Strona Główna / Słodkości / Ciasteczka / Ciasteczka słoneczka

Ciasteczka słoneczka

Ciasteczka słoneczka, aspirynki – spotkałam się z różnymi nazwami tych małych lecz pysznych ciastek. Są one przełożone dżemem, ich boki obtoczone wiórkami kokosowymi, a wierzch i spód składa się z lekkiej bezowej powłoki <3 Teraz jak właśnie sobie przeczytałam swój początek opisu stwierdziłam, że na samą myśl może ślinka Wam lecieć 🙂 Nie są trudne, wręcz uważam, że zaskakująco łatwe w przygotowaniu. Z mojego przepisu wychodzi około 30 ciasteczek, wszystko zależy od średnicy wykrawanych ciastek. Jeżeli chcecie ich zrobić więcej to wystarczy podwoić porcję 🙂

Przepis na: Ciasteczka słoneczka

  Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 30

Składniki :

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 1 białko
  • 70 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dżem o smaku owoce leśne firmy Stovit
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
Ciasteczka słoneczka
Krok 1

Masło o temp. pokojowej, żółtka, cukier puder, mąkę oraz śmietanę zagniatamy ręcznie aż powstanie gładkie ciasto, zawinąć je w folię, schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut. Rozwałkować ciasto na ok 5 milimetrów. Za pomocą foremki do wycinania kółek lub np większym kieliszkiem do wódki, małej literatki itp. wycinamy równe kółka, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach aby się nie poprzyklejały.

Białko oraz cukier puder umieścić w miseczce. Za pomocą trzepaczki do ubijania ubić lekki lukier, którym posmarować np przy pomocy pędzelka każde ciastko. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Przestudzone ciasteczka sklejamy razem przekładając je dżemem od strony bez lukru. Następnie boki ciasteczek smarować tym samym dżemem i obtaczać w wiórkach kokosowych.

Ciasteczka słoneczka

Ciasteczka słoneczka

Ciasteczka słoneczka

Print Friendly, PDF & Email