Przekąski

Pieczone pierogi z mięsem mielonym, kukurydzą

Uwielbiam pierogi w każdej postaci i z każdym możliwym farszem, czy to na słono czy na słodko. U nas na święta królowały pierożki z kapustą oraz grzybami, a także ruskie (które wprost kocham!). Na imprezie jednak nie podaje się ich w takiej postaci, więc przygotowałam dla znajomych całkiem inną odmianę pierogów. Przygotowałam pieczone z ciasta drożdżowego wraz z farszem z mięsa mielonego. To mój debiut jeżeli chodzi o inną postać pierogów. Wyszły smaczne, z aromatycznym farszem w środku. Przed samym pieczeniem posmarowałam je roztrzepanym jajkiem oraz posypałam startą mozzarellą.

Przepis na: Pieczone pierogi z mięsem mielonym, kukurydzą

 Łącznie: 100 min

 Liczba porcji: 16

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml mleka (ciepłej)
  • 50 ml wody (ciepłej)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej

Farsz:

  • 200 g mięsa mielonego
  • szczypta przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki kukurydzy
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka kaparów Stovit

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • 50 g mozzarelli

Wykonanie:

Do kubka z ciepłym mlekiem dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże. Całość mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia rozczynu.

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, a także rozczyn oliwę z oliwek, wodę oraz przyprawy. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy. Pod koniec smażenia dodajemy przecier, a także kukurydzę.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą większej szklanki lub kubka. Lepimy ciasto wkładając na środek farsz i zlepiamy jak pierogi. Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia foremce, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na 22-25 minut w temp. 190 stopni.

Smacznego!


Pieczone pierogi z mięsem

Pieczone pierogi z mięsem

Pieczone pierogi z mięsem mielonym

 

Print Friendly, PDF & Email