Uwielbiam pierogi w każdej postaci i z każdym możliwym farszem, czy to na słono czy na słodko. U nas na święta królowały pierożki z kapustą oraz grzybami, a także ruskie (które wprost kocham!). Na imprezie jednak nie podaje się ich w takiej postaci, więc przygotowałam dla znajomych całkiem inną odmianę pierogów. Przygotowałam pieczone z ciasta drożdżowego wraz z farszem z mięsa mielonego. To mój debiut jeżeli chodzi o inną postać pierogów. Wyszły smaczne, z aromatycznym farszem w środku. Przed samym pieczeniem posmarowałam je roztrzepanym jajkiem oraz posypałam startą mozzarellą.
Przepis na: Pieczone pierogi z mięsem mielonym, kukurydzą
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 100 ml mleka (ciepłej)
- 50 ml wody (ciepłej)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej
Farsz:
- 200 g mięsa mielonego (wołowina lub wieprzowina)
- szczypta przyprawy do mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki kukurydzy
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżka kaparów Stovit
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- 50 g mozzarelli
Zobacz również:
Pieczone pierogi z mięsem mielonym, kukurydzą - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do kubka z ciepłym mlekiem dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże. Całość mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia rozczynu.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, a także rozczyn oliwę z oliwek, wodę oraz przyprawy. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy. Pod koniec smażenia dodajemy przecier, a także kukurydzę.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą większej szklanki lub kubka. Lepimy ciasto wkładając na środek farsz i zlepiamy jak pierogi. Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia foremce, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na 22-25 minut w temp. 190 stopni.
Smacznego!
Komentarze
Takich pierozkow nigdy nie jadlam ;d
jestem pod ich wrazeniem ;];]
nie umiem lepic tradycyjnych pierogow i bałam się, że z tymi sobie nie poradzę, ale wręcz przeciwnie wyszly superowe!!!!! 🙂
przecier pomidorowy, mięso mielone i kukurydza – najlepsze połączenie <3
ale smacznie wyglądają 🙂