
Wygląda jak sernik, lecz nim nie jest – ciasto styropian na kruchym cieście! Dodatkowo ze słodkim, owocowym akcentem, czyli soczystymi, polskimi truskawkami. Owoce możesz dowolnie zmieniać według swoich upodobań. Truskawki czy maliny nie powinno się kroić na mniejsze kawałki żeby nie puściły zbyt dużo soku, bo może wyjść zakalec. Jogurt i jajka powinny być w temp. pokojowej, to również może wpłynąć na pojawienie się zakalca.
Ciasto pięknie wygląda i jest bardzo proste do przygotowania.
Kruche ciasto: Masa: Dodatkowo: Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników.
Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, mniejszą część wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.
Foremkę smarujemy tłuszczem. Spód foremki wykładamy większą częścią ciasta, wyrównujemy ręką, nakłuwamy widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Piekłam w tortownicy o foremce o wymiarach 18 x 32 cm.
W tym czasie zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, wsypywać cukier puder oraz cukier waniliowy. Stopniowo wsypujemy przesiany proszek budyniowy. Na mniejszych obrotach dodajemy małymi porcjami jogurt w temp. pokojowej.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę jogurtową. Równomiernie układamy truskawki (w całości).
Na truskawki zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.
Przepis na: Ciasto styropian z truskawkami
Składniki:
Ciasto jest z truskawkami a w przepisie maliny 🙂
Co nie zmienia faktu,że świetne ciasto.
Pozdrawiam
Nigdy nie jadłyśmy ciasta, które nazywa się tak zabawnie 😀 Chętnie byśmy spróbowały ten styropian 😀
Ciasto jest z truskawkami a w przepisie maliny 🙂
Co nie zmienia faktu,że świetne ciasto.
Pozdrawiam
Nigdy nie jadłyśmy ciasta, które nazywa się tak zabawnie 😀 Chętnie byśmy spróbowały ten styropian 😀