Ciasto śliwkowe z kokosową bezą

4.4/5 (7 ocen)
Sezon na śliwki w pełni, więc nie może zabraknąć na naszym stole ciasta z ich dodatkiem! Tym razem przygotowałam ciasto śliwkowe z kokosową bezą, które wyszło rewelacyjne. Jeżeli tak jak ja lubisz smak kokosa oraz śliwek, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis!

Mój tata od jakiegoś czasu ciągle mówił, że ma ochotę na ciasto śliwkowe. Postanowiłam więc zrobić kruche ciasto z dodatkiem bezy, lecz nie takiej zwyczajnej ale z posmakiem kokosowym.
Wydaje mi się, że fajniejszego połączenia ze śliwkami nie mogłam zrobić. Cały przepis powstał przez przypadek a efekt końcowy wyszedł rewelacyjnie.  Ciasto znikało w mgnieniu oka, aż bałam się, że nie zdążę zrobić zdjęć.

Przepis na: Ciasto śliwkowe z kokosową bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 5 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kokosowa beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy

Dodatkowo:

  • ½ kg śliwek węgierek
Wyślij emailem

Ciasto śliwkowe z kokosową bezą - przepis krok po kroku

Krok 1

Ciasto śliwkowe z kokosową bezą

Zaczynamy od kruchego ciasta. Do miski wsypujemy wszystkie składniki i zagniatamy. Dzielimy ciasto na 3 części : 1 większą i 2 mniejsze. Największą część ciasta wykładamy na foremkę i podpiekamy w temp. 180 stopni przez około 15 minut.


Krok 2

Ciasto śliwkowe z kokosową bezą

Białka ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana jest już sztywna to dodajemy cukier i dalej miksujemy przez około 4 minuty. Wsypujemy resztę składników  i miksujemy już na wolniejszych obrotach miksera.


Krok 3

Ciasto śliwkowe

Śliwki węgierki myjemy i kroimy na połówki, wyciągając przy tym pestki. Wyjmujemy podpieczony spód ciasta i nakładamy śliwki. Następnie wałkujemy kolejną część ciasta. Na nią nakładamy równiutko pianę. Ostatnim etapem w konstrukcji ciasta jest nałożenie ostatniej rozwałkowanej części ciasta i wsadzenie do piekarnika na ok 45 minut w temp. 180 stopni.


Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 7

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments