Muszę przyznać, że dość rzadko robię polędwiczki na obiad. U mnie w domu głównie rządzi kurczak i mogłabym go przygotowywać na milion sposobów. Wczoraj wieczorem, będąc w sklepie na dziale mięsnym zostały jedynie ładnie wyglądające polędwiczki. Dokupiłam do nich dodatki i stwierdziłam, że ciekawym pomysłem będą duszone polędwiczki w sosie bazyliowym z młodymi ziemniaczkami oraz surówką z marchewki. Nie myliłam się! Całość smakowała wręcz wybornie i całe szczęście, że przygotowałam ich więcej, więc będę mogła się nimi delektować również jutro.
Do ich przygotowania użyłam noża szefa kuchni Zwilling® Pro, który zdecydowanie ułatwił mi sprawne i szybkie wykonanie obiadu. Jest to profesjonalny oraz niezawodny nóż kuchenny, którym można kroić całymi dniami, lecz należy bardzo uważać na palce – jest bardzo ostry. Noże Zwilling od lat zaspokajają wymagania zarówno doświadczonych szefów kuchni, jak i kameralnych, domowych mistrzów kulinarnych. Są one bardzo solidnie wykonane. Wytwarza się je z najlepszych materiałów, a także warto wspomnieć jak są świetnie wyważone do ręki.
Ty też możesz mieć go w swojej kuchni! Poniżej zasady konkursu 🙂
Duszone polędwiczki w sosie bazyliowym.
Składniki:
- 700 g polędwiczek wieprzowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- ok. 1 szklanki wody
- 3 łyżki pesto bazyliowego
- 300 g selera naciowego
- 200 g śmietany 18 % lub 30 %
- natka koperku
- kilka listków świeżej bazylii lub ewentualnie suszonej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cytrynowego
Dodatkowo:
- młode ziemniaki + koperek
- surówka z marchewki
Wykonanie:
Umyte, osuszone i oczyszczone z błon mięso kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy lekko oprószamy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso z obu stron, na rumiano. Usmażone mięso zalewamy je wodą tak, by je prawie pokryła, dodaję posiekany czosnek, drobno pokrojoną bazylię, koperek oraz seler naciowy posiekany w cienkie plasterki. Lekko wszystko solimy, dodajemy pieprz cytrynowy lub zwykły, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, pesto bazyliowe, dusimy mięso na małym ogniu do miękkości mięsa.
KONKURS!!!
Teraz i Ty możesz mieć profesjonalny nóż szefa kuchni!
Do wygrania jest jeden nóż szefa kuchni Zwilling® Pro (20 cm) o wartości 419 zł!
– od 16.06 do 26.06 do godz. 23.59 zamieścisz poniżej w komentarzu odpowiedź na pytanie konkursowe: “Podaj przepis na danie, które często wykonujesz (Twoje ulubione danie), a taki nóż skutecznie przyspieszyłby jego przygotowanie. Mile widziane zdjęcia potrawy”.
Jedna osoba może przysłać tylko jedną odpowiedź; prosiłabym o podpisywanie się imieniem (nazwisko nie jest konieczne, np. Agata R.) + wpisanie od razu adresu e-mailowego, aby później było łatwiej z wyłonieniem zwycięzcy.
WYNIKI KONKURSU!
Od razu mówię, że nie było łatwo wybrać zwycięzcę spośród tylu Waszych pysznych zgłoszeń… Wszystkie opisy ulubionych dań, przepisy były tak różnorodne, świetnie wymyślone i opisane, że wybór jednego zgłoszenia był niesamowicie trudny. Zwycięzcą jest:
Chętnie je wykonam w najbliższym czasie na blogu 🙂
PS. Skontaktuję się z Panem poprzez e-maila podanego w zgłoszeniu, jeżeli nie będzie żadnej odpowiedzi przez tydzień czasu, wtedy nagrodę przekazuję innemu uczestnikowi.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za wzięcie w nim udziału i zapraszam do kolejnego konkursu, który niebawem się pojawi na blogu 🙂