Brownie z bananów – z 4 składników!

4.4/5 (305 ocen)
Szukasz szybkiego i zdrowego przepisu na słodką przekąskę? W takim razie to brownie z bananów będzie idealnym rozwiązaniem! Bez jajek, mąki, cukru ani dodatku tłuszczu - ten deser jest nie tylko pyszny, ale i zaskakująco łatwy do przygotowania.

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Brownie z bananów

Moje najnowsze brownie z bananów składa się jedynie z czterech składników. Nie zawiera jajek, mąki, cukru czy tłuszczu (masła/oleju). Jest bardzo smaczne i proste do przygotowania. W sam raz jako coś słodkiego do kawy. Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa wypieku!

Jeśli tylko macie ochotę to możecie dodatkowo wzbogacić to brownie o kilka świeżych truskawek (lub malin, borówek), czy małą garść posiekanej czekolady gorzkiej.

To brownie z bananów i masła orzechowego pieczemy w małej blaszce czy keksówce. Od razu uprzedzam, ze nie wychodzi ono zbyt wysokie. Jest to mały wypiek, który sobie pokroisz na 8-10 kawałków i zjesz wraz z domownikami bez większych wyrzutów sumienia.

Przepis na: Brownie z bananów – z 4 składników!

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 10 x 20 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 średniej wielkości banany
  • 150 g masła orzechowego np. crunchy
  • 50 g kakao (u mnie extra ciemne)
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Opcjonalnie:

  • 3-4 truskawki
  • 30 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
Wyślij emailem

Jak zrobić fit brownie z bananów?

Krok 1

Brownie z bananów z 4 składników przygotowuje się dość szybko, więc od razu można sobie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do jego przygotowania będziemy potrzebować dojrzałych, słodkich bananów. Zielone, niedojrzałe niestety się nie nadadzą.

Cztery dojrzałe banany blendujemy za pomocą blendera ręcznego.


Krok 2

Dodajemy kakao (50 g), masło orzechowe (150 g) oraz proszek do pieczenia (3/4 płaskiej łyżeczki).


Krok 3

Blendujemy jedynie do połączenia się składników. 


Krok 4

Ciasto przelewamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka o wymiarach 10 x 20 cm. Możesz je już włożyć do piekarnika, albo tak jak ja dodać na wierzch nieco posiekanej czekolady gorzkiej (lub groszków czekoladowych) oraz kilka plasterków świeżych truskawek czy malin.

Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na środkowej półce). Smacznego!

Brownie z bananów można kroić zaraz po lekkim lub całkowitym ostygnięciu. Nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce.

Zachęcam także do wypróbowania klasycznego brownie z truskawkami z mojego przepisu.  


Brownie z bananów

Brownie z bananów

fit Brownie z bananów

Brownie z bananów

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 305

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
29 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Po 1godz 20min w piekarniku w środku nadal prawie płynne i surowe.. dlaczego? Wszystko robione według przepisu.

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

No właśnie piekłam w keksówce 10×20 i wyrosło dość wysokie, a nawet nie było spalone tylko góra przypieczona.

Julia
Julia
2 miesięcy temu

Polecam z bitą śmietaną jak jest jeszcze ciepłe😋

Iwona
Iwona
2 miesięcy temu

Już nie mogę się doczekać 😋 oblizałam szpatułkę z resztek masy już smakowało mega 😋 u mnie wjechały na wierzch malinki 😋

Ewa
Ewa
2 miesięcy temu

Przepyszne!!

Jas
Jas
3 miesięcy temu

Tak to wygląda

Jas
Jas
3 miesięcy temu

Moje wyszło tak jakby surowe, mega wilgotne. Spieczone tylko z góry i dołu, a środek konsystencji Ala budyn

Magda
Magda
3 miesięcy temu

Co zamiast masła orzechowego? Dla uczulonych na orzechy.

Kamila
Kamila
5 miesięcy temu

Dzień dobry, mam pytanie co do masła orzechowego. Czy ma być ono w wersji słodzonej czy bez dodatku cukru?
Pozdrawiam serdecznie. 🙂

julia
julia
6 miesięcy temu

przeeepyszne!

Sandra
Sandra
6 miesięcy temu

Pycha!

Justyna
Justyna
9 miesięcy temu

Proszę powiedzieć ile ma kalorii takie ciasto?

wtf
wtf
11 miesięcy temu

Bez dodatku cukru czy tłuszczu, wcale nie oznacza jego brak. Masło orzechowe to w ~50% tłuszcz i ~7% cukier w 100g produktu 48g tłuszczu i 6,7g cukru. 1 średniej wielkości banan ma aż 12,2g cukru a tutaj mamy aż 4. Także to jest tłuszczowo-cukrowa bomba a nie fit ciasto.

przemek
przemek
11 miesięcy temu

dawajcie makro w tych przepisach

ametka
ametka
1 rok temu

Dziś zrobione pierwszy raz, z pewnością nie ostatni! Masło orzechowe crunchy to strzał w dziesiątkę! Następnym razem zastanawiam się nad dodaniem wiórek kokosowych, bo jestem fanką kokosa w każdym wydaniu 😂
Ps do zdjęcia nie załapało się całe ciasto, za szybko znika!

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Wczoraj piekłam – potwierdzam pyszne. Ja dałam 3 duże banany, wyszło wilgotne, orzechowe i mocno czekoladowe. Pycha 🩷

Nalesniczki
LILSON
1 rok temu

Wygląda pysznie!😘