Opis przepisu
Ciasto maślankowe z agrestem i morelami to kolejny pyszny pomysł na lekki, owocowy wypiek. Możecie wykonać również maślaną kruszonkę (jak ja) lub posypać je cukrem pudrem po upieczeniu – Wasza decyzja 🙂
Ogólnie ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Składniki muszą być w temp. pokojowej, inaczej może wyjść Wam zakalec. Owoce są tu dowolne do wykorzystania, lecz ja polecam Wam z agrestem i konfiturą z moreli. Moim zdaniem świetnie te owoce się ze sobą komponują, lecz równie dobrze możecie dodać jagody, borówki czy porzeczki.
Przepis na: Ciasto maślankowe z agrestem i morelami
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 25 g masła
- kilka łyżek konfitury z moreli Stovit
- garść słodkiego agrestu
Zobacz również:
Ciasto maślankowe z agrestem i morelami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Piec około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Komentarze
Kto mi takie ciacho upiecze? 🙁 Uwielbiam agrest!
Świetne ciacho, oj zjadłabym duuuży kawałek 🙂
wygląda na bardzo smaczny! z agrestem na pewno smakuję wybornie 🙂