Tarta ze szparagami to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad lub kolację. Kolorowa, sezonowa i pełna smaku. Farsz serowy z dodatkiem chrupiących szparagów, podsmażonego boczku oraz czerwonej cebuli to strzał w dziesiątkę.
Przepis na: Tarta ze szparagami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody
Farsz:
- 2 czerwone cebule
- 200 g parzonego boczku
- 1/2 pęczka szparagów
- 200 g sera koziego lub sera typu feta
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 lekko czubate łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 nieco czubata łyżka startej mozzarelli
- 1 łyżeczka mąki
- kilka pomidorków koktajlowych
- opcjonalnie 1-2 płaskie łyżki sera pleśniowego
Zobacz również:
Tarta ze szparagami przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (250 g) np. typ 500-550 (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (120 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), 2 żółtka oraz sól (1/4 płaskiej łyżeczki).
Jeśli będzie całość bardzo sypka to dodajemy 1 lub 2 łyżki zimnej wody.
Krok 2
Zagniatamy dłońmi kruche ciasto (to powinno zająć dość krótko, około 1 lub 2 minut). Wkładamy do lodówki na 20 minut (lub na 5 minut do zamrażalnika).
Krok 3
Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty z wyjmowanym dnem, (moja o średnicy np. 26 cm). Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.
Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut lub do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie pieczemy ciasto przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie rumiane.
Krok 4
Ciasto odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Farsz:
Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażymy drobno posiekane czerwone cebule. Gdy się lekko zeszklą, wtedy dodajemy boczek (ja użyłam w plasterkach, a następnie pokroiłam w większe kawałki). Smażymy przez chwilkę na większym ogniu.
Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez niecałe 2 minuty. Wyjmujemy i kroimy na dwie lub trzy części.
Krok 5
Na ciasto nakładamy podsmażony boczek, cebulę, podgotowane szparagi, a także połówki kilku pomidorków koktajlowych.
Krok 6
W przepisie użyłam ser kozi, który nie był bardzo słony. Jeśli użyjesz mocno słonej fety, a nie sera sałatkowego w kostce, to dodaj jej nieco mniej (np. 100 g), aby cały farsz nie wyszedł bardzo słony.
W miseczce mieszamy ser kozi lub fetę (w stylu sera sałatkowego do krojenia w kostkę), 3 duże jajka, śmietankę lub ewentualnie mleko (200 ml), gęstą śmietanę 18% (3 lekko czubate łyżki), a także mąkę pszenną (1 łyżeczka). Dodajemy także szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki. Dodajemy startą na dużych oczkach mozzarellę (1 nieco czubata łyżka).
Krok 7
Opcjonalnie można dodać na wierzchu także odrobinę sera pleśniowego pokrojonego w kostkę.
Tartę pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni- ustawiłam najpierw grzanie góra-dół, a pod sam koniec włączyłam dodatkowo termoobieg.
Tarta ze szparagami gotowa! Już po krótkim ostygnięciu powinna się ładnie kroić na talerze. Smacznego!
Szukasz innych inspiracji na wytrawne tarty? W takim razie polecam tartę z grzybami, a także tartę ze szpinakiem i kurczakiem.
Komentarze