Malinowa princessa

4.6/5 (79 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

70 min + chłodzenie

Opis przepisu

Ciasto malinowa princessa to połączenie naprawdę pysznego kremu czekoladowego z soczystymi malinami zanurzonymi w galaretce malinowej. Do tego klasyczny kakaowy biszkopt… Całość smakuje naprawdę świetnie!

Czekolada i maliny to genialne połączenie.Ten wypiek sprawdzi się świetnie podczas rodzinnych uroczystości czy jako zwykłe weekendowe ciacho do kawy.

Ciasto z malinami

Do kremu dodałam posiekaną w kosteczkę princessę. Jeśli chcesz możesz ją zastąpić np. snickersem. Nie ukrywam, że pod wpływem kremu ta princessa nie jest już tak chrupiąca jak wyjęta prosto z opakowania, ale nadaje ciastku fajnego twista.

Przepis na: Malinowa princessa

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki kakao

Krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 250 g mascarpone
  • 1 princessa

Dodatkowo:

  • 2 galaretki malinowe
  • 300-400 g malin
Wyślij emailem

Ciasto malinowa princessa przepis krok po kroku:

Krok 1

Ciasto malinowa princessa wykonujemy etapami – pierwszego dnia warto sobie upiec biszkopt oraz rozpocząć krem, a następnego dokończyć całość. Równie dobrze można zacząć rano, a dokończyć wieczorem.

Biszkopt kakaowy

W suchej, czystej misce miksujemy białka (muszą być dobrze oddzielone od żółtek) wraz ze szczyptą soli. Po około minucie miksowania na wysokich obrotach miksera wsypujemy stopniowo po płaskiej łyżce cukru (łącznie 3/4 szklanki, szklanka o pojemności 250 ml). Cały czas miksujemy do powstania sztywnej piany – to powinno zająć około 7 minut. 


Krok 2

Po tym czasie dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez kilka sekund. 


Krok 3

Wsypujemy przesianą mąkę pszenną (1/2 szklanki), skrobię (2 płaskie łyżki) oraz kakao (2 płaskie łyżki).


Krok 4

Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki kuchennej.


Krok 5

Przygotowujemy sobie blaszkę – moja o wymiarach 20 x 30 cm. Ja lekko ją natłuszczam i oprószam przesianą mąką. Równie dobrze możesz użyć sam papier do pieczenia. 


Krok 6

Ciasto przelewamy do blaszki, wyrównujemy.

Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni (góra dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 7

Przekrajamy na dwa równe blaty. Ja do tego używam noża strunowego – bardzo polecam go kupić np. na allegro jeśli często pieczecie, bo to koszt kilkunastu złotych, a można równiutko sobie kroić ciasta np. czekoladowe, czy właśnie biszkopty. 


Krok 8

Krem czekoladowy

W małym garnku gotujemy śmietankę kremówkę. Gdy zaczną się pojawiać bąbelki, wtedy zdejmujemy od razu z palnika. Po około 30 sekundach dodajemy posiekane w kosteczkę czekolady (200 g mlecznej i 150 g gorzkiej). Mieszamy do powstania jednolitej polewy czekoladowej. Odstawiamy na blacie kuchennym do przestygnięcia, a później wkładamy do lodówki na minimum 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie do dobrze schłodzonej czekoladowej śmietanki dodajemy mascarpone (250 g, prosto z lodówki) i miksujemy do powstania sztywnego kremu. To powinno zająć około 3-4 minuty.


Krok 9

Wsypujemy pokrojoną w kosteczkę princessę i mieszamy całość już tylko za pomocą łyżki.  


Krok 10

W blaszce na dolny blat biszkopta nakładamy krem czekoladowy, wyrównujemy.


Krok 11

Przykrywamy górnym blatem biszkoptu.  


Krok 12

Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Na wierzchu ciasta układamy równomiernie świeże lub rozmrożone maliny (łącznie 300-400 g).

Kiedy galaretki zaczną się robić tężejące (już nie takie płynne) wtedy wylewamy je na warstwę malin.

Malinowa princessa gotowa! Wkładamy ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego!

Koniecznie pochwal się swoim ciastem z malinami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki! 


Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 79

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
5 miesięcy temu

Malinowa princessa, w formie torcika mniam😋, pyszne czekoladowe ciacho

IMG_2708.jpeg
Lidia
Lidia
7 miesięcy temu

Jeśli chciałabym.upiec ciasto w tortownicy to o jakiej średnicy powinnam.użyć?

Michalina
Michalina
7 miesięcy temu

Czy mogłaby pani podać proporcje na standardową blachę? 25×30

Krystyna
Krystyna
7 miesięcy temu

Ciasto przepyszne! Idealne na urodziny, do weekendowej kawki. Genialne połączenie biszkoptu z kremem czekoladowym i malinami. Polecam przepisy Pani Joanny! Wszystko krok po kroku opisane, a co najwazniejsze wypieki zawsze udane!

20230911_174244.jpg