W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na genialny deser – brownie czekoladowe z dodatkiem kawy, truskawek i kremu śmietankowego. Prawdziwa rozpusta!
Brownie z truskawkami
Połączenie zbitego, mocno czekoladowego ciasta wraz z soczystymi truskawkami smakuje wybitnie! Jeśli do tego dodamy delikatny krem śmietankowy to już w ogóle ciężko się oprzeć dokładce. Jest to bardzo prosty deser, który będzie smakował Twoim domownikom czy gościom. Jestem o tym przekonana!
Ekspres Jura E8
Dokładny przepis na brownie czekoladowe czeka na Was poniżej. Najpierw chciałabym Wam nieco opowiedzieć o automatycznym ekspresie do kawy Jura E8 (Piano White). Na samym początku muszę podkreślić, że niesamowicie podoba mi się jego design. Jego wygląd jest elegancki, ma harmonijne linie i symetryczne kształty. Według mnie idealnie pasuje do mojej kuchni!
Łatwość obsługi
To co chciałabym najbardziej pochwalić w tym ekspresie to jego łatwość obsługi. Tutaj producent spisał się na szóstkę z plusem! Ekspres do kawy Jura E8 ma wbudowany kolorowy wyświetlacz z zupełnie nową koncepcją obsługi. Inteligentny algorytm potrafi rozpoznać indywidualne preferencje użytkownika. Na ekranie startowym wyświetlane są dwa lub cztery specjały preferowane przez użytkownika. Nawet ich indywidualne umiejscowienie na wyświetlaczu można ustawić w kilka chwil. Wszystkie najważniejsze informacje dotyczące ekspresu do kawy oraz instrukcje wymaganej konserwacji (opróżnienie fusów, napełnienie wody itp), są widoczne na wyświetlaczu.
Ta najnowsza generacja modelu ekspresu do kawy JURA może przyrządzić 17 różnych specjałów – jak np. aromatyczne espresso, kawa Barista, lungo Barista, cappuccino, flat white, czy latte macchiato.
Ekspres Jura E8 posiada profesjonalny młynek Aroma, który powoduje idealny efekt mielenia (wspomniany młynek dzięki zoptymalizowanej geometrii osiąga o 12,2% więcej aromatu w stosunku do pozostałych młynków JURA). Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej (P.E.P.®) zapewnia pełny smak małych specjałów i inteligentne podgrzewanie w celu uzyskania optymalnej temperatury już od pierwszej filiżanki.
Spienianie mleka
Dla osób, które zawsze piją kawy z dodatkiem mleka (tak jak ja) ekspres Jura E8 to strzał w dziesiątkę! Pianka wychodzi niczym od prawdziwego baristy. Ekspres do kawy jest wyposażony w solidną dyszę do spieniania mleka. Wystarczy wcisnąć jeden przycisk, aby przygotować naprawdę szeroką gamę kaw z dodatkiem pianki mlecznej. Równie dobrze można uzyskać samą piankę mleczną np. do deserów. Dysza do spieniania mleka jest wyposażona w wymienną końcówkę, którą bez problemu można w prosty sposób umyć czy nawet wymienić.
Z kolei zaawansowany system przepływu powoduje, że można wyczyścić system mleczny za naciśnięciem jednego przycisku (za pomocą funkcji One-Touch). Taca ociekowa jest idealnie dopasowana do ekspresu, łatwo ją wyjąć i nie ma możliwości, aby rozlać wodę.
Więcej informacji na temat ekspresu Jura E8 przeczytacie w sklepie internetowym Cafe Silesia (klik).
Przepis na: Brownie czekoladowe w pucharku + recenzja ekspresu Jura E8
Składniki:
Brownie czekoladowe:
- 200 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 ml espresso
- 3 jajka
- 130 g drobnego cukru
- 220 g mąki
Mus truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 100 g cukru żelującego (można pominąć)
Krem śmietankowy:
- 350 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Zobacz również:
Brownie czekoladowe z truskawkami – przepis krok po kroku!
Z przepisu wychodzą 4 desery w szklankach o pojemności 300 ml. Polecam jednak zrobić 6 deserków w pucharkach lub szklankach o pojemności np. 150-200 ml.
Krok 1
Masło (200 g) roztapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy się tylko rozpuści, wtedy dodajemy 150 g gorzkiej czekolady i 50 g mlecznej czekolady. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu jedynie do połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia).
Zaparzamy 50 ml espresso. Gdy lekko się przestudzi, wlewamy do masy czekoladowej.
Odstawiamy do przestygnięcia na minimum 20 minut.
Krok 2
Krok 3
Krok 5
Piec przez ok 30 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Po przestudzeniu kroimy brownie w kostkę.
Krok 6
Ja przygotowałam konfiturę truskawkową na bazie cukru żelującego, dzięki czemu miała konsystencję frużeliny owocowej. Truskawki (ok. 300g) myjemy i przekładamy do małego garnka. Lekko dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Gotujemy na średnim ogniu. Gdy dojdzie do wrzenia wtedy wsypujemy cukier żelujący (100g). Mieszamy, ściągamy z ognia. Odstawiamy do przestygnięcia na 10 minut, a później do lodówki na 15 minut, aby masa zgęstniała.
Krok 7
Do składania deseru w szklankach lub pucharkach upieczone brownie i masa truskawkowa muszą być przestudzone (w innym wypadku krem śmietankowy pod wpływem ciepłych składników się rozpuści).
Z przepisu wychodzą 4 desery w szklankach o pojemności 300 ml. Polecam jednak zrobić 6 deserków w pucharkach lub szklankach o pojemności np. 150-200 ml.
Do pucharków lub szklanek nakładamy posiekane brownie, następnie po 1-2 łyżkach masy truskawkowej, krem śmietankowy, ponownie krem śmietankowy i posiekane brownie. Wierzch dekorujemy świeżą truskawką i listkiem mięty.
*Wpis powstał przy współpracy z firmą Cafe Silesia.
Komentarze