Opis przepisu
Uwielbiam wszelkie ciasta z owocami! Teraz, kiedy zaczął się sezon na śliwki to z tych pierwszych zebranych prosto z drzewa postanowiłam przygotować pyszne, ciasto ze śliwkami z budyniową pianką!
Najlepiej do wypieków sprawdzają się śliwki węgierki. Moje były naprawdę bardzo słodkie, więc jedynie je posypałam odrobiną bułki tartej (gdy Wasze śliwki są lekko kwaskowate, wtedy proponuję posypać je cukrem wanilinowym).
Moje domowe ciasto ze śliwkami składa się z kruchego ciasta, warstwy owoców i lekkiej budyniowej pianki. Myślę, że to najlepszy przepis na ciasto ze śliwkami jaki ostatnio próbowałam. Koniecznie je wypróbujcie!
Przepis na: Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki (mieszam zazwyczaj tortową z krupczatką w proporcji pół/pół)
- 4 żółtka
- 250 g zimnej margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego (razem 65 g)
- 1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 700 g śliwek węgierek
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką - przepis krok po kroku
Krok 1
Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Piekłam w kwadratowej foremce o wymiarach 24 x 24 cm.
Krok 2
Krok 4
Krok 6
Komentarze