Strona Główna / Śniadanie / Placuszki jogurtowe z bananami

Placuszki jogurtowe z bananami

Placuszki jogurtowe z bananami są świetnym pomysłem na proste i bardzo smaczne śniadanie! Nie tylko na weekend, ponieważ ich czas wykonania nie powinien przekroczyć 15 minut. Co ważne to to, że konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, wtedy placuszki ładnie rosną (jak typowe pancakes) i robią się puchate. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem oraz z konfiturą brzoskwiniową (moim zdaniem idealnie pasuje do bananów).

Przepis na: Placuszki jogurtowe z bananami

  Łącznie: 15 min

 Liczba porcji: 10

Składniki :

  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • brzoskwinie (naturalnie owocowe) firmy Stovit
Placuszki jogurtowe z bananami
Krok 1

W misce w kilka sekund zmiksować ze sobą jajka, cukier puder, miód oraz olej. Następnie wsyp pozostałe składniki, dalej miksuj do uzyskania gęstej masy (jeżeli wyjdzie Ci dosyć płynna to dosyp odrobinę mąki).

Placuszki jogurtowe z bananami
Krok 2

Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek lub oleju, nakładaj za pomocą łyżki ciasta w kształcie koła, gdy będą już lekko podsmażone to wtedy nakładaj na ich środek kawałki bananów, odwróć na drugą stronę każdego placka za pomocą łopatki. Smaż po 2 minutki z każdej strony. Po ich przygotowaniu posyp je cukrem pudrem oraz podawaj z ulubioną konfiturą. Smacznego!

Placuszki jogurtowe z bananami

Placuszki jogurtowe z bananami

Placuszki jogurtowe z bananami

Print Friendly, PDF & Email