Rzadko piekę babki i można powiedzieć, że to taki mój wyznacznik świąt Wielkanocnych. Zazwyczaj przygotowuję kruche ciasteczka, sernika i moje ulubione rurki z domowym kremem budyniowym. W tym roku na moim stole królować będzie wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem kakaowym w środku. Wydaje się być skomplikowana, lecz sprawia tylko takie wrażenia. Robiłam ją już trzy razy i za każdym razem wychodzi naprawdę świetnie. Do jasnego ciasta oraz do lukru dodałam sok z cytryny, który fajnie orzeźwił smak babki. Przygotowałam dla Was filmik, aby jej wykonanie było jeszcze łatwiejsze.
Ciasta na Wielkanoc
Przepis na: Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem
Składniki:
Babka kakaowa:
- 200 g masła
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 15 g Cukru wanilinowego Galeo
- 4 duże jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka Przyprawy do piernika Galeo (ok. 5g)
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Galeo
Babka cytrynowa:
- 200 g masła
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 15 g Cukru wanilinowego Galeo
- 4 duże jajka
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Galeo (ok. 5g)
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Lukier cytrynowy:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny
Zobacz również:
Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Miękkie masło miksujemy na średnich obrotach miksera.
Krok 5
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Zachęcam też do wypróbowania przepisu na ciasto cytrynowe, jeżeli cytrusy to Twoje smaki.
Wpis powstał przy współpracy z przyprawami Galeo.
Komentarze
Czy foremka 8,5cm będzie dobra czy za duża?
I w tej samej temperaturze i przez tyle czasu pieczemy jak jest 30 cm keksówka?
Czas i temp będą raczej takie same, ewentualnie piekłabym 3-5 minut dłużej.
Mam keksówke 30 cm to muszę o połowę tych składników dodatkowo wszystkich dodać jeszcze ?
Na blogu jest przelicznik foremek, więc obliczy Pani dokładne proporcje wszystkich składników.
Jak kroić ile kawałki ile muszą mieć cm?
Chciałam się zapytać czy może być inna firma niż galeo do wypieków
No oczywiście, że tak 🙂
Hit każdej Wielkanocy! 💛💛💛
Ekstra wyszła ta babka! 😍 Króliczek pięknie wyszedł w przekroju 🙂
Czy zajączek w środku nie będzie zbyt suchy względem jasnej babki? Skoro jest wcześniej upieczony?
Nie jest 🙂
Przecież to przy krojeniu się rozleci
Nie słyszałam żeby komuś się rozleciało… 🙂
Może Pani powiedzieć jaka jest wielkość tej foremki zajączka?
Niestety nie pamiętam 🙂
Pamiętajcie zeby mieć małą foremkę króliczka, ciasto nie wyrasta duże i robi się problem, ponadto sprawdzajcie dobrze patyczkiem środek ciasta po podanym czasie babka była w środku mokra
No tak, nie może być bardzo duża, ponieważ w innym przypadku nie uda się przykryć przygotowywanym ciastem.
Super pomysł, właśnie piekę.. Tylko co zrobić z resztą ciasta po wykrawaniu króliczków?
Ja z babki z której wycinałam króliczka ułożyłam ją pionowo i włożyłam tężejącą galaretkę i do lodówki.
można też pokruszyć i dodać na wierzch, na ciasto z kremem i zrobić coś jakby kopiec kreta, albo zaorane wiosną pole ;-D
Najlepiej zjeść solo, z dżemem lub czekoladą 🙂
Wygląda nieziemsko! 🙂 Idę robić!
Jakie dokladnie ma Pani wymiary foremki ? Ja mam 25 X 10 cm i ciasto wyszlo mi plaskie i nie moge wykroic kroliczka.
Uuuu gdyby nie filmik to bym się ciągle zastanawiala jak tam wsadziłaś zajączka do srodka 😀 jaka magia!
Ale świetna ta babka!
Super pomysł z tym króliczkiem, wygląda świetnie.
Ślicznie wygląda z zajączkiem 🙂
Wow! Babka jest prześliczna <3 Tak przygotowane ciasto będzie świetną ozdobą wielkanocnego stołu 🙂
Ale śliczna! Wyszła na prawdę zjawiskowo 🙂
Robiłyśmy kiedyś jagielnik z takim zajączkiem w środku 😀 Fajnie i uroczo to wygląda 🙂
Jaka ona piękna! Ten króliczek vel zajączek wygląda uroczo 🙂
Jaka ona piękna! Ten króliczek vel zajączek wygląda uroczo 🙂
babki wszystkie kochamy, a ta do tego jeszcze fajnie wygląda:)
babki wszystkie kochamy, a ta do tego jeszcze fajnie wygląda:)
Piękne zdjęcia i przeurocza babka 🙂
Piękne zdjęcia i przeurocza babka 🙂