Ciasto maślankowe z agrestem i morelami to kolejny pyszny pomysł na lekki, owocowy wypiek. Możecie wykonać również maślaną kruszonkę (jak ja) lub posypać je cukrem pudrem po upieczeniu – Wasza decyzja 🙂
Ogólnie ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Składniki muszą być w temp. pokojowej, inaczej może wyjść Wam zakalec. Owoce są tu dowolne do wykorzystania, lecz ja polecam Wam z agrestem i konfiturą z moreli. Moim zdaniem świetnie te owoce się ze sobą komponują, lecz równie dobrze możecie dodać jagody, borówki czy porzeczki.
Przepis na: Ciasto maślankowe z agrestem i morelami
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 45-50 min
Łącznie: 60 min
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 25 g masła
- kilka łyżek konfitury z moreli Stovit
- garść słodkiego agrestu
Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki – w temp. pokojowej. Całość miksujemy chwilkę aż się składniki jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo będziemy miksować to może wyjść zakalec! Jego konsystencja ma wyjść bardzo gęsta.
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlewamy ciasto, łyżeczką nakładamy na wierzch (w odstępach) po łyżeczce konfitury oraz w odstępach rozrzucamy agrest. Wykonujemy kruszonkę: do wysokiego naczynia wrzucamy mąkę, cukier oraz masło i miksujemy przez kilka sekund aż powstanie kruszonka, którą posypujemy wierzch ciasta.
Piec około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!