Zapiekane naleśniki meksykańskie

4.7/5 (75 ocen)
Zapiekane naleśniki meksykańskie

Zapiekane naleśniki meksykańskie są pysznym pomysłem na szybki i bardzo sycący obiad. Te wytrawne naleśniki są nadziane farszem na bazie mięsa mielonego, czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów i czerwonej cebuli. Zawijamy je w tradycyjne, uniwersalne naleśniki, a następnie podajemy na ciepło lub dodatkowo zapiekamy pod pierzynką ze startego sera i odrobiny farszu. Polecam je lekko podpiec w piekarniku, bo w takiej wersji są dużo smaczniejsze. Jeżeli podczas zawijania naleśników dodasz również do środka odrobinę startego sera, wtedy farsz lekko się sklei i naleśniki będą się fajnie kroić na talerzu.

Jeżeli lubisz ostre, wytrawne naleśniki to do farszu dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i szczyptę ostrej papryki. Myślę, że każdy fan kuchni meksykańskiej będzie zachwycony po zjedzeniu takich naleśników.

Z przepisu wychodzi ok. 8 naleśników.

Patelnia z teflonem TeflonTM

Do przygotowania ciasta na naleśniki oraz farszu użyłam patelni z najnowszą powłoką Teflon™ Profile, która dzięki swojej innowacyjnej strukturze i zawartości twardych minerałów (np. węglik krzemu) odznacza się niezwykłą wytrzymałością. Nie wiem, czy zdajecie sobie z tego sprawę, ale nie każda patelnia non-stick to ten prawdziwy atestowany Teflon™. Naprawdę warto wybierać patelnię ze sprawdzoną powłoką, ponieważ:

  • ułatwia smażenie gotowanie, zapobiegaprzywieraniu potraw
  • pozwala zmniejszyć ilość używanego tłuszczu, gwarantuje zdrowsze gotowanie
  • ułatwia zmywanie, czyszczenie (ręczne lub w zmywarce)
  • jest bezpieczny dla zdrowia (obojętny chemicznie!)

 

Warto wybierać patelnie z tym logiem:


certyfikat TeflonTM

Znak Teflon™ jest gwarancją najwyższej jakości. Wyróżnia go ponad 50–letnie doświadczenie, unikalna gładkość i wytrzymałość powłoki, regularnie przeprowadzane testy jakościowe i kontrola produkcji. Co więcej systemy te charakteryzują się dwu–lub trzywarstwową strukturą, przystosowaną do intensywnego gotowania.

Teflon™ jest bezpieczny dla zdrowia!

Przepis na: Zapiekane naleśniki meksykańskie

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • szczypta przyprawy do mięsa mielonego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
  • opcjonalnie 1/3 papryczki chili

Dodatkowo:

  • 100 g startej mozzarelli
  • odrobina posiekanej pietruszki lub kolendry
Wyślij emailem

Zapiekane naleśniki meksykańskie - przepis krok po kroku


Krok 1

Ciasto na naleśniki: mąkę, mleko, wodę, jajka i sól miksujemy przez kilka sekund do momentu powstania jednolitego ciasta. Smażymy naleśniki z obu stron.


Krok 2

Czerwoną cebulę siekamy drobno na kilku kroplach oleju.


Krok 3

 Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy startą na tarce marchewkę oraz mięso mielone. Posypujemy czerwoną papryką oraz przyprawą do mięsa mielonego. Gdy mięso będzie już podsmażone wtedy dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy.


Krok 4

Wsypujemy czerwoną fasolę, kukurydzę.


Krok 5

Doprawiamy do smaku posiekaną natką kolendry lub pietruszki, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy bardzo drobno posiekaną papryczkę chili.


Krok 6

Na każdego naleśnika nakładamy około 2 łyżek farszu, zawijamy.


Krok 7

Naleśniki meksykańskie układamy w naczyniu żaroodpornym, zaś ich wierzch smarujemy odrobiną farszu, posypujemy startym żółtym serem i odrobiną kolendry. Piec przez 12-15 minut w temp. 190 stopni.


naleśniki meksykańskie

naleśniki meksykańskie zapiekane

Przepis na naleśniki meksykańskie

Zapiekane naleśniki meksykańskie

naleśniki meksykańskie

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 75

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Baska
Baska
6 lat temu

Meksykanskie nalesniki wyszly swietne z tego przepisu ;p to mój ulubiony blog kulinarny i jestm wielką fanką 🙂

Naleśniki po meksykańsku

Wszyscy lubimy naleśniki, jedni w wersji na słodki, inni w wersji na słono. Ja osobiście uwielbiam obydwie wersje i co jakiś czas chętnie przygotowuje je na zmienę. Jeżeli smakują Ci naleśniki po meksykańsku, to możesz również wypróbować Zapiekane naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą lub Zapiekane naleśniki z warzywami i kiełbasą.

Naleśniki meksykańskie zapiekane

Naleśniki meksykańskie zapiekane w piekarniku, są świetnym pomysłem na urozmaicenie obiadu, jeżeli oczywiście lubimy meksykańskie klimaty. Są też znacznie mniej kaloryczne od np. naleśników z czekoladą.