Opis przepisu
Ciasto malinowa princessa to połączenie naprawdę pysznego kremu czekoladowego z soczystymi malinami zanurzonymi w galaretce malinowej. Do tego klasyczny kakaowy biszkopt… Całość smakuje naprawdę świetnie!
Czekolada i maliny to genialne połączenie.Ten wypiek sprawdzi się świetnie podczas rodzinnych uroczystości czy jako zwykłe weekendowe ciacho do kawy.
Ciasto z malinami
Do kremu dodałam posiekaną w kosteczkę princessę. Jeśli chcesz możesz ją zastąpić np. snickersem. Nie ukrywam, że pod wpływem kremu ta princessa nie jest już tak chrupiąca jak wyjęta prosto z opakowania, ale nadaje ciastku fajnego twista.
Przepis na: Malinowa princessa
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki kakao
Krem czekoladowy:
- 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 200 g czekolady mlecznej
- 150 g czekolady gorzkiej
- 250 g mascarpone
- 1 princessa
Dodatkowo:
- 2 galaretki malinowe
- 300-400 g malin
Zobacz również:
Ciasto malinowa princessa przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto malinowa princessa wykonujemy etapami – pierwszego dnia warto sobie upiec biszkopt oraz rozpocząć krem, a następnego dokończyć całość. Równie dobrze można zacząć rano, a dokończyć wieczorem.
Biszkopt kakaowy
W suchej, czystej misce miksujemy białka (muszą być dobrze oddzielone od żółtek) wraz ze szczyptą soli. Po około minucie miksowania na wysokich obrotach miksera wsypujemy stopniowo po płaskiej łyżce cukru (łącznie 3/4 szklanki, szklanka o pojemności 250 ml). Cały czas miksujemy do powstania sztywnej piany – to powinno zająć około 7 minut.
Krok 2
Po tym czasie dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez kilka sekund.
Krok 3
Wsypujemy przesianą mąkę pszenną (1/2 szklanki), skrobię (2 płaskie łyżki) oraz kakao (2 płaskie łyżki).
Krok 4
Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki kuchennej.
Krok 5
Przygotowujemy sobie blaszkę – moja o wymiarach 20 x 30 cm. Ja lekko ją natłuszczam i oprószam przesianą mąką. Równie dobrze możesz użyć sam papier do pieczenia.
Krok 6
Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni (góra dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 7
Przekrajamy na dwa równe blaty. Ja do tego używam noża strunowego – bardzo polecam go kupić np. na allegro jeśli często pieczecie, bo to koszt kilkunastu złotych, a można równiutko sobie kroić ciasta np. czekoladowe, czy właśnie biszkopty.
Krok 8
Krem czekoladowy
W małym garnku gotujemy śmietankę kremówkę. Gdy zaczną się pojawiać bąbelki, wtedy zdejmujemy od razu z palnika. Po około 30 sekundach dodajemy posiekane w kosteczkę czekolady (200 g mlecznej i 150 g gorzkiej). Mieszamy do powstania jednolitej polewy czekoladowej. Odstawiamy na blacie kuchennym do przestygnięcia, a później wkładamy do lodówki na minimum 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie do dobrze schłodzonej czekoladowej śmietanki dodajemy mascarpone (250 g, prosto z lodówki) i miksujemy do powstania sztywnego kremu. To powinno zająć około 3-4 minuty.
Krok 9
Wsypujemy pokrojoną w kosteczkę princessę i mieszamy całość już tylko za pomocą łyżki.
Krok 10
W blaszce na dolny blat biszkopta nakładamy krem czekoladowy, wyrównujemy.
Krok 11
Krok 12
Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Na wierzchu ciasta układamy równomiernie świeże lub rozmrożone maliny (łącznie 300-400 g).
Kiedy galaretki zaczną się robić tężejące (już nie takie płynne) wtedy wylewamy je na warstwę malin.
Malinowa princessa gotowa! Wkładamy ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego!
Koniecznie pochwal się swoim ciastem z malinami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!
Komentarze
Super przepis, tylko zamiast malin dodałam truskawki
Super 🙂
Jedno z lepszych ciast, jakie jadłam! Smak czekolady idealnie równoważą kwaskowe maliny 🍰
Rewelacyjnie wyszło 🙂 Cieszę się, że smakowało!
Nie slyszałam żeby komuś się zwarzył… To mój klasyczny krem czekoladowy, który używam w wielu przepisach na blogu. Jakieś owoce do niego zostały dodane czy coś innego?
Tak, napisałam o tym we wpisie 🙂
Malinowa princessa, w formie torcika mniam😋, pyszne czekoladowe ciacho
Rewelacja!! 🙂
Jeśli chciałabym.upiec ciasto w tortownicy to o jakiej średnicy powinnam.użyć?
Obstawiam większą tortownicę np. 28 cm 🙂
Czy mogłaby pani podać proporcje na standardową blachę? 25×30
Nie ma czegoś takiego jak standardowa blacha… W przepisie podałam wielkość swojej blaszki, a wystarczy wejść w internecie na przeliczniki foremek i wpisać Pani wielkość blaszki, wtedy przeliczy o ile zwiększyć proporcje.
Ciasto przepyszne! Idealne na urodziny, do weekendowej kawki. Genialne połączenie biszkoptu z kremem czekoladowym i malinami. Polecam przepisy Pani Joanny! Wszystko krok po kroku opisane, a co najwazniejsze wypieki zawsze udane!
Dziękuję ślicznie za tak miłą recenzję <3 ciasto wyszło idealnie!