Ciasto z borówkami amerykańskimi i twarogiem

4.5/5 (15 ocen)
Szukasz prostego, a jednocześnie pysznego ciasta, które zachwyci Twoich bliskich? Wypróbuj ten przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi i twarogiem! Ciasto jest idealnym połączeniem twarogu z lekko kwaskowatymi borówkami.
Ciasto z borówkami amerykańskimi i twarogiem

Przed Wami prosty przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi oraz twarogiem. Jest to szybkie do przygotowania ciasto ucierane, które jest niesamowicie proste, a do tego jakie smaczne… Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Ciasto z borówkami jest lekko wilgotne i mięciutkie. Jeśli chcesz to zamiast twarogu użyj maślankę!

Zamiast borówek, możesz przygotować to ciasto z jagodami, malinami czy czerwonymi porzeczkami i będzie równie smaczne.

Uwielbiam ciasta z owocami, a w szczególności o tej porze roku, kiedy świeżych owoców nie brakuje. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!

PS. Jeżeli masz nadmiar borówek to możesz wykorzystać je do zrobienia jagodzianek lub borówkowego sernika na zimno 🙂

Przepis na: Ciasto z borówkami amerykańskimi i twarogiem

Porady na start

  • Zamiast twarogu możesz użyć maślankę naturalną – wtedy pomijamy 200 g twarogu i 200 ml mleka zamieniamy na 300 ml maślanki naturalnej w temperaturze pokojowej.

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 150 g masła lub oleju
  • 420 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu np. z wiaderka lub w kostce półtłusty
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g jagód lub borówek amerykańskich
  • cukier puder do oprószenia

Lukier:

  • mała garść borówek
  • sok z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Wyślij emailem

Ciasto z borówkami amerykańskimi i twarogiem - przepis krok po kroku


Krok 1

cukier, jajka i roztopione masło

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C.

Masło (150 g) roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.

Jajka (5 sztuk) w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem (180 g) na jasny puch przez 5 minut.


Krok 2

masa jajeczna

Masa jajeczna ma być jasna i puszysta.

Wlewamy cienkim strużkiem przestygnięte masło (można zastąpić olejem) i przez kilka sekund miksujemy na małych obrotach miksera.


Krok 3

mąka pszenna z proszkiem do pieczenia

Mąkę pszenną tortową (420 g) oraz proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki) przesiewamy. Umyte borówki oprószamy skrobią ziemniaczaną lub mąką pszenną (dosłownie łyżeczka).

Twaróg np. z wiaderka lub półtłusty w kostce dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.

Ewentualnie zamiast mleka i twarogu użytych w przepisie użyj 300 ml naturalnej maślanki w temperaturze pokojowej.


Krok 4

przygotowanie ciasta ucieranego

Do ciasta dodajemy rozgnieciony twaróg, mleko (200 ml) oraz przesianą mąkę. Mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do połączenia się składników.


Krok 5

ciasto z serem i z borówkami

Dodajemy borówki i ponownie lekko mieszamy. 


Krok 6

Ciasto z borówkami amerykańskimi i twarogiem przed upieczeniem

Ciasto przekładamy do tortownicy (moja o średnicy 26 cm) – wyłożyłam ją papierem do pieczenia, a następnie lekko natłuściłam i oprószyłam szczyptą mąki.

Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Po przestygnięciu ciasta z borówkami możemy je oprószyć cukrem pudrem lub przygotować domowy lukier.


Krok 7

rozgniecione borówki

Lukier:

Małą garść borówek rozgniatamy za pomocą widelca. Przeciskamy przez sitko, aby pozbyć się skórki z owoców (lukier wtedy będzie jednolity). Dodajemy cukier puder (3/4 szklanki) i stopniowo po łyżeczce soku z cytryny.


Krok 8

lukier borówkowy

Cały czas mieszamy aż uzyskamy gęsty, jednolity lukier. 


Krok 9

Ciasto z borówkami i lukrem

Ciasto z borówkami amerykańskimi dekorujemy lukrem oraz opcjonalnie świeżymi borówkami. Smacznego!


Ciasto z borówkami amerykańskimi i twarogiem

Ciasto z borówkami

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 15

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Ciasto z borówkami

Borówki w Polsce mają dosyć krótki sezon – mniej więcej od początku lipca do końca września. Warto jednak w tym okresie wykorzystywać je w naszym jadłospisie tak często jak tylko możemy, ponieważ oprócz tego, że są pyszne, to są również zdrowe i pozytywnie wpływają na nasz wzrok. Jeżeli akurat już masz borówki, to koniecznie wypróbuj ten przepis na bardzo proste ciasto z borówkami amerykańskimi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby użyć jagód i stworzyć tym samym ciasto jagodowe 🙂

Szybki placek z borówkami

Najważniejsza sprawa: wszystkie produkty muszą być w temp. pokojowej! W innym przypadku przepis może nie wyjść. Samo jednak przygotowanie masy na placek z borówkami zajmuje nam tylko ok. 10 – 15 min. Następnie pieczemy w piekarniku przez ok 45-50 min. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem i zabieramy się do zajadania! 🙂