Roladka drobiowa zawinięta w szynkę szwarcwaldzką plus purée z marchwi

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + pieczenie

Opis przepisu

Wczoraj mój chłopak zaprosił mnie na pyszną kolację do restauracji. Właśnie takie danie sobie zamówiłam- roladkę drobiową zawiniętą w szynkę szwarcwaldzką oraz purée z marchwi. Dodatkowo serwowana na świeżej rukoli-  Mniaaaaaaaam! Już w drodze do domu obmyślałam plan jak to pyszne danie odtworzyć samemu w mojej kuchni. Nie było to takie trudne jak myślałam. Najlepiej przygotować mięsko dzień wcześniej, natrzeć je porządnie czosnkiem oraz przyprawami i wstawić je na noc do lodówki. No po prostu pycha!

Przepis na: Roladka drobiowa zawinięta w szynkę szwarcwaldzką plus purée z marchwi

Składniki:

Roladka drobiowa:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 1/2 papryki
  • 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów

Purée z marchewki:

  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta curry
  • szczypta vegety
Wyślij emailem

Roladka drobiowa zawinięta w szynkę szwarcwaldzką plus purée z marchwi - przepis krok po kroku


Krok 1

Roladka drobiowa

Piersi z kurczaka dzielimy na mniejsze, cieńsze części (ja podzieliłam swoje na 6 podłużnych części). Ubijamy delikatnie tłuczkiem, nacieramy przyprawami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem.


Krok 2

Roladka drobiowa

Każdą część zawijamy w roladkę, do środka wpychamy cienki a długi kawałek papryki. Zawiniętą roladkę z kolei zawijamy szynką szwarcwaldzką.


Krok 3

Roladka drobiowa

Każdą roladkę smarujemy z wierzchu czerwonym pesto. Piec przez około 30 minut w temp. 180 stopni.


Krok 4

Roladka drobiowa z szynką

W tym czasie przygotujemy puree z marchwi i ziemniaków. Do garnka wrzucamy obrane i umyte warzywa. Gotujemy z dodatkiem wody ( potrzeba tyle wody aby przykryła wszystkie warzywa) przez około 25-30 minut. Do ich miękkości, którą można sprawdzić za pomocą widelca. Odcedzamy, blendujemy na gładki mus, przyprawiamy do smaku. 


Roladka drobiowa z szynką

Roladka drobiowa zawinięta w szynkę

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila Sibińska
Kamila Sibińska
8 lat temu

z pewnością musiało być pyszne! tak się zastanawiam co można by było jeszcze włożyć w środek zamiast papryki 🙂 A to pesto czerwone jest ostre?