Chcesz zrobić w tym roku na Wigilię super ciasto jakiego wcześniej nie jedliście? U mnie nigdy nie wygląda to tak, że co roku piekę konkretnego sernika, makowca i nic innego nie wchodzi w rachubę. Owszem, zawsze na moim stole znajduje się ciasto z makiem, jednak pod różnymi postaciami.
Już w tamtym roku rzuciła mi się w oczy makowa panienka i stwierdziłam, że zrobię jej własną wersję.
Na moje ciasto składa się:
- delikatny biszkopt z suchym makiem, drobno posiekanymi migdałami, nasączony nalewką wiśniową
- warstwa gęstej konfitury z kawałkami wiśni
- domowy budyń waniliowy
- polewa z białej czekolady z posiekanymi migdałami
Całość smakuje i pasuje do siebie wybornie. Ciasto nie jest zbyt słodkie, takie w sam raz. Super dodatkiem są tu migdały Bakalland, które nadają chrupkości.
Nie jest ono trudne do wykonania, jednak jest czasochłonne. Piekłam w foremce kwadratowej 25 x 25 cm, może być to również tortownica.
Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Makowa panienka z migdałami i wiśniami
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2 białka (z kremu)
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- 30 g drobniutko pokrojonych migdałów Bakalland
- 3 łyżki suchego maku
Krem waniliowy:
- 1 l mleka
- 220 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 32 g cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 150 g masła miękkiego
Polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- Opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny (żeby polewa się ładniej kroiła)
Dodatkowo:
- Gęsty dżem z kawałkami wiśni
- Nalewka z wiśni lub wino słodkie czerwone (ok. 3-4 łyżek do naponczowania – można pominąć)
- Garść płatków migdałowych
- 70 g migdałów Bakalland
Zobacz również:
Makowa panienka z migdałami i wiśniami - przepis krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je w wyższym naczyniu ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się pięknie ubije, a masa będzie na tyle ubita, że jak odwrócimy miskę do góry nogami to nic się z niej nie wyleje. Dodajemy żółtka, nadal ubijamy. Później stopniowo dodajemy mąki, drobno posiekane migdały oraz suchy mak, lecz mieszamy już delikatnie za pomocą łyżki. Masę wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko posmarowaną tłuszczem. Piec prze 30-35 minut w temp. 170 stopni do tzw. „suchego patyczka”.
Krem:
Większość mleka gotujemy na małym ogniu. W tym czasie niecałą szklankę mleka przelewamy do wyższej miski. Miksujemy wraz z jajkami, mąką, cukrami, budyniem (proszek). Gdy mleko zacznie wrzeć to wtedy wlewamy masę jajeczną i ciągle mieszamy na małym ogniu. Budyń zacznie powoli gęstnieć i wtedy trzeba go dłużej mieszać żeby nie było żadnych grudek. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Miękkie masło ucieramy na jasny puch, dodajemy po łyżce budyniu.
Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Dolny kropimy ok. dwoma łyżkami wina lub nalewki. Nakładamy równomiernie dżem z kawałkami wiśni, na to krem budyniowy, biszkopt (również nakrapiamy winem lub nalewką).
Przygotowujemy polewę: białą czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką kremówką, gotujemy na małym ogniu, wsypujemy opcjonalnie łyżeczkę żelatyny do polewy rozrobioną w małej ilości wody.
Ciasto polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi oraz posiekanymi migdałami.
Chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Komentarze
super pomysł z dodatkiem wiśni do tego ciasta! 🙂