Ostatnio sporym zainteresowaniem cieszą się u mnie na Instagramie relacje z gotowania “na żywo” danych przepisów. Dzisiaj na Instastory dodałam ankietę czy wolicie, abym przygotowała naleśniki na słono czy na słodko. W ciągu godziny ponad 600 osób zaznaczyło, że na słono, więc postanowiłam przygotować zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą. Skąd zielony kolor? Dodałam po prostu naturalny barwnik do ciasta naleśnikowego, czyli 2 łyżki rozdrobnionego szpinaku.
Farsz stworzyłam z podsmażonej cebuli, czosnku, kurczaka, szpinaku oraz sera feta. Takie wytrawne naleśniki ze szpinakiem były naprawdę bardzo smaczne. Aby farsz nie wypadał z naleśników podczas krojenia dodałam do niego trochę startego sera mozzarella. Wierzch naleśników udekorowałam podsmażonymi na maśle pomidorkami koktajlowymi.
Koniecznie wypróbujcie, bo są naprawdę proste i szybkie do przygotowania!
Przepis na: Zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki rozdrobnionego szpinaku
Farsz:
- 1 cebula
- 600 g piersi z kurczaka
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 750 g rozdrobnionego szpinaku
- 100 g sera Feta
- szczypta soli, pieprzu
- 50 g startego sera mozzarella
Dodatkowo:
- kilka pomidorków koktajlowych
Zobacz również:
Zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Na każdego naleśnika nakładamy gorący farsz i zwijamy w dowolny sposób.
Na osobnej patelni, na maśle podsmażamy pomidorki koktajlowe. Posypujemy nimi ciepłe naleśniki. Smacznego!
Komentarze
Mi niestety nie smakowało
Świetny przepis! Fajnie, że dodałaś troche kurczka. Mięso wybieram od dobrowolskich, wykorzytam Twój przepis i tym razem też wybiore mięso od nich. Jest pyszne. 🙂
Przepiekne są te nalesniki <3
Wyglądają przepysznie!