Przygotowałam świetne ciasto, o dość śmiesznej nazwie pleśniak z dżemem. Pewnie już kiedyś o nim słyszeliście, a może nawet jedliście. Jest to kruche ciasto jasne oraz kakaowe, przełożone dżemem wiśniowym oraz bezą. Coś pysznego!
Pleśniak
Uwielbiam ciasto pleśniak, które smakuje i wygląda fantastycznie. Bardzo lubię je piec jak i jeść. Jest bardzo proste do przygotowania. Jestem pewna, że Wam posmakuje od pierwszego kęsa. Ciasto pleśniak z dżemem wiśniowym bardzo ładnie się kroi i świetnie się prezentuje na paterze do wypieków. Jeśli chcecie to możecie zastąpić dżem wiśniowy innym smakiem np. porzeczkowym.
Koniecznie je wypróbujcie!
Przepis na: Pleśniak z dżemem wiśniowym
Składniki:
Kruche ciasto:
- 350 g mąki (najlepiej do ciast kruchych)
- 150 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
- 60 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 1-2 łyżki lodowatej wody
- 3 czubate łyżki kakao
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- gęsty dżem wiśniowy z kawałkami wydrylowanych wiśni
Zobacz również:
Pleśniak z dżemem wiśniowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 4
Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 45 min w 175 st. C.
Komentarze
Bardzo lubię to ciasto, ja je robię zwykle z rabarbarem 🙂