Przed Wami prosty przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi oraz twarogiem. Jest to szybkie do przygotowania ciasto ucierane, które jest niesamowicie proste, a do tego jakie smaczne… Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Ciasto z borówkami jest lekko wilgotne i mięciutkie. Jeśli chcesz to zamiast twarogu użyj maślankę!
Zamiast borówek, możesz przygotować to ciasto z jagodami, malinami czy czerwonymi porzeczkami i będzie równie smaczne.
Uwielbiam ciasta z owocami, a w szczególności o tej porze roku, kiedy świeżych owoców nie brakuje. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!
PS. Jeżeli masz nadmiar borówek to możesz wykorzystać je do zrobienia jagodzianek lub borówkowego sernika na zimno 🙂
Przepis na: Ciasto z borówkami amerykańskimi i twarogiem
Porady na start
- Zamiast twarogu możesz użyć maślankę naturalną – wtedy pomijamy 200 g twarogu i 200 ml mleka zamieniamy na 300 ml maślanki naturalnej w temperaturze pokojowej.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 150 g masła lub oleju
- 420 g mąki pszennej
- 200 g twarogu np. z wiaderka lub w kostce półtłusty
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g jagód lub borówek amerykańskich
- cukier puder do oprószenia
Lukier:
- mała garść borówek
- sok z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
Zobacz również:
Ciasto z borówkami amerykańskimi i twarogiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C.
Masło (150 g) roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka (5 sztuk) w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem (180 g) na jasny puch przez 5 minut.
Krok 2
Wlewamy cienkim strużkiem przestygnięte masło (można zastąpić olejem) i przez kilka sekund miksujemy na małych obrotach miksera.
Krok 3
Twaróg np. z wiaderka lub półtłusty w kostce dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.
Ewentualnie zamiast mleka i twarogu użytych w przepisie użyj 300 ml naturalnej maślanki w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Po przestygnięciu ciasta z borówkami możemy je oprószyć cukrem pudrem lub przygotować domowy lukier.
Krok 7
Lukier:
Małą garść borówek rozgniatamy za pomocą widelca. Przeciskamy przez sitko, aby pozbyć się skórki z owoców (lukier wtedy będzie jednolity). Dodajemy cukier puder (3/4 szklanki) i stopniowo po łyżeczce soku z cytryny.
Krok 8
Krok 9
Komentarze