Nie ma to jak ciasto mocno owocowe bez pieczenia w takie ciepłe dni jak teraz. Polecam Wam pyszny bananowiec z winogronowym akcentem na jego wierzchu. Jest niesamowicie smaczne i banalnie proste. Serio! Wątpię żeby ktoś mógł mieć problem z jego wykonaniem. Wiem, że niektórzy mają różne nieprzyjemne sytuacje z żelatyną, więc użyłam tu jedynie galaretki, które powinny jeszcze bardziej usprawnić cały przepis, aby każdemu wyszedł 🙂
Przepis na: Bananowiec (bez pieczenia)
Składniki:
- 700 g gęstego jogurtu bananowego
- 3 średnie banany
- 3 galaretki cytrynowe
- 400 ml gorącej wody
- 2 galaretki agrestowe
- 600 ml gorącej wody
- 600 g zielonych winogron
Dodatkowo:
- większa paczka herbatników typu petitki
Zobacz również:
Bananowiec (bez pieczenia) - przepis krok po kroku
Krok 1
Jogurty w temp. pokojowej (polecam je wyciągnąć godzinkę szybciej z lodówki).
Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wkładamy do lodówki, aby zgęstniała.
Krok 2
Komentarze
Witam kłania się Gabriela. Jak zrobie to się podzielę info. Jestem bardzo pozytywnie nastawiona. Uważam za smaczne i nieskomlikowane.Pozdrawiam serdecznie Gabriela
Witam, super! Mam nadzieję, że posmakuje 🙂 Również pozdrawiam serdecznie!
Czy można nie dodawać bananów lub zmiksować je na gładko masę tak aby nie zczerniały w cieście ?
Jaki jest sens robienia ciasta bananowiec bez bananów? Jak widać na zdjęciu mi nie zczerniały 🙂 Na gładko też można je zblendować.
Wspaniale wygląda:)