Mój tata od jakiegoś czasu ciągle mówił, że ma ochotę na ciasto śliwkowe. Postanowiłam więc zrobić kruche ciasto z dodatkiem bezy, lecz nie takiej zwyczajnej ale z posmakiem kokosowym.
Wydaje mi się, że fajniejszego połączenia ze śliwkami nie mogłam zrobić. Cały przepis powstał przez przypadek a efekt końcowy wyszedł rewelacyjnie. Ciasto znikało w mgnieniu oka, aż bałam się, że nie zdążę zrobić zdjęć.
Przepis na: Ciasto śliwkowe z kokosową bezą
Składniki:
Ciasto:
- 5 żółtek
- 1 kostka margaryny
- ½ szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kokosowa beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 1 budyń śmietankowy
Dodatkowo:
- ½ kg śliwek węgierek
Wyślij emailem
Zobacz również:
Ciasto śliwkowe z kokosową bezą - przepis krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od kruchego ciasta. Do miski wsypujemy wszystkie składniki i zagniatamy. Dzielimy ciasto na 3 części : 1 większą i 2 mniejsze. Największą część ciasta wykładamy na foremkę i podpiekamy w temp. 180 stopni przez około 15 minut.
Krok 2
Białka ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana jest już sztywna to dodajemy cukier i dalej miksujemy przez około 4 minuty. Wsypujemy resztę składników i miksujemy już na wolniejszych obrotach miksera.
Krok 3
Śliwki węgierki myjemy i kroimy na połówki, wyciągając przy tym pestki. Wyjmujemy podpieczony spód ciasta i nakładamy śliwki. Następnie wałkujemy kolejną część ciasta. Na nią nakładamy równiutko pianę. Ostatnim etapem w konstrukcji ciasta jest nałożenie ostatniej rozwałkowanej części ciasta i wsadzenie do piekarnika na ok 45 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze