Tarta z mascarpone

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Tarta z mascarpone

Tarta z mascarpone i świeżymi owocami to pomysł na smakowity, letni wypiek. Jest bardzo efektowna, a do tego niezwykle prosta do przygotowania. Możesz ją udekorować ulubionymi owocami.

Przepis na: Tarta z mascarpone

Składniki:

Ciasto:

  • 260 g mąki pszennej
  • 160 g masła
  • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru pudru

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki gęstej konfitury z wiśni, malinowej lub z czarnej porzeczki

Dowolne owoce:

  • świeże maliny
  • truskawki
  • kiwi
  • winogrona
Wyślij emailem

Tarta z mascarpone przepis krok po kroku:


Krok 1

składniki na kruche ciasto

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. typ 450-500 (260 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki) i cukier puder (70 g). Dodajemy także pokrojone w kostkę zimne masło (160 g) i żółtko (z jajka L, jeśli masz małe sztuki to użyj dwóch). Zagniatamy szybko dłońmi kruche ciasto.

Owijamy folią, wkładamy do lodówki na około 20 minut.


Krok 2

formowanie kruchego ciasta

Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty o średnicy 30 cm. Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.

Wkładamy do lodówki na około 20 minut (lub do zamrażalnika na 10 minut).

Po tym czasie pieczemy ciasto przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).


Krok 3

Ma być ładnie zarumienione i wypieczone.

Ciasto odstawiamy do całkowitego całkowitego ostygnięcia.  


Krok 4

Na ostygnięty spód nakładamy 3 lub 4 nieco czubate łyżki gęstej konfitury – może być z wiśni, z czarnej porzeczki czy malin.

Najlepiej się sprawdzi gęsta, wyrazista w smaku, lekko kwaśna konfitura.


Krok 5

Krem:

Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę np. UHT z kartonika (400 ml) – 36 lub 30%, mascarpone (500 g), a także cukier puder (3 łyżki). Miksujemy przez chwilę do powstania sztywnego kremu.

W razie gdyby Twój krem potrzebował większego usztywnienia (szczególnie w upalne dni) możesz dodać 1 śmietan-fix w proszku, ponownie miksujemy. 


Krok 6

Na kruche ciasto nakładamy krem, łyżka za łyżką, rozsmarowujemy.  


Krok 7

Tarta z mascarpone

Na wierzchu układamy ulubione świeże owoce – u mnie truskawki, maliny, czerwone winogrona, a także kiwi. Równie dobrze możesz nałożyć borówki, jagody, czerwone porzeczki, mango, brzoskwinie z puszki, czereśnie itp.

Tarta z mascarpone i owocami gotowa! Wkładamy ją do lodówki na minimum 2-3 godziny, a po tym czasie można ją pokroić ostrym nożem. Smacznego.

Szukasz inspiracji na domowe tarty na słodko? W takim razie polecam tartę z kremem pistacjowym, tartę z kremem z białych Michałków, a także tartę z truskawkami i białą czekoladą.


Tarta z mascarpone

Tarta z mascarpone i owocami

Tarta z mascarpone

Tarta z mascarpone i owocami

 

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments