Tarta z mascarpone i świeżymi owocami to pomysł na smakowity, letni wypiek. Jest bardzo efektowna, a do tego niezwykle prosta do przygotowania. Możesz ją udekorować ulubionymi owocami.
Przepis na: Tarta z mascarpone
Składniki:
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 160 g masła
- 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 70 g cukru pudru
Krem:
- 500 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki gęstej konfitury z wiśni, malinowej lub z czarnej porzeczki
Dowolne owoce:
- świeże maliny
- truskawki
- kiwi
- winogrona
Zobacz również:
Tarta z mascarpone przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. typ 450-500 (260 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki) i cukier puder (70 g). Dodajemy także pokrojone w kostkę zimne masło (160 g) i żółtko (z jajka L, jeśli masz małe sztuki to użyj dwóch). Zagniatamy szybko dłońmi kruche ciasto.
Owijamy folią, wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Krok 2
Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty o średnicy 30 cm. Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.
Wkładamy do lodówki na około 20 minut (lub do zamrażalnika na 10 minut).
Po tym czasie pieczemy ciasto przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Krok 3
Ma być ładnie zarumienione i wypieczone.
Ciasto odstawiamy do całkowitego całkowitego ostygnięcia.
Krok 4
Na ostygnięty spód nakładamy 3 lub 4 nieco czubate łyżki gęstej konfitury – może być z wiśni, z czarnej porzeczki czy malin.
Najlepiej się sprawdzi gęsta, wyrazista w smaku, lekko kwaśna konfitura.
Krok 5
Krem:
Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę np. UHT z kartonika (400 ml) – 36 lub 30%, mascarpone (500 g), a także cukier puder (3 łyżki). Miksujemy przez chwilę do powstania sztywnego kremu.
W razie gdyby Twój krem potrzebował większego usztywnienia (szczególnie w upalne dni) możesz dodać 1 śmietan-fix w proszku, ponownie miksujemy.
Krok 6
Na kruche ciasto nakładamy krem, łyżka za łyżką, rozsmarowujemy.
Krok 7
Na wierzchu układamy ulubione świeże owoce – u mnie truskawki, maliny, czerwone winogrona, a także kiwi. Równie dobrze możesz nałożyć borówki, jagody, czerwone porzeczki, mango, brzoskwinie z puszki, czereśnie itp.
Tarta z mascarpone i owocami gotowa! Wkładamy ją do lodówki na minimum 2-3 godziny, a po tym czasie można ją pokroić ostrym nożem. Smacznego.
Szukasz inspiracji na domowe tarty na słodko? W takim razie polecam tartę z kremem pistacjowym, tartę z kremem z białych Michałków, a także tartę z truskawkami i białą czekoladą.
Komentarze