Borówkowa pychota z budyniową pianką

4.6/5 (41 ocen)
Borówkowa pychota

Sezon na borówki w pełni! Jagodzianki w tym roku robiłam już dwa razy, lecz ze względu na ich szybkie znikanie gdy są jeszcze ciepłe nie zdążyłam zrobić żadnych zdjęć… Moim zdaniem żadne drożdżówki nie są tak dobre jak jagodzianki polane cienką warstwą lukru…

Zostało mi prawie pół kilograma borówek i stwierdziłam, że zrobię z nich jakieś ciacho… Tylko jakie? 🙂 Na szybko wpadłam na pomysł – borówkowa pychota z budyniową pianką! Ciacho na kruchym cieście, z pysznymi borówkami, lekką i delikatną budyniową pianką wyszło bardzo smaczne. Jeżeli lubisz borówki to na bank Ci posmakuje!

Przepis na: Borówkowa pychota z budyniową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki (mieszam zazwyczaj tortową z krupczatką w proporcji pół/pół)
  • 5 żółtek
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (65 g)
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 300 g borówek
  • dżem z wiśni Stovit
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Borówkowa pychota z budyniową pianką - przepis krok po kroku


Krok 1

Borówkowa pychota

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.

Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Piekłam w foremce prostokątnej o wymiarach 18 x 30 cm.

W tym czasie zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać borówki bądź dodatkowo troszkę dżemu borówkowego lub z wiśni.

Na borówki zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec 35-40 minut (bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.


Borówkowa pychota

Borówkowa pychota

Borówkowa pychota

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 41

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Budyń 65g pojedyncze opakowanie czy w sumie 65? I czy ma to być budyń z cukrem czy bez ?