Rozgrzewający krem czosnkowy

3.2/5 (9 ocen)
krem czosnkowy

Rewelacyjny krem czosnkowy z chlebowymi grzankami! Świetnie rozgrzewa na chłodniejsze zimowe dni 🙂 Jest mocno czosnkowa, dodaje do niej zawsze dużo pietruszki, a zagęszczam głównie ziemniakami. Robiłam różne podchody do tej zupy, ale w tym wydaniu smakuje mi najbardziej.

Przepis na: Rozgrzewający krem czosnkowy

Składniki:

  • 2 litry wody
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 6 większych ząbków czosnku
  • 1/2 cebuli (wcześniej podsmażonej na patelni)
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 serek topiony (ja użyłam serek topiony z ziołami firmy Hochland 100 g)
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 5 kromek chleba
  • 1 łyżka masła
Wyślij emailem

Rozgrzewający krem czosnkowy - przepis krok po kroku


Krok 1

  krem czosnkowy

Zaczynamy od zrobienia bulionu. W garnku gotujemy wodę z posiekana natką pietruszki, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pietruszką, sól, pieprz.Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.


Krok 2

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na połówki i wrzucamy do bulionu. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy chwilkę na patelni wraz z małą ilością masła lub oleju. Dodajemy do zupy.


Krok 3

Po chwili w szklance mieszamy ze sobą śmietanę, mąkę i troszkę wody. (aż nie będzie żadnych grudek!) Wlewamy do bulionu. Odrobinę natki pietruszki kroimy drobno, serek dzielimy na mniejsze kawałki-wszystko wrzucamy do zupy. Widelcem sprawdzamy czy nasze ziemniaki się już ugotowały, jeżeli już będą miękkie to możemy blenderem wszystko zblendować ze sobą.


Krok 4

Chleb kroimy najpierw na kromki, później na drobniejsze kwadraty. Podsmażamy nasz pokrojony chlebek na łyżce masła (można wsypać również troszkę pokrojonej natki pietruszki).

krem czosnkowy

krem czosnkowy

Średnia ocena 3.2 / 5. Ilość głosów: 9

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
4 lat temu

Czy ten korzeń pietruszki na którym gotuje bulion też blenduje?