Dzisiaj zaczęło się moje dyniowe szaleństwo 🙂 Wróciłam właśnie do rodzinnego domu na weekend z myślą, że w końcu sobie popiekę i przygotuję mnóstwo potraw. Mam tu komu piec więc wstałam dziś wcześnie i od rana pichcę pyszności. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z dynią i bałam się, że mnie przerośnie, ale na szczęście sobie poradziłam i to dość dobrze.
Na pierwszy ogień związany z dynią powstał rozgrzewający krem z dyni i imbirem. Danie dość proste, chociaż do końca nie wiedziałam czy jest odpowiednio doprawione i czy tak ma smakować bo takiej zupy to jeszcze nigdzie nie jadłam. Oglądałam ostatnio program Ani Starmach, która właśnie poświęciła cały odcinek dyni. Zrobiła w nim super krem z dyni i papryką lecz ja sobie troszkę przepis zmodyfikowałam. Dodatkowo wykonałam grzanki z chleba na masełku.
Przepis na: Krem z dyni i imbirem
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- Słodka i ostra papryka
- 1,5 l wody
- 1 kostka rosołowa
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz,
Zobacz również:
Krem z dyni i imbirem - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 4
Komentarze
Dzień dobry, ile czasu trzeba gotować dynię?
Dzień dobry, to głównie zależy od uzytego gatunku, wielkości danej dyni, bo nie ma jednego konkretnego, idealnego czasu gotowania dyni. Po prostu trzeba (tak jak ziemniaki) gotować ją do miękkości i sprawdzić np. widelcem czy ładnie wchodzi w nią, jak nie to znaczy, że jest jeszcze twarda 🙂
Dziękuję za udział w akcji, do zaakceptowania przepisu brak jeszcze banerka pod wpisem. Po jego dodaniu proszę o wiadomość;)