Zobacz również:
Moi Drodzy!
Zazwyczaj to ja gotuję i wymyślam nowe przepisy dla Was, jednak tym razem chciałabym, aby role się odwróciły i pragnę zobaczyć jak Wy gotujecie 🙂 Dlatego z tej okazji serdecznie zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym z makaronem firmy Lubella w roli głównej. Polega on na wykonaniu Waszej ulubionej potrawy (w tle ma się znaleźć widoczne opakowanie makaronu). Może być to zapiekanka, sałatka, spaghetti… Możliwości macie nieskończenie wiele! Po ugotowaniu dania strzelacie fotkę swojego dzieła i dodajecie poniżej w komentarzu wraz z krótkim, ciekawym opisem dlaczego wybraliście właśnie tą potrawę, składnikami i sposobem wykonania. Zostawcie również swój adres a-mail, gdyż będzie mi potrzebny do skontaktowania się ze zwycięzcą. Nagroda to wielka paka 20 różnych produktów od sponsora konkursu – Lubella 🙂
Konkurs trwa trwa od 02.09 do 23.09.2016 r. godz. 23.59.
Regulamin:
Organizatorem konkursu jest blog Po Prostu Pycha.
Sponsorem konkursu jest firma Lubella.
Konkurs trwa od 2.09 do 23.09.2016 r. godz. 23.59.; zwycięzcy zostaną ogłoszeni do 27.09.2016 r.
Nagrodą w konkursie jest zestaw 20 opakowań produktów Lubella.
Konkurs polega na przygotowaniu dania z wykorzystaniem dowolnego makaronu firmy Lubella, wraz z oryginalnym, ciekawym opisem, składnikami i zdjęciem potrawy, na którym będzie widoczne opakowanie Lubella.
Swoją pracę konkursową należy dodać pod postem konkursowym.
Laureat zobowiązany będzie do podania danych potrzebnych do wysyłki w ciągu 7 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki – po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.
Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację niniejszego regulaminu.
Gorąco zachęcam do wzięcia udziału!
Komentarze
https://uploads.disquscdn.c…
Uwielbiam makaron, mogłabym jeść go codziennie, a makaron Lubella jest najlepszy z najlepszych.
Moje ulubione danie makaronowe to prosty, szybki i bardzo smaczny makaron ze świeżym szpinakiem, koktajlowymi pomidorkami i białym winem. Pomidorki koktajlowe idealnie pasują do makaronu, a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
Potrzebujemy:
400 g makaronu Pióra nr 17 Lubella
400 g świeżego szpinaku
125 ml białego wina
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju roślinnego
garść koktajlowych pomidorków (najlepiej różnokolorowych)
sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
50 g tartego parmezanu lub grana padano
Makaron Pióra nr 17 Lubella ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Świeży szpinak umyć (nie trzeba go siekać). Czosnek obrać, umyć i drobno pokroić. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażyć, ale uważać, aby czosnek nie spalił się. Dodać umyty szpinak i chwilkę dusić, aż szpinak zmięknie. Wlać białe wino i zagotować. Następnie dodać ugotowany al dente makaron, doprawić solą morską i świeżo mielonym kolorowym pieprzem do smaku. Całość wymieszać, dodać pokrojone koktajlowe pomidorki i bardzo krótko podgrzać. Danie posypać tartym parmezanem, grana padano lub innym ulubionym twardym serem.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
Uwielbiam makaron, mogłabym jeść go codziennie, a makaron Lubella jest najlepszy z najlepszych.
Moje ulubione danie makaronowe to prosty, szybki i bardzo smaczny makaron ze świeżym szpinakiem, koktajlowymi pomidorkami i białym winem. Pomidorki koktajlowe idealnie pasują do makaronu, a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
Potrzebujemy:
400 g makaronu Pióra nr 17 Lubella
400 g świeżego szpinaku
125 ml białego wina
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju roślinnego
garść koktajlowych pomidorków (najlepiej różnokolorowych)
sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
50 g tartego parmezanu lub grana padano
Makaron Pióra nr 17 Lubella ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Świeży szpinak umyć (nie trzeba go siekać). Czosnek obrać, umyć i drobno pokroić. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażyć, ale uważać, aby czosnek nie spalił się. Dodać umyty szpinak i chwilkę dusić, aż szpinak zmięknie. Wlać białe wino i zagotować. Następnie dodać ugotowany al dente makaron, doprawić solą morską i świeżo mielonym kolorowym pieprzem do smaku. Całość wymieszać, dodać pokrojone koktajlowe pomidorki i bardzo krótko podgrzać. Danie posypać tartym parmezanem, grana padano lub innym ulubionym twardym serem.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
https://uploads.disquscdn.c…
Świderki Lubella z cukinią w sosie pomidorowo-śmietanowym
SKŁADNIKI:
1. Opakowanie makaronu świderki Lubella 400 gram
2. 1 cukinia
3. 3 cebule
4. 4 ząbki czosnku
5. 6 parówek
6. 4 łyżki śmietany 18%
7. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
8. 2 łyżeczki suszonej pietruszki
9. Szczypta soli
10. Szczypta pieprzu
11. 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Dodatkowo:
1. Ser żółty starty do posypania
2. Szczypior do posypania
3. Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w półplasterki.
3. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
4. Czosnek obieramy.
5. Z parówek ściągamy osłonki i kroimy w plasterki.
6.Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę i parówki. Dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Dodajemy cukinię i co jakiś
czas delikatnie mieszamy.
7. Śmietanę i koncentrat pomidorowy dodajemy na patelnię, przyprawiamy i mieszamy.
8. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem.
9. Przed podaniem danie posypujemy utartym żółtym serem i szczypiorem.
Smacznego! 🙂
Świderki Lubella z cukinią w sosie pomidorowo-śmietanowym
SKŁADNIKI:
1. Opakowanie makaronu świderki Lubella 400 gram
2. 1 cukinia
3. 3 cebule
4. 4 ząbki czosnku
5. 6 parówek
6. 4 łyżki śmietany 18%
7. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
8. 2 łyżeczki suszonej pietruszki
9. Szczypta soli
10. Szczypta pieprzu
11. 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Dodatkowo:
1. Ser żółty starty do posypania
2. Szczypior do posypania
3. Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w półplasterki.
3. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
4. Czosnek obieramy.
5. Z parówek ściągamy osłonki i kroimy w plasterki.
6.Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę i parówki. Dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Dodajemy cukinię i co jakiś
czas delikatnie mieszamy.
7. Śmietanę i koncentrat pomidorowy dodajemy na patelnię, przyprawiamy i mieszamy.
8. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem.
9. Przed podaniem danie posypujemy utartym żółtym serem i szczypiorem.
Smacznego! 🙂
Składniki:
Spaghetti 3-4 porcje
Pomidory 1 puszka
Marchew 1 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Parmezan
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Bazylia
Cukier
KROK 1:
Makaron gotujemy al dente.
KROK 2:
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Marchewkę obieramy i
ścieramy. Dodajemy do cebuli i czosnku i chwilę razem podsmażamy.
Dodajemy pomidory z puszki, posiekaną bazylię i całość dusimy. Kiedy sos
zgęstnieje doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
KROK 3:
Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i mieszamy.
Podajemy natychmiast posypane parmezanem.
SMACZNEGO! https://uploads.disquscdn.c…
Super Sabina! 🙂 bardzo dziękuję za zgłoszenie… Wygląda mega pysznie!
Składniki:
Spaghetti 3-4 porcje
Pomidory 1 puszka
Marchew 1 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Parmezan
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Bazylia
Cukier
KROK 1:
Makaron gotujemy al dente.
KROK 2:
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Marchewkę obieramy i
ścieramy. Dodajemy do cebuli i czosnku i chwilę razem podsmażamy.
Dodajemy pomidory z puszki, posiekaną bazylię i całość dusimy. Kiedy sos
zgęstnieje doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
KROK 3:
Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i mieszamy.
Podajemy natychmiast posypane parmezanem.
SMACZNEGO!
Super Sabina! 🙂 bardzo dziękuję za zgłoszenie… Wygląda mega pysznie!
Świderki all’arrabbiata
Nazwa dania swiderki all’arrabbiata, czyli “wściekły makaron” – jest to kalabryjskie danie, które swą ostrość zawdzięcza ostrym papryczkom chili, które dodajemy do pomidorowego sosu. W oryginale jest makaron typu penne. Danie najlepiej smakuje z oryginalną włoską pancettą. Polecam 🙂
SKŁADNIKI:
-300g makaronu , ugotowanego wg. przepisu na opakowaniu
-50g sera pecorino, rozdrobnionego
-posiekane: czosnek, cebula i 2 papryczki chili
-1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
-50g boczku pokrojonego w kostkę
-350g pomidorów bez skórki pokrojonych na kawałki
-1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, cebulę, papryczki i boczek , smażymy około 3 minuty często mieszając. Dodajemy pomidory i sól, gotujemy 10 minut. Dodajemy makaron mieszamy, posypujemy startym pecorino, podajemy. Danie dekorujemy świeżymi ziołami.
Smacznego 🙂
Świderki all’arrabbiata
Nazwa dania swiderki all’arrabbiata, czyli “wściekły makaron” – jest to kalabryjskie danie, które swą ostrość zawdzięcza ostrym papryczkom chili, które dodajemy do pomidorowego sosu. W oryginale jest makaron typu penne. Danie najlepiej smakuje z oryginalną włoską pancettą. Polecam 🙂
SKŁADNIKI:
-300g makaronu , ugotowanego wg. przepisu na opakowaniu
-50g sera pecorino, rozdrobnionego
-posiekane: czosnek, cebula i 2 papryczki chili
-1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
-50g boczku pokrojonego w kostkę
-350g pomidorów bez skórki pokrojonych na kawałki
-1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, cebulę, papryczki i boczek , smażymy około 3 minuty często mieszając. Dodajemy pomidory i sól, gotujemy 10 minut. Dodajemy makaron mieszamy, posypujemy startym pecorino, podajemy. Danie dekorujemy świeżymi ziołami.
Smacznego 🙂
Wow Kasiu takiego makaronu i podanego jeszcze w tak oryginalny sposob to ja nie widziałam 🙂 ja za aż tak ostrymi daniami nie przepadam, ale wygląda i tak mega apetycznie! 🙂 pozdrawiam serdecznie <3
Makaronowa sałatka z awokado, pomidorami i fetą.
Pyszna inspiracja na szybki i lekki posiłek dla rodziny. Niezwykle lekka, kolorowa sałatka, wyjatkowo smaczna, a do tego tak szybka w przygotowaniu. Fantastyczna na przyjęcie, kolację lub lunch do pracy. Możecie ją wzbogacić w kawałki upieczonego mięsa np. z kurczaka , będzie stanowić szybkie makaronowe danie na rodzinny obiad.
SKŁADNIKI:
-300g makaronu Lubbella np. świderki, penne (właściwie dowolnego – jaki lubicie )
-2 dojrzałe owoce awokado
-opakowanie sera feta
-około 3 dojrzałe pomidory
-3 łyżki posiekanej świeżej zieleniny: bazylii, natki pietruszki, koperku
-rukola i roszponka(wedle uznania)
-sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sos:
-4 łyżki oliwy
-sok i skórka otarta z 1 cytryny
-1 łyżka kaparów
-sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWUJEMY SOS: wszystkie skłaniki łączymy razem w miseczce, oprawiamy.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, dokładnie osączamy.
Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy i polewamy sosem. Podajemy.
Smacznego 🙂
Dziękuję za kolejny pyszny przepis! 🙂 zielona aranżacja wygląda ekstra 😛 gorąco pozdrawiam!
Makaronowa sałatka z awokado, pomidorami i fetą.
Pyszna inspiracja na szybki i lekki posiłek dla rodziny. Niezwykle lekka, kolorowa sałatka, wyjatkowo smaczna, a do tego tak szybka w przygotowaniu. Fantastyczna na przyjęcie, kolację lub lunch do pracy. Możecie ją wzbogacić w kawałki upieczonego mięsa np. z kurczaka , będzie stanowić szybkie makaronowe danie na rodzinny obiad.
SKŁADNIKI:
-300g makaronu Lubbella np. świderki, penne (właściwie dowolnego – jaki lubicie )
-2 dojrzałe owoce awokado
-opakowanie sera feta
-około 3 dojrzałe pomidory
-3 łyżki posiekanej świeżej zieleniny: bazylii, natki pietruszki, koperku
-rukola i roszponka(wedle uznania)
-sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sos:
-4 łyżki oliwy
-sok i skórka otarta z 1 cytryny
-1 łyżka kaparów
-sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWUJEMY SOS: wszystkie skłaniki łączymy razem w miseczce, oprawiamy.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, dokładnie osączamy.
Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy i polewamy sosem. Podajemy.
Smacznego 🙂
Dziękuję za kolejny pyszny przepis! 🙂 zielona aranżacja wygląda ekstra 😛 gorąco pozdrawiam!
Świetny pomysł! 🙂 rzeczywiście bardzo kolorowa, rodzinna sałatka 🙂
CURRYGODNY KURCZAK
Kurczak podsmażony w przyprawie curry, połączony z makaronem to bez dwóch zdań wyśmienite zestawienie. Ten duet znakomicie komponuje się z mango oraz sezamem. Do tego rukola oraz pomidorki koktajlowe i mamy przepyszną, pożywną i pełnowartościową sałatkę. Danie proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu, jak na propozycję obiadową, które zachwyca nie tylko egzotycznym smakiem, ale i pięknymi kolorami.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
2 szklanki suchego makaronu Lubella – kokardki (ok. 150 g)
2 garści rukoli
350 g piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1 łyżka przyprawy curry
250 g pomidorów koktajlowych
1 nieduże mango
1/3 szklanki sezamu
SKŁADNIKI NA DRESSING:
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka curry
sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
2. Przygotowujemy dressing. Czosnek (jeśli używamy) ścieramy na tarce i umieszczamy z pozostałymi składnikami w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie przez około 30 sekund.
3. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy papryką w proszku i dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
4. Sezam prażymy na suchej patelni.
5. Mango kroimy wedle uznania na mniejsze kawałki (np. w paseczki).
6. Pomidorki przekrawamy na pół.
7. Kiedy makaron przeschnie przekładamy go do szerokiej miski, polewamy przygotowanym sosem, a następnie łączymy z połową ilości przygotowanego kurczaka, mango oraz sezamu. Następnie dokładamy rukolę i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na półmisek/talerze, układamy pomidorki, pozostałe kawałeczki kurczaka oraz mango, a na koniec posypujemy resztą sezamu.
Jeszcze jedno ujęcie:)
CURRYGODNY KURCZAK
Kurczak podsmażony w przyprawie curry, połączony z makaronem to bez dwóch zdań wyśmienite zestawienie. Ten duet znakomicie komponuje się z mango oraz sezamem. Do tego rukola oraz pomidorki koktajlowe i mamy przepyszną, pożywną i pełnowartościową sałatkę. Danie proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu, jak na propozycję obiadową, które zachwyca nie tylko egzotycznym smakiem, ale i pięknymi kolorami.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
2 szklanki suchego makaronu Lubella – kokardki (ok. 150 g)
2 garści rukoli
350 g piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1 łyżka przyprawy curry
250 g pomidorów koktajlowych
1 nieduże mango
1/3 szklanki sezamu
SKŁADNIKI NA DRESSING:
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka curry
sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
2. Przygotowujemy dressing. Czosnek (jeśli używamy) ścieramy na tarce i umieszczamy z pozostałymi składnikami w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie przez około 30 sekund.
3. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy papryką w proszku i dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
4. Sezam prażymy na suchej patelni.
5. Mango kroimy wedle uznania na mniejsze kawałki (np. w paseczki).
6. Pomidorki przekrawamy na pół.
7. Kiedy makaron przeschnie przekładamy go do szerokiej miski, polewamy przygotowanym sosem, a następnie łączymy z połową ilości przygotowanego kurczaka, mango oraz sezamu. Następnie dokładamy rukolę i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na półmisek/talerze, układamy pomidorki, pozostałe kawałeczki kurczaka oraz mango, a na koniec posypujemy resztą sezamu.
Jeszcze jedno ujęcie:)
Muszę powiedzieć, że to bardzo oryginalne połączenie! 🙂 Wygląda świetnie i chętnie bym je wypróbowała 😛 pozdrawiam!
Makaron z kiełbasą i pomidorami.
Prosta i smaczna propozycja, która idealnie sprawdzi się na szybki obiad.
Makaron możecie urozmaicić pieczarkami, ale pamiętajcie, aby kiełbasa Wam smakowała, bo to ona wpływa m.in. na smak dania.
Polecam!
(3 porcje)
200g dowolnej kiełbasy
1 puszka pomidorów (mogą być świeże)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
bazylia
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
makaron (świderki z Lubelli)
parmezan do posypania
Kiełbasę pokroić w pół plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać cebulę.
Wszytko razem wymieszać i smażyć do miękkości.
Całość połączyć z pomidorami, koncentratem, odrobiną bazylii oraz drobno posiekanym czosnkiem.
Chwilkę poddusić.
W międzyczasie ugotować makaron (w osolonej wodzie) i po odcedzeniu przełożyć na patelnię.
Danie wymieszać, doprawić do smaku, a po nałożeniu na talerze – posypać startym serem.
Makaron z kiełbasą i pomidorami.
Prosta i smaczna propozycja, która idealnie sprawdzi się na szybki obiad.
Makaron możecie urozmaicić pieczarkami, ale pamiętajcie, aby kiełbasa Wam smakowała, bo to ona wpływa m.in. na smak dania.
Polecam!
(3 porcje)
200g dowolnej kiełbasy
1 puszka pomidorów (mogą być świeże)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
bazylia
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
makaron (świderki z Lubelli)
parmezan do posypania
Kiełbasę pokroić w pół plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać cebulę.
Wszytko razem wymieszać i smażyć do miękkości.
Całość połączyć z pomidorami, koncentratem, odrobiną bazylii oraz drobno posiekanym czosnkiem.
Chwilkę poddusić.
W międzyczasie ugotować makaron (w osolonej wodzie) i po odcedzeniu przełożyć na patelnię.
Danie wymieszać, doprawić do smaku, a po nałożeniu na talerze – posypać startym serem.
Curry z kurczaka i mango
Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na proste, a zarazem efektowne danie. Jest to propozycja, którą z chęcią serwuję moim znajomym i rodzinie. Słodkie, dojrzałe mango z kurczakiem, warzywami i wyrazistymi przyprawami tworzy jedyne w swoim rodzaju połączenie. Całość uzupełnia doskonały makaron Lubella penne.
Składniki (2 porcje):
– ½ opakowania makaronu Lubella penne
– 1 dojrzałe mango
– pojedyncza pierś z kurczaka
– ½ papryki
– 20 dkg zielone fasolki szparagowej
– łyżeczka curry
– ½ łyżeczki sosu sojowego
– 1 cm świeżego korzenia imbiru
– ½ łyżeczki chilli
– ½ łyżeczki kolendry
– łyżeczka oleju kokosowego
– sól
Przygotowanie:
Przygotować marynatę do kurczaka: mango obrać ze skórki – połowę pokroić w centymetrową kostkę, a drugą zmiksować blenderem. Do zmiksowanego mango dodać sos sojowy, imbir, chilli, kolendrę i sól według uznania. Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z marynatą oraz wcześniej pokrojonymi kawałkami mango. Marynować ok. 30 minut. Pokrojoną w paseczki paprykę podsmażyć na oleju kokosowym aż do miękkości. Następnie dodać kurczaka wraz z marynatą i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Na sam koniec dodać wcześniej ugotowaną i pokrojoną na kawałki fasolkę, wszystko wymieszać ze sobą. Makaron ugotować al dente i podawać z aromatycznym curry.
Smacznego!
Curry z kurczaka i mango
Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na proste, a zarazem efektowne danie. Jest to propozycja, którą z chęcią serwuję moim znajomym i rodzinie. Słodkie, dojrzałe mango z kurczakiem, warzywami i wyrazistymi przyprawami tworzy jedyne w swoim rodzaju połączenie. Całość uzupełnia doskonały makaron Lubella penne.
Składniki (2 porcje):
– ½ opakowania makaronu Lubella penne
– 1 dojrzałe mango
– pojedyncza pierś z kurczaka
– ½ papryki
– 20 dkg zielone fasolki szparagowej
– łyżeczka curry
– ½ łyżeczki sosu sojowego
– 1 cm świeżego korzenia imbiru
– ½ łyżeczki chilli
– ½ łyżeczki kolendry
– łyżeczka oleju kokosowego
– sól
Przygotowanie:
Przygotować marynatę do kurczaka: mango obrać ze skórki – połowę pokroić w centymetrową kostkę, a drugą zmiksować blenderem. Do zmiksowanego mango dodać sos sojowy, imbir, chilli, kolendrę i sól według uznania. Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z marynatą oraz wcześniej pokrojonymi kawałkami mango. Marynować ok. 30 minut. Pokrojoną w paseczki paprykę podsmażyć na oleju kokosowym aż do miękkości. Następnie dodać kurczaka wraz z marynatą i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Na sam koniec dodać wcześniej ugotowaną i pokrojoną na kawałki fasolkę, wszystko wymieszać ze sobą. Makaron ugotować al dente i podawać z aromatycznym curry.
Smacznego!
Aniu super wymyśliłas to swoje danie 🙂 uwielbiam sos curry i moim zdaniem świetnie komponuje się z makaronem 🙂 pozdrawiam!
Makaron na słodko? Czemu nie! Dla mnie niekwestionowaną królową jesienie jest dynia, w połączeniu z… pigwą! Równie jesienna, mocno aromatyczna, bardzo zdrowa. Doskonałe połączenie dyni, pigwy, miodu oraz ciemnego cukru. Taki mój smak jesieni 🙂
Makaron + biały ser + sos dyniowo-pigwowy
Składniki
200 g dyni pokrojonej na małe kawałki
2 łyżki cukru dark muscovado
100 g pigwy już oczyszczonej i pokrojonej na kawałki
3 łyżki miodu
skórka z jednej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
250 g makaronu spaghetti Lubella
1 szklanka mleka
1 litr wody
2 łyżki brązowego cukru
100 g kwaśnego, chudego białego sera
1 laska świeżej wanilii
suszona pigwa
Przygotowanie
W garnku o grubym dnie rozpuścić cukier. Dodać do tego pokrojoną dynię i mieszać do momentu, gdy dynia zacznie puszczać sok. Gotować pod przykryciem 20 min. Po tym czasie dodać pigwę i gotować razem przez kolejne 15 min. Zdjąć z palnika. Wystudzić przez chwilę. Po tym czasie rozgnieść widelcem dynię z pigwą, tak by większe kawałki się rozpadły. Postawić garnek z powrotem na palniku i dalej gotować ok. 15 min bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu zredukowania i otrzymania gęstego sosu. Na koniec dodać szczyptę soli, miód, skórkę z cytryny oraz sok.
Zagotować wodę z mlekiem oraz cukrem. Wsypać makaron. Gotować ok. 10 min – tak by makaron był al dente.
Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać gęstym dyniowo-pigwowym sosem, na to pokruszyć kwaśny biały ser. Na wierzch posypać suszoną pigwą.
Smacznego!
Agatko świetnie wygląda ten Twój makaron na słodko 😉 bardzo ciekawe połączenie! Pozdrawiam gorąco <3
Zapiekanka Makaronowa Z Mięsem I Brokułami
Zapiekanka to jest coś co teraz bardzo lubię, a do dobrej zapiekanki potrzebny jest dobry makaron i taki właśnie znajduje w Lubelli która ułatwia mi tym samym przygotowanie tej pysznej zapiekanki. Jak widać już swoimi kolorkami zachęca do jej skosztowania…:)
Składniki na 4 osoby
makaron świderki 200 gr
mięso mielone ( użyłam z łopatki ) 200 gr
1 niewielki brokuł
1 cebulka
masło do wysmarowania formy
Na sos:
3 jajka
250 ml śmietany 18 %
ser żółty starty na grubych oczkach około 100 gr
sól, pieprz, czosnek granulowany bądź ząbek świeżego, papryka słodka i ostra do smaku
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Brokuł blanszujemy przez 5-10 min we wrzątku.
3. Cebulkę szklimy na oleju, następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy. Całość smażymy około 10-15 minut.
4. Jajka roztrzepujemy wraz ze śmietaną i serem żółtym.
5. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy pierwszą warstwę makaronu, na to dajemy połowę mięsa mielonego, parę różyczek brokuła i polewamy wszystko odrobiną sosu.
Następnie wykładamy resztę makaronu, pozostałe mięso oraz brokuł, całość polewamy reszta sosu. Pieczemy w 180-190 stopniach przez około 25-30 min
[email protected]
Iwonka! Twoja kolorowa zapiekanka rzeczywiście kusi 🙂 Uwielbiam takie zapiekanki bo są bardzo sycące i pyszne… Pozdrawiam gorąco!
Witam. Dbając o dobre żywienie zaczęłam świadomie wybierać produkty w sklepie.
Cieszy mnie fakt, że firma Lubella pomaga mi w tym. Dzięki swoim makaronom z pełnego ziarna przygotowanie zdrowego i pysznego posiłku jest banalne proste i szybkie.
Moja najukochańsza wersja makaronu, to tagiatelle ze szpinakiem, serem feta, papryczką chilli i piersią z kurczaka pieczoną w piekarniku bez zbędnego tłuszczu.
Składniki do przygotowania:
– makaron Lubella pełne ziarno (ja ubóstwiam tagiatelle/ wstążki)
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– opakowanie szpinaku (ja wybrałam mrożony)
– ser feta
– jogurt naturalny
– 1 papryczka chilli
– 1 pierś z kurczaka
– sól
– pieprz
– gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Zaczęłam od przygotowania piersi. Umyłam, oczyściłam, naciełam. Wtarłam w nią sól, pieprz. Owinęłam w folię aluminiową i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Wstawiłam wodę na gaz, gdy się zaczęła gotować wrzuciłam makaron.
Na patelni rozpuściłam masło, dodałam drobno pokrojoną cebulę i papryczkę chilli. Podsmażyłam. Przepuściłam przez praskę czosnek i dodałam do cebulki i papryki.
Następnie wrzuciłam szpinak. Pozwoliłam mu się rozmrozić i pozbyć wody. Wrzuciłam na patelnię pokrojony ser feta, dodałam 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz i gałkę muszkatołową. Zostawiłam na 10 minut, na małym gazie.
Upieczoną pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie plastry. Odcedziłam makaron, dodałam do szpinaku, podsmażyłam razem.
Przełożyłam na talerz, układając plasterki kurczaka.
<3 Najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. A połączenie makaronu, ze szpinakiem,fetą, kurczakiem to jest coś, co lubię.
Witam. Dbając o dobre żywienie zaczęłam świadomie wybierać produkty w sklepie.
Cieszy mnie fakt, że firma Lubella pomaga mi w tym. Dzięki swoim makaronom z pełnego ziarna przygotowanie zdrowego i pysznego posiłku jest banalne proste i szybkie.
Moja najukochańsza wersja makaronu, to tagiatelle ze szpinakiem, serem feta, papryczką chilli i piersią z kurczaka pieczoną w piekarniku bez zbędnego tłuszczu.
Składniki do przygotowania:
– makaron Lubella pełne ziarno (ja ubóstwiam tagiatelle/ wstążki)
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– opakowanie szpinaku (ja wybrałam mrożony)
– ser feta
– jogurt naturalny
– 1 papryczka chilli
– 1 pierś z kurczaka
– sól
– pieprz
– gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Zaczęłam od przygotowania piersi. Umyłam, oczyściłam, naciełam. Wtarłam w nią sól, pieprz. Owinęłam w folię aluminiową i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Wstawiłam wodę na gaz, gdy się zaczęła gotować wrzuciłam makaron.
Na patelni rozpuściłam masło, dodałam drobno pokrojoną cebulę i papryczkę chilli. Podsmażyłam. Przepuściłam przez praskę czosnek i dodałam do cebulki i papryki.
Następnie wrzuciłam szpinak. Pozwoliłam mu się rozmrozić i pozbyć wody. Wrzuciłam na patelnię pokrojony ser feta, dodałam 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz i gałkę muszkatołową. Zostawiłam na 10 minut, na małym gazie.
Upieczoną pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie plastry. Odcedziłam makaron, dodałam do szpinaku, podsmażyłam razem.
Przełożyłam na talerz, układając plasterki kurczaka.
<3 Najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. A połączenie makaronu, ze szpinakiem,fetą, kurczakiem to jest coś, co lubię.
Nie no rewelacja! 🙂 Okropnie smakowicie wygląda Twoja makaronowa wersja 🙂 i masz racje, że często najprostsze rozwiązania są najlepsze! pozdrawiam gorąco Kasiu 🙂
INDYK NA ZIELONEJ ŁĄCE
Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego
w witaminy, składniki mineralne, i błonnik. Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu.
Składniki:
400g fileta z indyka
12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
świeżo zmielony pieprz
tymianek
rozmaryn
zioła prowansalskie
200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki)
Sos:
50g liści świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
75g orzechów nerkowca
30g migdałów
50g sera żółtego (parmezan)
sól morska
świeżo zmielony pieprz
350g mrożonego zielonego groszku
300ml śmietany 30%
70ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi.
2. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym
do 170°C przez ok. 25 minut.
3. Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę
z oliwek zmiksować blenderem w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować.
6. Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka.
Ewelina Pędzikowska
INDYK NA ZIELONEJ ŁĄCE
Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego
w witaminy, składniki mineralne, i błonnik. Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu.
Składniki:
400g fileta z indyka
12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
świeżo zmielony pieprz
tymianek
rozmaryn
zioła prowansalskie
200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki)
Sos:
50g liści świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
75g orzechów nerkowca
30g migdałów
50g sera żółtego (parmezan)
sól morska
świeżo zmielony pieprz
350g mrożonego zielonego groszku
300ml śmietany 30%
70ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi.
2. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym
do 170°C przez ok. 25 minut.
3. Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę
z oliwek zmiksować blenderem w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować.
6. Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka.
Ewelina Pędzikowska
Ewelinko super wyszedł Ci ten indyk! 🙂 Jestem bardzo miło zaskoczona… pozdrawiam! <3