Nie ma nic lepszego jak domowa, pyszna grochówka. Nie bez powodu mówi się, że jest to zupa wojskowa. W końcu to jedna z najbardziej sycących zup jakie istnieją. Powinna być dość gęsta, zawiesista, pięknie pachnąca kiełbaską, a także wędzonym boczkiem lub żeberkami. W moim domu zawsze się przygotowuje taką wersję grochówki i uważam, że jest najlepsza mimo tego iż już jadłam jej kilka wersji. Jak powszechnie wiadomo każda gospodyni zrobi ją według swoich smaków, nawet pomidorówkę z tych samych składników każdy zrobi inaczej. Gorąco polecam wykonać ten przepis!
Przepis na: Najlepsza grochówka
Składniki:
- 200 g żółtego, łuskanego grochu
- 300 g wędzonego boczku
- 200 g kiełbasy np. śląskiej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kilka ziemniaków
- kawałek selera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony)
- magi do smaku
Zobacz również:
Najlepsza grochówka - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Boczek wędzony zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy, po chwili dosypujemy łuskany groch, ziele angielskie, marchewki, selera, pietruszkę, posiekaną natkę pietruszki oraz po około 10 minutach ziemniaki pokrojone w kostkę.
Na patelni posmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę, przełożyłam do garnka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem,a także majerankiem i gotujemy jeszcze kilka minut.
Komentarze
Pewnie, pewnie pycha dawno nie jadlam. Na czasie zrobimy
Super! ❤️ W takim razie już życzę smacznego 🙂