszych zebranych prosto z drzewa postanowiłam przygotować pyszne, ciasto ze śliwkami z budyniową pianką!

Najlepiej do wypieków sprawdzają się śliwki węgierki. Moje były naprawdę bardzo słodkie, więc jedynie je posypałam odrobiną bułki tartej (gdy Wasze śliwki są lekko kwaskowate, wtedy proponuję posypać je cukrem wanilinowym).

Moje domowe ciasto ze śliwkami składa się z kruchego ciasta, warstwy owoców i lekkiej budyniowej pianki. Myślę, że to najlepszy przepis na ciasto ze śliwkami jaki ostatnio próbowałam. Koniecznie je wypróbujcie!

Przepis na: Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki (mieszam zazwyczaj tortową z krupczatką w proporcji pół/pół)
  • 4 żółtka
  • 250 g zimnej margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (razem 65 g)
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 700 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką - przepis krok po kroku


Krok 1

Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami?

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.

Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Piekłam w kwadratowej foremce o wymiarach 24 x 24 cm.


Krok 2

śliwki węgierki

Śliwki myjemy, dzielimy na dwie połówki, a ze środka wyciągamy pestki. Przekładamy je do miski i posypujemy bułką tartą. Lekko mieszamy.


Krok 3

Przepis na ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Na podpieczony spód ciasta wykładamy równomiernie śliwki. 


Krok 4

Przepis na ciasto kruche ze śliwkami

Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy stopniowo drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach (przez około 7-8 minut). Następnie wsypujemy sypki proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. 


Krok 5

kruche ze śliwkami

Na śliwki wykładamy ubitą pianę.


Krok 6

Kruche ze śliwkami

Na pianę zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta wyciągniętą z zamrażalnika. Piec 35-40 minut (bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.


ciasto ze śliwkami

ciasto kruche ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką

Średnia ocena 3.8 / 5. Ilość głosów: 27

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Przepis na ciasto kruche ze śliwkami

Sezon na śliwki trwa w Polsce mniej więcej od sierpnia do października. W tym czasie zawsze mamy pod dostatkiem tych owoców, które świetnie nadają się nie tylko do zrobienia przepisu na ciasto kruche ze śliwkami, ale również możemy wykorzystać je w przetworach, zrobić z nich knedle lub wykorzystać do nalewki. Możemy je również zasuszyć i wykorzystać na święta do przygotowania bigosu wigilijnego czy też pasztet drobiowy ze śliwką. Natomiast mój powyższy przepis na ciasto ze śliwkami składa się z kruchego ciasta, warstwy owoców i lekkiej budyniowej pianki.

Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami?

Aby zrobić kruche ciasto ze śliwkami musimy zacząć od zdobycia śliwek węgierek. Jeżeli mamy taką możliwość to możemy zebrać je w swoim ogrodzie lub kupić na targu. W ostateczności śliwki możemy kupić również w markecie, lecz mogą być jednak mało słodkie. W takim przypadku najlepiej posypać je wcześniej odrobiną cukru waniliowego. Następnie zabieramy się za przygotowania kruchego ciasta i wyłożeniu jego większej części na spód foremki. Po upieczeniu kładziemy na niego nasze śliwki i zabieramy się za ubijanie budyniowej pianki. Powstałą masę wylewamy na nasze śliwki i ścieramy resztę zamrożonego ciasta na wierzch. Kruche ciasto ze śliwkami pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami niestety wymaga trochę czasu, mimo że nie jest skomplikowanym ciastem. Nie mniej jednak gwarantuje, że jak z piekarnika zaczną wydobywać się zapachy, to domownicy z niecierpliwością będą czekać na ciasto kruche ze śliwkami 🙂 Wierzch możemy udekorować cukrem pudrem do smaku. Jeżeli ciasto Ci posmakuje to sprawdź mój blog kulinarny, aby znaleźć więcej pyszności do przygotowania 🙂

RozwińZwiń