Wczoraj mój chłopak zaprosił mnie na pyszną kolację do restauracji. Właśnie takie danie sobie zamówiłam- roladkę drobiową zawiniętą w szynkę szwarcwaldzką oraz purée z marchwi. Dodatkowo serwowana na świeżej rukoli- Mniaaaaaaaam! Już w drodze do domu obmyślałam plan jak to pyszne danie odtworzyć samemu w mojej kuchni. Nie było to takie trudne jak myślałam. Najlepiej przygotować mięsko dzień wcześniej, natrzeć je porządnie czosnkiem oraz przyprawami i wstawić je na noc do lodówki. No po prostu pycha!
Przepis na: Roladka drobiowa zawinięta w szynkę szwarcwaldzką plus purée z marchwi
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 30 min
Łącznie: 50 min
Liczba porcji: 6
Składniki:
Roladka drobiowa:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta przyprawy do kurczaka
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 1/2 papryki
- 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów
Purée z marchewki:
- 3 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta curry
- szczypta vegety
Piersi z kurczaka dzielimy na mniejsze, cieńsze części (ja podzieliłam swoje na 6 podłużnych części). Ubijamy delikatnie tłuczkiem, nacieramy przyprawami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Każdą część zawijamy w roladkę, do środka wpychamy cienki a długi kawałek papryki. Zawiniętą roladkę z kolei zawijamy szynką szwarcwaldzką.
Każdą roladkę smarujemy z wierzchu czerwonym pesto. Piec przez około 30 minut w temp. 180 stopni.
W tym czasie przygotujemy puree z marchwi i ziemniaków. Do garnka wrzucamy obrane i umyte warzywa. Gotujemy z dodatkiem wody ( potrzeba tyle wody aby przykryła wszystkie warzywa) przez około 25-30 minut. Do ich miękkości, którą można sprawdzić za pomocą widelca. Odcedzamy, blendujemy na gładki mus, przyprawiamy do smaku.
z pewnością musiało być pyszne! tak się zastanawiam co można by było jeszcze włożyć w środek zamiast papryki 🙂 A to pesto czerwone jest ostre?
z pewnością musiało być pyszne! tak się zastanawiam co można by było jeszcze włożyć w środek zamiast papryki 🙂 A to pesto czerwone jest ostre?
Ja użyłam czerwonego pesto z suszonych pomidorów. Nie jest ostre 🙂