Tarta ze szparagami

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

30 min

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad lub kolację. Kolorowa, sezonowa i pełna smaku. Farsz serowy z dodatkiem chrupiących szparagów, podsmażonego boczku oraz czerwonej cebuli to strzał w dziesiątkę.

Przepis na: Tarta ze szparagami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody

Farsz:

  • 2 czerwone cebule
  • 200 g parzonego boczku
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 200 g sera koziego lub sera typu feta
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 lekko czubate łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 nieco czubata łyżka startej mozzarelli
  • 1 łyżeczka mąki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie 1-2 płaskie łyżki sera pleśniowego
Wyślij emailem

Tarta ze szparagami przepis krok po kroku:


Krok 1

Ciasto:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (250 g) np. typ 500-550 (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (120 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), 2 żółtka oraz sól (1/4 płaskiej łyżeczki).

Jeśli będzie całość bardzo sypka to dodajemy 1 lub 2 łyżki zimnej wody. 


Krok 2

Zagniatamy dłońmi kruche ciasto (to powinno zająć dość krótko, około 1 lub 2 minut). Wkładamy do lodówki na 20 minut (lub na 5 minut do zamrażalnika).


Krok 3

Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty z wyjmowanym dnem, (moja o średnicy np. 26 cm). Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.

Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut lub do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie pieczemy ciasto przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie rumiane.


Krok 4

Tarta ze szparagami

Ciasto odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Farsz:

Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażymy drobno posiekane czerwone cebule. Gdy się lekko zeszklą, wtedy dodajemy boczek (ja użyłam w plasterkach, a następnie pokroiłam w większe kawałki). Smażymy przez chwilkę na większym ogniu.

Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez niecałe 2 minuty. Wyjmujemy i kroimy na dwie lub trzy części.


Krok 5

Tarta ze szparagami

Na ciasto nakładamy podsmażony boczek, cebulę, podgotowane szparagi, a także połówki kilku pomidorków koktajlowych.


Krok 6

krucha Tarta ze szparagami

W przepisie użyłam ser kozi, który nie był bardzo słony. Jeśli użyjesz mocno słonej fety, a nie sera sałatkowego w kostce, to dodaj jej nieco mniej (np. 100 g), aby cały farsz nie wyszedł bardzo słony.

W miseczce mieszamy ser kozi lub fetę (w stylu sera sałatkowego do krojenia w kostkę), 3 duże jajka, śmietankę lub ewentualnie mleko (200 ml), gęstą śmietanę 18% (3 lekko czubate łyżki), a także mąkę pszenną (1 łyżeczka). Dodajemy także szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki. Dodajemy startą na dużych oczkach mozzarellę (1 nieco czubata łyżka).  


Krok 7

wytrawna tarta

Zawartość miseczki równomiernie wylewamy na tartę, łyżka za łyżką.

Opcjonalnie można dodać na wierzchu także odrobinę sera pleśniowego pokrojonego w kostkę.

Tartę pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni- ustawiłam najpierw grzanie góra-dół, a pod sam koniec włączyłam dodatkowo termoobieg.

Tarta ze szparagami gotowa! Już po krótkim ostygnięciu powinna się ładnie kroić na talerze. Smacznego!

Szukasz innych inspiracji na wytrawne tarty? W takim razie polecam tartę z grzybami, a także tartę ze szpinakiem i kurczakiem.  


Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments