Strona Główna / Słodkości / Serniki / Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Ten sernik jest świetną propozycją dla wielbicieli serników z owocami. Szczególnie w lecie gdy malin i truskawek jest w każdym warzywniaku pod dostatkiem. Od kilku dni chodził za mną sernik z owocami ale nie chciałam takiego standardowego z brzoskwiniami. Akurat miałam świeżo zerwane maliny i kupiony wcześniej ser w wiaderku więc  przepis właściwie narodził się sam po przeanalizowaniu wszystkich składników w lodówce. Wyszedł bardzo smaczny, zwarty a maliny fajnie się wkomponowały tworząc ciekawe połączenie smakowe. Przygotowanie jego naprawdę nie było trudne więc jeżeli średnio sobie radzisz w kuchni to jest to przepis właśnie dla Ciebie.

Szczególnie polecam go osobom, które zaczynają swoją przygodę z sernikami, lecz boją się, ponieważ kiedyś mu całkowicie opadł lub coś poszło nie tak. Ten nie napuszamy poprzez ubijanie osobno białek i żółtek. Pieczemy również w niższej temperaturze, bez termoobiegu aby zapobiec jego wyrośnięciu, a po wyjęciu z piekarnika całkowitemu opadnięciu o kilka centymetrów. Gorąco go polecam!

Przepis na: Sernik z truskawkami

Składniki:

Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g śmietany 18 %
  • 2 czubate łyżka mąki pszennej
  • 2 cukry waniliowe (po 16 g)
  • 4 jajka
  • 200 g truskawek lub malin

dodatkowo:

  • cukier puder (po upieczeniu)
  • konfitura z wiśni Stovit (po upieczeniu)
Krok 1 

Wszystkie składniki wsypujemy do miski, siekamy razem, na koniec dodajemy żółtko i wszystko krótko zagniatamy na gładkie ciasto. Nakłuwamy je widelcem. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. Ciasto nam się piecze więc w tym czasie przygotowujemy masę serową.

Krok 2 

Do garnka przekładamy twaróg, śmietanę, cukry i mąkę. Składniki miksujemy na gładką masę. Dodajemy pojedynczo jajka, po każdym miksujemy na wysokich obrotach. Masa jest już gotowa i w tym czasie powinno już minąć ok 15 minut więc spód powinien już być podpieczony. Wyciągamy z piekarnika i nalewamy na niego ser. Układamy na nim truskawki lub maliny, wkładamy do piekarnika. Sernik piec w 160 stopniach przez 60-70 minut lub do ścięcia się masy na środku. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach – to powoduje, że masa serowa nie opadnie.

Po wystudzeniu oprószyć sernik cukrem pudrem a następnie schłodzić w lodówce. Tak jak wszystkie pieczone serniki najlepsze są parę godzin po upieczeniu. Smacznego!!

 

Print Friendly, PDF & Email