Drobiowe roladki z szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami, kaparami zawinięte i do tego pieczone ziemniaczki z koperkiem – brzmi skomplikowanie? Nic takiego! Jest to bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad, który wykonasz w kilka chwil. Ja ziemniaki lekko podgotowuję wcześniej w osolonej wodzie, a następnie je dopiero podpiekam w piekarniku. Jeżeli tego nie zrobisz i od razu włożysz surowe roladki razem z surowymi ziemniakami na 20-25 minut do piekarnika to wtedy masz pewność, że kurczak będzie gotowy, a ziemniaki dalej twarde i niedopieczone w środku.
Przepis na: Drobiowe roladki z szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- kilka suszonych pomidorów
- 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- kilka kaparów w zalewie firmy Stovit
- 800 g ziemniaków
- koperek
- sól, pieprz
- opcjonalnie 2 łyżki oleju sezamowego
Zobacz również:
Drobiowe roladki z szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami - przepis krok po kroku
Krok 1
Dwie pojedyncze piersi z kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka, każdą pierś kroimy na pół, tworząc cztery cienkie plastry kurczaka. Na środek każdej nakładamy suszonego pomidora, kilka kaparów, zawijamy jak roladkę, a od zewnątrz obwijamy szynką. Wbijamy wykałaczki lub patyczki do szaszłyków, aby podczas pieczenia nasze roladki się nie rozwaliły. Na foremkę wyłożoną papierem nakładamy podgotowane ziemniaki, posypujemy je koperkiem, solą oraz pieprzem. Obok nich nakładamy nasze roladki.
Opcjonalnie polewamy ziemniaki oraz roladki olejem sezamowym lub zwykłym olejem. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut aż kurczak będzie z każdej strony upieczony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Komentarze