Opis przepisu
W tym roku majówkę postanowiłam uczcić iście owocowym, lekkim deserem o nazwie – Mango Lassi Chia pudding! To połączenie napęczniałych w mleku nasion Chia ze zblendowanym mango, masy jogurtowej, pysznej konfitury agrestowej i świeżych owoców.
Konfitura agrestowa od firmy Manufaktura Wielkopolska otrzymywana jest przez odszypułkowanie owoców agrestu i przetworzenie ich z odrobiną cukru, tak by zachowały swój prawdziwy smak i aromat. Wyprodukowana została z najdorodniejszych, soczystych owoców zielonego agrestu wnosi radość z codziennych posiłków. Jej delikatnie słodko-kwaśny smak i letni aromat doskonale nadaje się do ciast, deserów lub kanapek.
Z przepisu wychodzą dwie porcje.
Przepis na: Mango lassi Chia Pudding
Składniki:
- 200 ml mleka 2%
- 100 ml mleczka kokosowego
- 5 łyżek nasion chia
- 2 łyżki miodu
- 1 dojrzałe mango
- 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
- 4 łyżki konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska
- kilka truskawek
- kilka borówek
Zobacz również:
Mango lassi Chia Pudding - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Nasiona chia zalewamy mlekiem i mleczkiem kokosowym. Mango obieramy, wyjmujemy pestkę i blendujemy na gładki mus. Dodajemy do nasion chia, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Po tym czasie do dwóch szklanek nakładamy po równo napęczniałych nasion chia, lekko wciskamy truskawkę na krawędź szklanki. Następnie nakładamy po dwie łyżki jogurtu naturalnego wymieszanego z miodem. Wierzch dekorujemy 2 łyżeczkami konfitury agrestowej i świeżymi owocami. Ponownie wkładamy do lodówki na godzinę lub na całą noc.
Smacznego!
Komentarze