Pulpeciki w sosie pomidorowym

4.3/5 (29 ocen)
Te pulpeciki w sosie pomidorowym to danie, które zachwyca prostotą i intensywnym smakiem. Miękkie, soczyste kuleczki z mielonego mięsa w połączeniu z aromatycznym, ziołowym sosem pomidorowym tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Domowe pulpeciki w sosie pomidorowym to pomysł na smakowity obiad dla całej rodziny. Są proste i szybkie do przygotowania. Bardzo mi smakują z dodatkiem makaronu np. tagliatelle, wstążki czy penne. Jednak równie dobrze pasują do ryżu jaśminowego czy kaszy.

Przepis na: Pulpeciki w sosie pomidorowym

Porady na start

Moje pulpeciki wykonałam z mięsa drobiowego (mielony filet z indyka), ale równie dobrze możesz użyć innego rodzaju np. wieprzowiny – tylko wtedy trzeba nieco dłużej smażyć pulpety.

Składniki:

  • 550 g mięsa mielonego np. drobiowego (u mnie z indyka)
  • 1 duża cebula lub 2 większe szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko (lub dwa małe)
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 4 płaskie łyżki bułki tartej
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • opcjonalnie świeże zioła np. bazylia, tymianek lub rozmaryn

Dodatkowo:

  • 400 g makaronu tagliatelle
Wyślij emailem

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?


Krok 1

składniki na pulpeciki z indyka

Na patelni z małą ilości oleju smażymy drobno posiekaną cebulę (1 duża sztuka lub 2 większe szalotki). Gdy się ładnie zeszkli wtedy zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Do miski wkładamy mielone mięso (u mnie z indyka, około 550 g), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), oregano (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1/2 łyżeczki), bułkę tartą (4 płaskie łyżki), sól (1/3 płaskiej łyżeczki) oraz pieprz (1/4 płaskiej łyżeczki).

Jeśli chcesz to dodaj płaską łyżeczkę posiekanej natki pietruszki czy koperku.

Całość mieszamy za pomocą dłoni lub łyżki. 


Krok 2

dodanie jajka do mięsa

Dodajemy duże jajko (lub dwa małe) i ponownie mieszamy.


Krok 3

mięso na pulpeciki drobiowe

Masa mięsna wyjdzie dość klejąca do rąk. 


Krok 4

pulpeciki z indyka przed usmażeniem

Lekko zwilżamy dłonie i formujemy małe kuleczki. Mi wyszło około 20 małych sztuk.  


Krok 5

usmażone pulpety drobiowe

Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju.

Smażymy pulpeciki na średnim ogniu – przez około 5-7 minut. Co minutkę lekko poruszamy patelnią, aby obracać mięsne kulki. Ważne żeby było równomiernie podsmażone z każdej strony.


Krok 6

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Sos pomidorowy do pulpetów

Na patelnię dodajemy pomidory krojone z puszki (ewentualnie zastąp passatą pomidorową), przecier (2 łyżki), bulion (250 ml), suszone oregano (1/2 łyżeczki), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, paprykę słodką (1 płaska łyżeczka), a także opcjonalnie posiekane świeże zioła – ja najczęściej dodaję łyżeczkę bazylii, ewentualnie tymianek lub rozmaryn.

Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem.

Pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie pasują z makaronem np. tagliatelle czy ryżem. Smacznego!

Polecam także wypróbować wersję bezmięsną – makaron w sosie pomidorowym.


Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym i makaronem

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 29

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
2 miesięcy temu

Witam. W proporcjach pominięte jajko….A na zdjęciach widać 😉😉

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to idealne danie, które łączy prostotę z wyrazisty smakiem. Do jego przygotowania zainspirowała mnie moja ostatnia podróż do Apulii, gdzie w jednej z restauracji miałam właśnie przyjemność jeść takie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym. Nawet moja niespełna 2-letnia córka tak zajadała, że zjadła prawie całą porcję, dlatego nie mogłam się oprzeć, aby odwzorować to danie w swojej kuchni po powrocie. Według mnie wyszły rewelacyjne! Ja moje pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym podałam z makaronem tagliatelle, ale jest to na tyle uniwersalne danie, że równie dobrze możesz je podać z ryżem, kaszą czy ziemniakami i dopasować je do preferencji Twoich domowników.

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym to nic innego jak pulpeciki, ale pod inną nazwą. To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Idealnie nadaje się na szybki obiad dla całej rodziny. Aby przygotować klopsiki, wystarczy zmieszać mięso mielone z jajkiem, bułką tartą i ulubionymi przyprawami, a następnie uformować małe kulki. Gotowe klopsiki podsmażamy i dusimy w aromatycznym sosie pomidorowym.

Mielone w sosie pomidorowym

Tym razem przygotowałam moje mielone w sosie pomidorowym na bazie mięsa drobiowego, dzięki czemu otrzymałam lekki i pełnowartościowy posiłek. Jeżeli jednak wolisz, to możesz wykorzystać inny rodzaj mięsa i stworzyć np. pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym. Możesz też zrobić mielone z różnych rodzajów mięs i szukać swojej ulubionej wersji, chociaż według mnie wszystkie wersje świetnie smakują w połączeniu z sosem pomidorowym, który w moim przypadku jest wzbogacony przyprawami, takimi jak oregano czy słodka papryka.