Wygląda jak sernik, lecz nim nie jest – ciasto styropian na kruchym cieście! Dodatkowo ze słodkim, owocowym akcentem, czyli soczystymi, polskimi truskawkami. Owoce możesz dowolnie zmieniać według swoich upodobań. Truskawki czy maliny nie powinno się kroić na mniejsze kawałki żeby nie puściły zbyt dużo soku, bo może wyjść zakalec. Jogurt i jajka powinny być w temp. pokojowej, to również może wpłynąć na pojawienie się zakalca.
Ciasto pięknie wygląda i jest bardzo proste do przygotowania.
Przepis na: Ciasto styropian z truskawkami
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 250 g masła zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
Masa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, proszek (po 40 g)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 duże jogurty greckie (3×330 g) w temp. pokojowej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 g truskawek lub malin
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Ciasto styropian z truskawkami - przepis krok po kroku
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 6
Komentarze
Ciasto jest z truskawkami a w przepisie maliny 🙂
Co nie zmienia faktu,że świetne ciasto.
Pozdrawiam
Nigdy nie jadłyśmy ciasta, które nazywa się tak zabawnie 😀 Chętnie byśmy spróbowały ten styropian 😀