Niedawno miałam okazję uczestniczyć w świetnych warsztatach kulinarnych w Krakowie. Motywem przewodnim była kuchnia indyjska pełna smaku, aromatu i mnóstwa przypraw. Warsztaty odbyły się na ul. Urzędniczej, w studiu Kulinarne Kreacje. Jest to kameralne, lecz bardzo fajnie wykończone wnętrze, z mnóstwem sprzętu. Na takich spotkaniach są zwykle grupy ok. 12-osobowe, dzięki czemu dany szef kuchni może na spokojnie do każdego podejść, coś podpowiedzieć, nauczyć i wytłumaczyć pewne tajniki kuchni. W końcu takie warsztaty powinny polegać na tym, aby jak najwięcej z nich wynieść i własnoręcznie przygotować jak najwięcej dań.
Wspólnie przygotowaliśmy takie dania:
- Keema Samosa – pierożki z mięsnym nadzieniem
- Mullagatanni – zupa
- Murgh Marsala – kurczak po pendżabsku
- Dip kokosowy
- Masala Chai
- Aam ki lassi – Lassi mangowe