Domowe pulpeciki w sosie pomidorowym to pomysł na smakowity obiad dla całej rodziny. Są proste i szybkie do przygotowania. Bardzo mi smakują z dodatkiem makaronu np. tagliatelle, wstążki czy penne. Jednak równie dobrze pasują do ryżu jaśminowego czy kaszy.
Przepis na: Pulpeciki w sosie pomidorowym
Porady na start
Moje pulpeciki wykonałam z mięsa drobiowego (mielony filet z indyka), ale równie dobrze możesz użyć innego rodzaju np. wieprzowiny – tylko wtedy trzeba nieco dłużej smażyć pulpety.
Składniki:
- 550 g mięsa mielonego np. drobiowego (u mnie z indyka)
- 1 duża cebula lub 2 większe szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko (lub dwa małe)
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 4 płaskie łyżki bułki tartej
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Sos pomidorowy:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- opcjonalnie świeże zioła np. bazylia, tymianek lub rozmaryn
Dodatkowo:
- 400 g makaronu tagliatelle
Zobacz również:
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?
Krok 1
Na patelni z małą ilości oleju smażymy drobno posiekaną cebulę (1 duża sztuka lub 2 większe szalotki). Gdy się ładnie zeszkli wtedy zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wkładamy mielone mięso (u mnie z indyka, około 550 g), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), oregano (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1/2 łyżeczki), bułkę tartą (4 płaskie łyżki), sól (1/3 płaskiej łyżeczki) oraz pieprz (1/4 płaskiej łyżeczki).
Jeśli chcesz to dodaj płaską łyżeczkę posiekanej natki pietruszki czy koperku.
Całość mieszamy za pomocą dłoni lub łyżki.
Krok 2
Dodajemy duże jajko (lub dwa małe) i ponownie mieszamy.
Krok 3
Masa mięsna wyjdzie dość klejąca do rąk.
Krok 4
Lekko zwilżamy dłonie i formujemy małe kuleczki. Mi wyszło około 20 małych sztuk.
Krok 5
Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju.
Smażymy pulpeciki na średnim ogniu – przez około 5-7 minut. Co minutkę lekko poruszamy patelnią, aby obracać mięsne kulki. Ważne żeby było równomiernie podsmażone z każdej strony.
Krok 6
Sos pomidorowy do pulpetów
Na patelnię dodajemy pomidory krojone z puszki (ewentualnie zastąp passatą pomidorową), przecier (2 łyżki), bulion (250 ml), suszone oregano (1/2 łyżeczki), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, paprykę słodką (1 płaska łyżeczka), a także opcjonalnie posiekane świeże zioła – ja najczęściej dodaję łyżeczkę bazylii, ewentualnie tymianek lub rozmaryn.
Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem.
Pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie pasują z makaronem np. tagliatelle czy ryżem. Smacznego!
Polecam także wypróbować wersję bezmięsną – makaron w sosie pomidorowym.
Komentarze
Witam. W proporcjach pominięte jajko….A na zdjęciach widać 😉😉
Witam, dziękuję za wyłapanie błędu! Dodałam do listy składników jajko 🙂