Konkursy

Konkurs – radość z pieczenia!

Wraz z marką Severin mam dla Was KONKURS. Zadanie konkursowe brzmi:

„Pokaż na zdjęciu oraz podaj przepis na Twoje ulubione ciasto z owocami, które upiekłbyś/łabyś w piekarniku Severin”

Konkurs - radość z pieczenia!

Nagrody to:

1 miejsce – piekarnik Severin TO 2058

2 miejsce – blender do smoothie Severin SM 3735

3 miejsce – blender do smoothie Severin SM 3735

 

Regulamin konkursu:

  1. Organizatorem konkursu jest blog Po prostu pycha.
  2. Odpowiedzi konkursowe należy zgłaszać pod tym postem konkursowym.
  3. Aby wziąć udział w konkursie należy w komentarzu pod wpisem konkursowym na blogu udzielić odpowiedzi na zadanie konkursowe, które brzmi: „Pokaż na zdjęciu oraz podaj przepis na Twoje ulubione ciasto z owocami, które upiekłbyś/łabyś w piekarniku Severin”.
  4. Udzielając zgłoszenia należy wpisać swój adres e-mail, który pomoże skontaktować się ze zwycięzcą.
  5. Będzie mi miło jeżeli polubisz mój profil na FB oraz Severin.
  6. Czas trwania konkursu: od 18.07.2017 do 30.07.2017 r. do godz 23.59.
  7. Jedna osoba może dodać więcej niż jedną odpowiedź konkursową.
  8. Uczestnicy wyrażają zgodę na wykorzystanie ich przepisów i zdjęć przez Sponsora nagród.
  9. Wyniki konkursu pojawią się na blogu do 7 dni od daty zakończenia konkursu.
  10. Zwycięzca konkursu zobowiązany jest do przekazania organizatorowi danych do wysyłki nagrody w ciągu 3 dni od dnia ogłoszenia wyników. Jeśli zwycięzca nie poda danych do wysyłki, sponsor przekaże nagrodę innemu, wybranemu zwycięzcy.
  11. Wysyłką nagród zajmuje się marka Severin. Nagrody zostaną wysłane w ciągu 14 dni od daty otrzymania danych adresowych zwycięzców.

 

WYNIKI !!!

Dziękuję ślicznie za tak liczny udział w konkursie! Czytając Wasze prace konkursowe wyobrażałam sobie jak smakuje każde ciacho z osobna i jak zwykle udowodniliście swoją kreatywność, za co bardzo Wam dziękuję. 

Wybór zwycięzców był naprawdę bardzo ciężki, lecz wraz z przedstawicielem sponsora nagród firmy Severin wybraliśmy trzy najlepsze zgłoszenia:

1 miejsce – piekarnik Severin TO 2058 – Justyna

2 miejsce – blender do smoothie Severin SM 3735 – Nadine

3 miejsce – blender do smoothie Severin SM 3735 –

 

Prosiłabym o kontakt w wiadomości prywatnej w celu wysyłki nagród.

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
340 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
misiek29a
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.c… Sernik z kruszonką kokosową

Składniki

1 op biszkoptów okrągłych
200 g masła
3 łyżki cukru
5 jajek
3 białka
1 kg serków homogenizowanych
1 budyń waniliowy
0,5 kg wiśni
3/4 szklanki cukru pudru
1 kisiel waniliowy
Kruszonka:
50 g masła
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
100 g kokosu

Sposób przygotowania przepisu:

1. Wykładamy biszkopty na blachę.
2. Ucieramy masło z cukrem, dodając żółtka. Dobrze ucieramy, następnie dodajemy serek waniliowy i budyń. Na koniec dodać 5 ubitych na sztywno białek.
3. Wyłożyć na biszkopty.
4. Ułożyć wydrylowane wiśnie.
5. Ubić 3 białka na sztywno dodać 3/4 szklanki cukru pudru i kisiel. Dobrze ubić i wyłożyć na wiśnie
6. Masło cukier i mąkę zagnieść, dodać kokos. Posypać kruszonką wierzch sernika.
7. Piec w 170 st C ok. 1 godz i 15 min

Martyna Dziubaltowska
4 lat temu

a ja troszkę nietypowo. przedstawiam moje ulubione ciasto ze SZPINAKIEM (na słodko).
Przepis jest zapozyczony z internetu.

Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (raz piekłam ze świeżym raz z mrożonym, ze świeżym jest ładniejszy kolor)

Krem:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g

Do nasączenia:
1/4 szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:
pestki granatu do posypania

Martyna Dziubaltowska
4 lat temu
Odpowiedź do  Martyna Dziubaltowska

niestety zdjecia sie nie zalaczaja 🙁

Ejszetka
4 lat temu

Ciasto drożdżowe z czekoladą i wiśniami.

https://uploads.disquscdn.c

Przepis:

SKŁADNIKI

Na ciasto drożdżowe:

130 ml wody
35 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) + do podsypywania
70 g cukru
1 jajko
4 żółtka
szczypta soli
130 g masła w temperaturze pokojowej

Na nadzienie:

20 g kakao
80 g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki
70 g cukru trzcinowego
50 g masła w temperaturze pokojowej
250 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem

Na polewę:

kilkanaście wydrylowanych wiśni
3-4 łyżki cukru
100 g gorzkiej czekolady
dodatkowo kilka wydrylowanych wiśni do dekoracji

WYKONANIE

Wodę wlać do miseczki, dodać drożdże, wymieszać, następnie wsypać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 20-30 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wbić jajko, dodać żółtka, sól i cukier, po czym rozbełtać. Następnie dodać pozostałą mąkę, zaczyn, wymieszać i stopniowo dodawać masło wcierając je w masę. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastycznie ciasto (co może zająć około 7 minut). Ciasto należy podsypywać mąką, szczególnie w początkowej fazie wyrabiania, tak aby się nie kleiło do dłoni. Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Do kolejnej miski wsypać kakao, cukier trzcinowy, dodać posiekaną czekoladę, masło i zagnieść całość krótko dłońmi. Wiśnie dobrze odsączyć z soku na sitku (soku nie wylewać).

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia, po czym krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 46 x 8 cm, po czym posypać równomiernie nadzieniem czekoladowym i wiśniami zachowując 2 centymetrowy odstęp od brzegu. Prostokąty zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i dobrze zlepić końce. Oba wałki położyć obok siebie i spleść je owijając delikatnie jeden o drugi. Blaszkę z wyposażenia piekarnika posypać mąką ziemniaczaną i przełożyć na nią splecione ciasto tworząc okrąg i łącząc je ze sobą. Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 60 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto włożyć delikatnie do piekarnika i piec około 35 minut (po 10 minutach górę ciasta należy przykryć papierem do pieczenia, aby się nie przypaliło). Upieczone ciasto przełożyć na kratkę i zostawić do ostudzenia.

Wiśnie wraz z odrobiną soku umieścić w garnuszku, dodać cukier i włączyć palnik. Gotować, aż całość lekko zgęstnieje, po czym zmniejszyć moc palnika na minimum i dodać połamaną czekoladę. Mieszać dolewając w razie potrzeby soku z wiśni, aż do uzyskania konsystencji gęstej polewy. Tak przygotowaną polewą polać ciasto i udekorować kilkoma wiśniami.

e-mail: [email protected]

Joanna Domagała
4 lat temu

NAJLEPSZE i NAJSZYBSZE NA ŚWIECIE JEDNOMISKOWE CIASTO!

Ciasto:
600 g cukru
330 g mąki pszennej
100 g gorzkiego kakao
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczka soli
3 jajka
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1,5 szklanki wrzątku

Do przełożenia
2 serki mascarpone
3 łyżki cukru pudru
dżem wiśniowy z dużymi kawałkami owoców

Polewa:
150 g mlecznej czekolady
50 g masła
50 g mleka

Do dekoracji:
ulubione świeże owoce
chipsy kokosowe

Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C.
23 cm tortownicę wyłożyć papiere
m do pieczenia, nasmarować margaryną i posypać kaszą manną.
W dużej misce zmieszać cukier razem z mąką, dodać kakao, proszk do pieczenia, sodę, oraz sól.
Następnie
dodać jaja, mleko, olej i wanilię. Miksować przez ok. 2 minuty na 
średniej szybkości. Nadal miksując, dodać wrzącą wodę.
Ciasto będzie
rzadkie! Przelać je do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec w 
nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny, lub do momentu kiedy wykałaczka
włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.

Przygotować polewę: połamane kawałki czekolady rozpuścić w rondelku z mlekiem i masłem.

Po wystudzeniu ciasto
podzielić na 3 blaty. Pierwszy posmarować obficie dżemem wiśniowym.
Drugi blat przełożyć serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem.
Wierzchnią warstwę polać lekko ostudzoną czekoladową polewą i udekorować świeżymi owocami.

Ciasto jest lekkie, mokre i przepyszne. Idealnie nadaje się na tort. Niebo na talerzu!

Joanna Domagała
4 lat temu

CIACHO z KRUSZONKĄ NA MAŚLANCE

Ciasto:
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka maślanki (może być smakowa)
1 mały proszek do pieczenia
+ ulubione owoce: u mnie borówki i maliny

Kruszonka:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 kostki zimnej margaryny
1 szklanka cuk
ru

Na wierch (opcjonalnie)
cukier puder
lukier

Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180 stopni. Prostokątną blachę wyłożyć papierem
do pieczenia, posmarować margaryną i posypać kaszą manna.
Zmiksować ze sobą cukier, olej, oraz jajka.
Po uzyskaniu puszystej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać maślankę, po czym ciasto dokładnie wymieszać.

Masę przelać do blachy i powtykać w nią owoce.

Kruszonkę przygotować z podanych składników, rozcierając je ze sobą, po czym posypać nią obficie ciasto.

Kruszonkę opcjonalnie po wierzchu można posypać jeszcze dodatkową porcją cukru.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut lub
do suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można, choć nie trzeba https://uploads.disquscdn.c… posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem.

Mój e-mail: [email protected]

Gosia
4 lat temu

Bezglutenowe ciasto porzeczkowe z biszkoptem – skarby lata

Biszkopt:
-8 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki ryżowej
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki kakao (biszkopt kakaowy)

Masa jogurtowa:
-800 g jogurtu greckiego
-300 ml śmietany kremówki 30 %
-4 łyżki żelatyny
-150 g cukru pudru

Dodatkowo:
-czerwone porzeczki ok. 350 g, u mnie porzeczki czarne
-2 galaretki czerwone

Biszkopt:

Mąki należy przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczytpą soli ubić na sztywną pianę.
Następnie, podczas ubiajania dodawać partiami cukier. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodać po jednym jajku, cały czas ubijając. Do piany dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.
Uzyskaną masę dzielimy na połowę. Do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao w celu uzyskania biszkoptu kakaowego.

Ciasta przelać do dwóch form (u mnie kwadratowe, ok. 30×30 cm).

Biszkopty należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy biszkopt się upiecze należy wyjąć go z piekarnika i wraz z formą zrzucić na podłogę (z wysokości kolan).
Potem biszkopt należy studzić w uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu wyjmujemy.

Masa jogurtowa:

Jogurt grecki zmieszać razem z cukrem pudrem.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzącej wody. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodać do niej łyżkę masy jogurtowej, mieszaća następnie dodać kolejne 4 łyżki i ponownie należy mieszać. Całość wlać do masy jogurtowej i mieszać, pod koniec dodać ubitą na sztywno śmietanę.

Masę odstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.

W międzyczasie należy rozpuścić 2 galaretki w 3 szklankach wrzącej wody.

Dolny blat biszkoptu przełożyć do blaszki, wylać na niego tężejącą masę jogurtową. Przykryć blatem kakaowym i ponownie nałożyć masę jogurtową. Następnie tak przygotowane blaty należy wstawić do lodówki.

Gdy zauważymy, że galaretka tężeje – ciasto wyjąć z lodówki, na wierzchu ułożyć porzeczki, a całość zalać tężejącą galaretką. Można ciasto włożyć jeszcze na 20 min. do lodówki, a potem delektować się nim całą rodziną Smacznego! Gosia ([email protected])

Po Prostu Pycha
4 lat temu
Odpowiedź do  Gosia
Just a SALAD
4 lat temu

Zdecydowanie moja ulubiona, wyśmienita tarta na kruchym, kakaowym spodzie z domowym kremem budyniowym oraz owocami i bezą. Z pewnością świetnie upiekłaby się w piekarniku SEVERIN! Po prostu PYCHA!

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
(na 1 tartę ok 15 cm średnicy)
– 75 g mąki pszennej
– 50 g zimnego masła
– 1 żółtko
– 25 g erytrolu
– 1 łyża kakao

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
– 500 ml mleka 3,2 %
– 5 żółtek
– 90 g cukru
– 35 g mąki pszennej
– 35 g mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI OWOCOWY ŚRODEK:
– 50 g malin
– 50 g jeżyn
– 50 g borówek
– 50 g czerwonych porzeczek
– 50 g białych porzeczek
-2 łyżeczki maki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA BEZĘ:
– 2 białka
– 100 g cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, żółtko i kakao. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli ciasta, którą wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremkę do tarty smarujemy masłem. Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę. Okrywamy ją papierem do pieczenia, obciążamy specjalnymi kulkami albo fasolą i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół).
2. Przygotowujemy budyń. Cukier ucieramy z żółtkami, następnie dodajemy obie mąki i mieszamy do uzyskania gęstej masy o jednolitej konsystencji. Mleko zagotowujemy. Pół szklanki wrzącego mleka wlewamy do masy, miksujemy, a następnie dodajemy do pozostałego mleka. Całość ustawiamy na małym ogniu i mieszamy energicznie (około 1 min) aż powstanie gładka masa budyniowa. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.
3. Owoce łączymy z mąką.
4. Kiedy tarta się upiecze przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier małymi porcjami, a na koniec mąkę.
5. Na upieczony spód wykładamy budyń, owoce, a następnie (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego) nakładamy bezę. Deser wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 30 minut, a po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 50 stopni, włączamy termoobieg i pozostawiamy w piekarniku jeszcze przez 20 minut. https://uploads.disquscdn.c

Just a SALAD
4 lat temu
Odpowiedź do  Just a SALAD
Magdalena Szpilska
4 lat temu

Moja ostatnia propozycja to Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek i kremem kasztanowym.
Tartaletki zrobiłabym w jakiś chłodny lub deszczowy dzień, gdyż wymagają więcej pracy i dłuższego przebywania w kuchni, jednak efekt końcowy zarówno wizualny jak i smakowy jest tego wart.

Na ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 szczypta soli
Dodatkowo:
4 jabłka czerwone
150 ml wody
3 łyżki cukru
1 torebka herbaty owocowej
1 łyżka konfitury brzoskwiniowej lub morelowej
100 g kremu z kasztanów
Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier puder i mieszamy, następnie dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, które wkładamy na godzinę godzinki do lodówki w folii. Następnie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, ciasto ma być upieczone, ale jasne, nie spalone. Jabłka myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki, ostrym nożem, aby ciąć razem ze skórką. Herbatę zaparzamy w ok 150 ml wody i przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy i zagotowujmy. Zmniejszamy ogień i do gotującej się herbaty wkładamy plasterki jabłek, tyle aby zamoczyć je w herbacie, gotujemy 3 minuty i wyciągamy, a do rondelka wkładamy następną porcję jabłek. Upieczone tarteletki gdy lekko ostygną smarujemy kremem z kasztanów i układamy na nie plasterki jabłek w kształcie róży. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut. Z reszty herbaty jaka została z garnku zrobimy glazurę. Dodajemy do niej łyżkę cukru i łyżkę konfitury, mieszamy i zagotowujemy do rozpuszczenia się składników. Gdy lekko ostygnie smarujemy tym ostudzone babeczki, najlepiej pędzelkiem lub łyżeczką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia glazury.
Polecam!

Mój adres: [email protected]

Pozdrawiam https://uploads.disquscdn.c

Magdalena Szpilska
4 lat temu

Moją drugą propozycją jest również jakże prosta w przygotowaniu babka jogurtowa z owocami.
Potrzebujemy:
200 g mąki
1 jajko
200 g jogurtu naturalnego
50 ml oleju
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g truskawek
100 g borówek amerykańskich
50 g rabarbaru
cukier puder
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej jajko, jogurt, olej, oraz cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, właściwie wszystkie składniki oprócz owoców. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą przekładamy do foremki. Truskawki myjemy i kroimy na połówki, borówki myjemy, a rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Na cieście poukładać (powbijać) owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. https://uploads.disquscdn.c

Magdalena Szpilska
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.chttps://uploads.disquscdn.chttps://uploads.disquscdn.chttps://uploads.disquscdn.c… Oj upiekłabym ciacho z owocami bardzo chętnie. Byłam posiadaczką podobnego piekarnika, ale niestety niedawno się popsuł i nic nie jestem w stanie upiec. Pierwszym ciastem, które upiekłabym w nowym piekarniku byłoby pyszne, letnie drożdżowe. Letnie bo z sezonowymi owocami i bardzo prosto robione. Bez zagniatania i długiego stania w kuchni w upalne dni. Oto przepis na Ciasto drożdżowe sypane z owocami:
Potrzebujemy:
80 g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
250 ml ciepłego mleka
250 ml oleju
5 jajek
5 szklanek mąki
10 g cukru wanilinowego
1 szklanka jagód lub ok 15 sliwek węgierek
Na kruszonkę:
100 g masła
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
Opcjonalnie na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1/2 cytryny

Drożdże pokruszyć i wsypać do miski, na nie wysypać cukier i zalać całość ciepłym mlekiem. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Następnie wlac olej, posypać cukrem wanilinowym i zakryć całość mąką. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny, nie mieszać. Dopiero po tym czasie wymieszać całość, wystarczy drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. Przełożyć na blachę do pieczenia. Jagody oczyścić i rozsypać na cieście lub śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki, po czym ułożyć na cieście. Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i wyłozyc na owocach. Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a nastepnie zmniejszyłam do 160. Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier, którym polewamy gotowe, wystudzone ciasto.

Na zdjęciach dwie wersje ze śliwkami i jagodami.
Polecam!

Iwona Raczkowska
4 lat temu

Oto moja druga propozycja ulubionych słodkości, które z wielką chęcią upiekłabym w piekarniku Severin:) Trochę mniej dietetyczna;)
Drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką.
Składniki na około 9 bułeczek: 2 i 1/4 szklanki pąki pszennej,
3/4 szklanki letniego mleka, 3 czubate łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko,
1/4 łyżeczki soli,
60 g roztopionego masła, 7 g drożdży suchych,
4,5 łyżeczki bułki tartej,
1 jajo roztrzepane do posmarowania bułeczek,
400 g owoców (truskawki, jagody, aminy, śliwki do wyboru na co sezon pozwala:) Składniki na kruszonkę:
pół szklanki mąki pszennej,
5 łyżek cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
60 g roztopionego masła.
Dodatkowo do bułeczek :
Budyń waniliowy + ilość mleka niezbędna do jego przyrządzenia.
Mleko lekko podgrzane wlewamy do miseczki, dodajemy cukier, jajko, żółtko. Następnie przesianą przez sitko mąkę razem z suchymi drożdżami, masło i sól. Wszystko wyrabiamy na gładkie i nie klejące ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ja aby ten proces przyspieszyć wstawiam miseczkę z ciastem do piekarnika nastawionego na 40″ z lekko uchylonymi drzwiczkami). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy 8/9 okrągłych bułeczek, następnie kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia – przykryte ściereczką. W tym czasie przygotowujemy budyń i zostawiamy do ostygnięcia.
Składniki na kruszonkę wsypujemy do miseczki i łączymy do uzyskania grudek.
Napuszone bułeczki posypujemy lekko mąką i dnem szklanki robimy wgłębienia, dosyć mocno dociskając, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Do każdego wgłębienia sypiemy ok. 1/2 łyżeczki bułki tartej, nakładamy wcześniej przygotowanego budyniu i na wierzch układamy całe truskawki. Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką . Pieczemy w 190″ przez ok. 20 min. do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia i lekko posypujemy cukrem pudrem.
Polecam – równie przepyszne słodkości:) Pozdrawiam raz jeszcze:)
Mój adres e-mail [email protected] https://uploads.disquscdn.c

Angelika_Monika Candy Pandas
4 lat temu

KASZTANOWE BATONIKI Z SUSZONYMI OWOCAMI (BEZ GLUTENU, CUKRU, LAKTOZY, WEGAŃSKIE)

https://uploads.disquscdn.chttps://uploads.disquscdn.c

Składniki:

Nadzienie
-200g suszonych fig (dobrze sprawdzają się figi z Lidla)
-100g suszonej żurawiny
-100g suszonych daktyli
-4-5 łyżek soku z cytryny

Ciasto
-140g masła orzechowego Horizon
-2 łyżki lnu mielonego
-100g suszonych daktyli
-30g oleju kokosowego
– ¼ – ½ szkl. wody
-60g mąki kasztanowej
-50g mąki gryczanej
-100g mąki owsianej (bezglutenowej)
*zamiast mąki kasztanowej można użyć 40-50g mąki gryczanej

CIASTO
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Odsączyć je i zblendować na gładką masę z olejem kokosowym. Masło orzechowe, masę daktylową, len i ¼ szkl. wody wymieszać razem. Mąkę owsianą, gryczaną i kasztanową połączyć i dodać do składników mokrych, wszystko razem wymieszać i jeśli masa jest za sucha dodać jeszcze ¼ szkl. wody (Ciasto powinno mieć konsystencję lepiącą i dość luźną ale nie lejącą!) Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut (w lodówce powinno stać się bardziej zwarte).

NADZIENIE
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Figi należy obejrzeć i usunąć z nich twarde ogonki (figi z Lidla raczej ich już nie mają), zalać gorącą wodą na kilka minut, przemyć je i odsączyć, z żurawiną zrobić to samo. Wszystkie odsączone suszki wraz z sokiem z cytryny zmielić blenderem aby utworzyć gęstą masę.

Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii i utworzyć prostokąty 14×26 cm. Nadzienie nakładać na środek prostokąta (dość obficie) i zwijać przy pomocy folii każdy bok. Dzielić nadziane wałki na mniejsze porcje. Piec w 180’C ok 15-20 minut.

Angelika_Monika Candy Pandas
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.c

Pustynna, jaglana szarlotka (bez glutenu, cukru)
Składniki (śr: 18 cm):

Ciasto ryżowo-jaglane
-170g mąki ryżowej
-90g mąki jaglanej
-½ szkl. mleka
-¼ szkl. oleju koksowego płynnego
-4 łyżki ksylitolu
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym

Jabłkowe nadzienie
-1 kg jabłek
-cynamon

Dodatkowo
-małe jabłko na raczka 🙂

JABŁKOWE NADZIENIE
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Smażyć na nieprzywierającej patelni do zmiękczenia. Można posypać cynamonem.

CIASTO RYŻOWO-JAGLANE
Mleko, olej, ksylitol, wymieszać do rozpuszczenia. Mąki, proszek do pieczenia wymieszać razem i połączyć z jajkiem i mokrymi składnikami. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy (wyłożonej na dnie papierem do pieczenia) i piec w 180’C ok 10-15 minut. Następnie wyłożyć na podpieczony spód jabłka i na górę resztę ciasta (można pomagać sobie mokrą łyżką). Znów piec przez 20 minut, po tym czasie na górę ułożyć jabłkowego raczka i piecz jeszcze 10 minut do zarumienienia.

Iwona Raczkowska
4 lat temu

Oto moja propozycja słodkości, którą chętnie upiekłabym w tym wspaniałym piecyku:) Jest to propozycja dla osób dbających o linię a lubiących jednocześnie z czystym sumieniem od czasu do czasu pozwolić sobie na chwilę słodkości:)
Kruche fit ciasto z owocami.
Potrzebna nam będzie blacha 33/22cm.
Ciasto: 2 + 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
180 g masła, 3 łyżki cukru brązowego,
5 żółtek
Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na dwie części 40% i 60%. Mniejszą część ciasta zamrażamy a większą pieczemy 20min w temperaturze 190″.
Piana: 5 białek, 2/3 szklanki cukru brązowego,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
Ubić pianę na sztywną masę, dodać cukry, stopniowo dodawać budyń, delikatnie dolewać olej. Na wystudzony spód polać pianę, ułożyć owoce (według uznania jakie mamy akurat dostępne truskawki/maliny/ śliwki co kto woli i lubi) zetrzeć na wierzch zamrożone ciasto, posypać migdałami (według uznania) piec 190″ do 40 min. Ciasto przepyszne i banalnie proste:) U nas znikało w mgnieniu oka:) Na zdjęciu ciasto z truskawkami i malinami. Pozdrawiam serdecznie.
https://uploads.disquscdn.c

Iwona Raczkowska
4 lat temu
Odpowiedź do  Iwona Raczkowska

Mój adres e-mail [email protected]

Aneta Wojciechowska
4 lat temu

Ciasto kruche z masą kokosową i jeżynami
https://uploads.disquscdn.c
Ciasto kruche
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
szczypta soli
Masa kokosowa
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
150 g wiórek kokosowych
500 ml kwaśnej śmietany 18%
ok. 150 g jeżyn

Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki. Drugą część ciasta schłodzić w lodówce przez około 30 minut, a następnie rozwałkować na blachę (u mnie 25 x 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Po wyjęciu ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Masa kokosowa: Białka ubić na sztywno, dosypywać porcjami cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać do białek śmietanę zmiksować na wolnych obrotach. Kokos wymieszać z budyniem i dodać do białek, miksując na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Masę kokosową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu rozsypać jeżyny. Wyjąć ciasto z zamrażarki, zetrzeć na tarce i równomiernie rozłożyć na wierzchu. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Aneta Wojciechowska
4 lat temu
Odpowiedź do  Aneta Wojciechowska

mój mail: [email protected] 🙂

Aneta Wojciechowska
4 lat temu

Ucierane ciasto z mąki orkiszowej z truskawkami i kruszonką

Składniki na formę 23×23 lub o tortownicę o średnicy 25 cm

Ciasto:
250 g mąki orkiszowej (u mnie jasna, typ 700)
150 g cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze ciasta)
4 jajka
100 ml oleju
80 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 250 g truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Kruszonka:
50 g masła (zimnego)
80 g mąki orkiszowej
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki posiekanych pistacji (miożna pominąć lub użyć innych orzechów)
2-3 łyżki cukru pudru

Mąkę, cukier, wiórki i pistacje połączyć w misce. Dodać masło i wyrabiać, aż powstaną grudki z ciasta. Odstawić na bok.

Piekarnik rozgrzać do 180°.
Truskawki umyć i osuszyć, usunąć szypułki, jeśli są duże przekroić na pół.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka bardzo dobrze utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (przez około 5 minut), następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej. Po dokładnym wymieszaniu dodawać na przemian mąkę i jogurt (ok. 1/3 mąki– wymieszać – 1 łyżka jogurtu – wymieszać – 2-3 łyżki mąki, itd.), stale miksując, jednak nie za długo. Gdy ciasto jest już starannie wymieszane, przełożyć je do wyłożonej papierem foremki, ułożyć owoce, wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 50-55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!
https://uploads.disquscdn.c

Anna Daniel Chwalek
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.c
=>BISZKOPT:

SKŁADNIKI:
– 6 jaj
– 1 szkl. cukru kryształu
– 1 szkl. mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min.

=>MASA Z JABŁEK

SKŁADNIKI:
– 1,2kg jabłek
– 1 galaretka pomarańczowa
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki cukru

WYKONANIE:
Masło roztopić dodać jabłka utarte na grubych oczkach oraz cukier, przez chwilkę prażyć.
Dodać
suchą galaretkę i jeszcze przez chwile prażyć na wolnym ogniu. Jabłka
odstawić i czekać aż ostygną po czym wyłożyć na biszkopt, na jabłka
układamy okrągłe biszkopty.

=>MASA JOGURTOWA

SKŁADNIKI:
– 1 litr jogurtu owocowego (u mnie brzoskwinia- marakuja)
– 1 galaretka brzoskwiniowa
– 1 łyżeczka żelatyny

WYKONANIE:
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/3szkl wody, gdy zacznie tężeć dodać do jogurtu.
Całość dokładnie wymieszać, wylać na na biszkopty.

=>ŚMIETANA

SKŁADNIKI:
– 400g śmietany 30%
– 2 łyżeczki żelatyny
– 4-5 łyżek cukry pudru

WYKONANIE:
Śmietanę
ubić , dodać cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody,
dokładnie wymieszać. Gdy zacznie tężeć układamy kupki bitej śmietany za 
pomocą szprycy.

Anna Daniel Chwalek
4 lat temu
Odpowiedź do  Anna Daniel Chwalek
Anna Daniel Chwalek
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.c

Wymiary Formy : 26cm x 26cm

Składniki:
*Pianka agrestowa:
– 600ml śmietany 30%

– 2 galaretki agrestowe

– 200ml wody

*Dodatkowo:

– 2 galaretki agrestowe
– 200ml wody
– 400g winogron
– 18-19 szt. herbatników

WYKONANIE:

2 galaretki rozpuszczamy w 200ml gorącej wody, dobrze mieszamy i pozostawiamy aż do wystygnięcia.
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, na papier układamy herbatniki. Gdy galaretka wystygła i nabiera gęściejszej konsystenci ubijamy śmietanę 30% aż będzie sztywna po czym dodajemy galaretkę. Następnie przekładamy piankę na herbatniki. Gdy lekko zacznie tężeć układamy winogrona. Całość zalewamy galaretką(rozpuszczona z wodą jak wyżej).

Anna Daniel Chwalek
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.c

Jabłecznik na kruchym cieście

WYMIARY BLASZKI : 26cmx26cm

SKŁADNIKI:

400g mąki

250g masła

1/2 szkl. cukru pudru

3 całe jajka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

16g cukru waniliowego

1,5kg jabłek

cynamon

WYKONANIE:

Mąkę, masło, cukier puder, jajka,
proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do 
uzyskania jednolitej konsystencji.

Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min.

Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych
oczkach, podsmażyć z małą ilością wody i odrobiną cynamonu. Gdy jabłka
wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast
ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut.

I ciasto gotowe :)To moje ulubione ciasto z owocami :* uwielbiam jabłka i wszystko co z nimi związane 🙂

https://moja-poezja-smaku.blog
4 lat temu

Jabłecznik na kruchym cieście

WYMIARY BLASZKI : 26cmx26cm

SKŁADNIKI:

400g mąki

250g masła

1/2 szkl. cukru pudru

3 całe jajka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

16g cukru waniliowego

1,5kg jabłek

cynamon

WYKONANIE:

Mąkę, masło, cukier puder, jajka,
proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do 
uzyskania jednolitej konsystencji.

Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min.

Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych
oczkach, podsmażyć z małą ilością wody i odrobiną cynamonu. Gdy jabłka
wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast
ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut.

I ciasto gotowe :)To moje ulubione ciasto z owocami :* uwielbiam jabłka i wszystko co z nimi związane 🙂

Kinia Pasternak
4 lat temu

Kolejnym ciastuszkiem, które upiekłabym ponownie jest ciasto truskawkowo-pistacjowe

Przepis:

Pistacje (15 dkg) miksujemy z brązowym cukrem pudrem (12 dkg) na drobny proszek.

Przekładamy do miski, dodajemy brązowy cukier (12 dkg) oraz masło (25 dkg), ubijając całość na krem. Następnie dodajemy jajka (3 szt.) oraz gęsty jogurt naturalny (10 dkg), ucierając na gładką masę.

Ciasto przekładamy do foremki (np. Tortownica na 24 cm średnicy)i pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 st. Po upieczeniu ostawiamy ciasto do wystygnięcia.

Masło (20 dkg) ubijamy do momentu aż będzie białe i puszyste. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder (25 dkg). Gdy krem zrobi się gęsty dodajemy 4 dojrzałe truskawki i ubijamy, aż krem zabarwi się na różowo. Gdyby krem był zbyt gęsty można dodać więcej truskawek.

Kremem pokrywamy wierzch ciasta. Następnie całość dekorujemy plasterkami truskawek i posypujemy kilkoma posiekanymi pistacjami.

Mmmmm 🙂 smacznego https://uploads.disquscdn.c

Pozdrawiam, Kinia ([email protected])

Krystyna Helt
4 lat temu

TARTA Z BUDYNIEM I MALINAMI
składniki na kruchy spód: 190 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru,szczypta soli, 100 g zimnego masła, 1 Łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 żółtko.
Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, śmietanę i szybko zagnieść. Można również zmiksować w malakserze.Uformować kulę, zawinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 cm i wyłożyć nim formę.Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piekarnik nagrzać do temp.200 oC , wstawić ciasto i piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Składniki na domowy budyń waniliowy: 500 ml mleka, ziarenka z 1 laski wanilii, 5 żółtek, 80 g cukru, 30 g mąki pszennej, 35 g skrobi ziemniaczanej.
Wykonanie: Zagotować mleko z wanilią i zaraz odstawić na bok. Cukier utrzeć z żółtkami mikserem na puszystą masę, wsypać wymieszane mąki i dalej miksować na głądką masę. Dodać 100 ml wrzącego mleka i zmiksować. Mieszankę wlać do wrzącego pozostałego mleka i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić.
Na wystudzony spód wyłożyć letni budyń, wyrównać i poukładać maliny. https://uploads.disquscdn.c

Kinia Pasternak
4 lat temu

W piekarniku Severin upiekłabym: Tartę jogurtową z czerwonymi porzeczkami i truskawkami

Przepis:

Zagnieść kruchy spód: Mąkę pszenną (200g), zimne masło (100g) oraz zimny smalec (20g) posiekać razem nożem i zagnieść odrobinę. Następnie dodać cukier puder (3 łyżki), szczyptę soli i trochę zimnej wody. Całość zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkować (grubość około 3 mm) i wlepić w formę do tarty (ok. 25 cm średnicy), którą wcześniej należy nasmarować masłem. Na cisto wyłożyć papier do pieczenia, na którym układamy ceramiczne kule (lub ryż) i pieczemy przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. Następnie usuwamy papier z kulami i pieczemy do zrumienienia ciasta (ok. 20 min.).

Na tak przygotowany spód wlewamy masę jogurtową, którą przygotowujemy miksując jogurt naturalny (650 ml), jajka (3 szt.), mąkę pszenną (2 łyżki), ziarenka z laski wanilii, cukier puder (3/4 szkl.) oraz miód (1 łyżkę). Całość pieczemy przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 190 st.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. A wierzch tarty obsypać ulubionymi owocami – u mnie dziś czerwone porzeczki i truskawki! Oprószyć cukrem pudrem. Następnie schłodzić w lodówce. Smacznego! MMMmm… wyśmienite 🙂
https://uploads.disquscdn.c

Pozdrawiam, Kinia ([email protected])

Via Gusto
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.chttps://uploads.disquscdn.c… Postawiłam na bardzo orzeźwiającą propozycję, idealną na gorące dni! 🙂
Połączenie porzeczek, borówek i cytryny ze słodkim ciastem 🙂

Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka czerwonych porzeczek

Żółtka ubij z cukrem, następnie dodaj olej. Całość wymieszaj z mąkami, proszkiem do pieczenia oraz porzeczkami. Białka ubij na sztywną pianę i partiami dodaj do ciasta, delikatnie mieszając. Wyłóż do tortownicy (średnica 24 cm) i piecz około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Krem cytrynowy:
1 szklanka soku z cytryny
1 szklanka cukru
3 łyżeczki masła
2 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 garście borówek

Sok z cytryny oraz cukier wlej do garnka i podgrzewaj mieszając, aby cukier rozpuścił się. Jajka oraz żółtka roztrzep w miseczce razem z mąką ziemniaczaną. Całość dodaj do gotującego się soku z cytryny. Krem mieszaj i gotuj przez 3 – 4 minuty. Na koniec dodaj miękkie masło i mieszaj, aż roztopi się. Kiedy krem ostygnie, dodaj do niego borówki i wymieszaj.

Wystudzone ciasto przekrój na pół. Przełóż kremem cytrynowym. Wierzch polej roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką czekolady z dodatkiem łyżki oleju kokosowego lub masła. Na czekoladę wyłóż borówki oraz porzeczki.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, smacznego! 🙂
email: [email protected]

Grażyna
4 lat temu

A tak wygląda moje OWOCOWE TRIO na wspólnej fotce – wygląda?dobrze? no to kwestia gustu ale smakuje naprawdę super i jakie zdrowe – polecam i SMACZNEGO. https://uploads.disquscdn.c

Grażyna
4 lat temu

A oto i trzecie ciasto z serii „OWOCOWO-WARZYWNE TRIO” czyli ciasto marchewkowe z jabłkiem, gruszka i nektarynkami.

2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
2 szklanki maki
¾ szklanki cukru ( ja dałam ½ szklanki i tez było słodkie odpowiednio )
4 jaja
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody ( płaska )
1 łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu
cukier waniliowy ( łyżeczka )
Szczypta soli
Owoce na wierzch ciasta – jabłka, gruszki, nektarynki pokrojone w kostkę
Orzechy, rodzynki, żurawina do środka ciasta ( opcjonalnie, ja wolę bez )
Marchewkę ścieramy na tarce, odsączamy i pozbawiamy nadmiaru soku, jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, powoli dolewamy olej i dalej miksujemy, potem stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, kardamonem i solą. Kiedy wszystko będzie już ostatecznie wymieszane a składniki się połączą dodajemy odciśniętą marchewkę i ewentualnie orzechy czy rodzynki. To tortownicy ( średnica 26 cm ) wylewamy ciasto, na wierzch układamy dosyć bogato pokrojone owoce( nie wciskamy ich głęboko do środka ) i pieczemy ok 60 minut ( sprawdzamy metodą suchego patyczka ). Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto można również przekroić na pół i przełożyć ulubionym kremem, konfiturą czy musem z jabłek )

https://uploads.disquscdn.c

Grażyna
4 lat temu

Latem w mojej lodówce i w mojej kuchni goszczą gównie warzywa i owoce – świeżutkie, soczyste i pachnące panoszą się na półkach skutecznie wpychając w kąt mięsiwa, wędliny i jakieś tam przetwory – świeżość górą w mojej kuchni . Jednak lato też mnie kusi słodkościami bo i na kawałeczek ciasta miewam ochotę ( i to nie rzadko ) ale nie kremy, bite śmietany i polewy mi w głowie bo ja latem tworzę ciasta owocowe ale , żeby warzywa się na mnie nie obraziły (uwielbiam je ) łączę je z owocami i wspaniały duet się tworzy na moich oczach – łączę marchewki, buraczki czy cukinie z pysznymi truskawkami, porzeczkami czy wiśniami albo morelami i w piekarniku powstają istne dzieła kulinarnej sztuki ( żart oczywiście ) bo kto powiedział, że ciasto jak jest owocowe to nie może być z warzywami połączone, a kto powiedział, że jak słodkie to nie zdrowe, ja łamię stereotypy i tak oto powstają kompozycje dotychczas mi nieznane – delicje wręcz niespotykane. Moje ciasta są głównie owocowe ale dodatek warzyw sprawia, że są zdrowsze i wilgotniejsze i smakują znakomicie i to nie są tylko przechwałki bo kiedy je na stół postawię to znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki i nawet moje chłopaki (mąż i syn ) co za warzywami niestety nie przepadają tymi ciastami się wręcz zajadają. 🙂

Pierwsze ciasto z serii „ OWOCOWO-WARZYWNE TRIO”
Bardzo proste ciasto z sezonowymi owocami i cukinią – szybkie w przygotowaniu, cudownie wilgotne ( na drugi i trzeci dzień ciągle nie wysuszone ) a jaki wygląd piękny – zieleń cukinii i czerwień owoców – piękna gra kolorów i smaków. 
Składniki:
3 jajka
130 ml oleju
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 szklanki startej cukinii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Truskawki, porzeczki, nektarynki i co kto lubi i co akurat w kuchni króluje
Zmiksować jajka, cukier i olej. Cukinię zetrzeć na tarce i dodać do jajek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z powstała masą. Wylać do foremki, na wierzchu poukładać owoce. Piec 40 minut. ( przed wyjęciem sprawdzić metodą suchego patyczka )
https://uploads.disquscdn.c

Marietta Mikula
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.c
Letnia eksplozja smaku z arbuzem i chia
Biszkopt
6 jajek rozmiar L
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 duża łyżka kakao
Białka ubić z cukrem , dodać żółtka chwilę ubijać , na końcu przesiać mąkę z kakao delikatnie wymieszać ,wylać na blaszkę . Piec około 20 min na 180 stopni
Posypka z leśnego mchu
200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
2 jajka
0,7 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1 szklanki maki ( w oryginale krupczatka , ja użyłam pszennej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , wlać olej ,wsypać mąkę i proszek do pieczenia . Zmiksować . Dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Piec ok 1 godziny na 180’C.Wystudzić i pokruszyć w palcach . Masa serowa z chia
1 kg zmielonego sera, może być z wiaderka
50 g masła
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
6 łyżek cukru
1 średnia cytryna
3 łyżki nasion chia
Cytrynę dokładnie umyć. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na trochę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać, nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz 3 łyżki zmielonego sera. Dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać resztę zmielonego sera oraz otartą skórkę i sok z przygotowanej wcześniej cytryny. Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły , wrzucić nasionka chia i wymieszać . Miskę z masą serową wkładam na godzinkę do lodówki żeby nasionka spęczniały a następnie wlewam żelatynę . Całą masę wylewam na nasączony biszkopt . Wkładam do lodówki
Galaretka arbuzowa
3 galaretki truskawkowe
Ok 700 gr arbuza obranego z pestek
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i przestudzić i wymieszać ze zmiksowanym arbuzem wylać na masę z chia i włożyć do lodówki, gdy galaretka będzie lekko tężeć posypać posypką z leśnego mchu .

Sara Imbro
4 lat temu

Ponieważ w mojej rodzinie są osoby, nietolerujące glutenu, trzeba się nie lada nagimnastykować żeby coś przyrządzić 🙂
Często na naszym stole króluje Beza, którą robimy tak:
Przygotowujemy:
6 białek
3 łyżki cukru drobnego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka skrobii
Ubijamy białka na sztywno, powoli dodajemy cukier. Dodajemy cytrynę i przesianą skrobie. Można beze podzielić na kilka blatów jednakowej wielkości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 150’C na półtorej godziny. Po upływie czasu należy wyłączyć otworzyć piekarnik, i zostawić tam bezę. Powinna się suszyć przez kilka godzin.
Czas na krem:
Pół litra śmietanki 36%
3 łyki cukru pudru
250g serka mascarpone
Ubijamy bita śmietanę (śmietankę z cukrem) dodajemy serek.
Przekładamy blaty kremem dodając dowolne owoce. Na wierzchu proponuje udekorować listkami mięty.

Przepis na bezę jest recepturą mojej mamy, która nauczyła mnie w kuchni wszystkiego.
To właśnie byłoby ciasto, które zrobiłabym z pomocą piekarnika Severin. Dla każdego w mojej rodzinie. Bo to jest właśnie sens robienia wszystkich tych pyszności, uśmiech bliskich.
Smacznego!
Mój mail: [email protected] https://uploads.disquscdn.c

Marta Mrugalska
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.c… Upieczony wczoraj 🙂 w zwykłym piekarniku, ale nie ukrywam,że uwielbiam pichcić i z chęcią wypróbuję piekarnika Severin 🙂

Składniki na biszkopt:
– 10 jajek,
– 6 łyżek mąki owsianej,
– szczypta proszku do pieczenia,
– 3 łyżki kakao,
– 6 łyżek ksylitolu.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka powoli dodając ksylitol. Następnie powoli dodajemy żółtka, mąkę i kakao.
Wylewamy na foremkę i pieczemy, jak długo? tak długo aż się upiecze biszkopt 🙂 Mój upiekł się w 45 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wykałaczka wbijana w biszkopt była już sucha 🙂
Biszkopt przekroiłam na 2 części.

Krem:
– śmietana 36%
– serek mascarpone,
– ksylitol ( każdy słodzi jak uważa, ja dałam 1 łyżkę)

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Smarujemy biszkopt kremem, posypujemy borówkami. Nakładamy drugą
połówkę biszkoptu i również nakładamy krem-śmietanę i owoce + płatki
migdałów.

Paulina Jakubczak
4 lat temu

Pieczenie w tak cudownym piekarniku to czysta przyjemność więc dla okazania tych uczuć upieklabym moje Czarne serca – jagodzianki w kształcie serca. Robione z miłością dla ukochanej osoby.Składniki:

Zaczyn
160 ml mleka ciepłego
15 g świeżych drożdży
2,5 łyżki cukru

Bułeczki
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła

Nadzienie
500 ml jagód
cukier kryształ

Do posmarowania
1 jajko
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

1.
Do miski dodajemy składniki zaczynu, i dostawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsceZrobić zaczyn z mleka drożdży i cukru.
2.
Resztę składników na bułeczki umieścić w misce, dodać zaczyn i wyrobić(Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde). Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Włożyć do miski , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
3.
Ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.
4.
Każdą część rozwałkować na placuszek.
5.
Jajko rozbełtać z mlekiem.
6.
Każdy placuszek delikatnie smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy cukrem oraz wykładamy jagody. Szczelnie zwijamy
7.
Zwiniętego placuszka zwijamy w pół i ostrym nożem przecinamy go w połowie na pół ( zostawiając 2cm od góry)
8.
Nadcięte części wywinąć na boki, tworząc kształt serca. Układamy je na blaszce w dużych odstępach ponieważ urosną dość duże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni https://uploads.disquscdn.c

piotrpawlik7
4 lat temu

Z pomocą piekarnika Severin upiekłbym klasyczny jabłecznik z kruszonką, podany najlepiej z lodami. https://uploads.disquscdn.c
Składniki
• 4 szklanki mąki
• 1 ½ szklanki cukru
• 5 żółtek
• 200 g margaryny
• 5 łyżek oleju
• cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 kg jabłek
• 2,5 łyżeczki cynamonu
• 3/4 szklanki cukru do jabłek
Przepis
1. W misce mieszamy mąkę z cukrem, żółtkami, margaryną, olejem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Formujemy kulę i schładzamy w zamrażarce.
2. W czasie, gdy ciasto się chłodzi obieramy jabłka, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dusimy na patelni z paroma łyżkami wody. Po ok 15 minutach dodajemy cukier i cynamon. Dusimy jeszcze około 10 minut. Schładzamy do temperatury pokojowej.
3. Połowę ciasta rozwałkowujemy na spód blachy.
4. Jabłka układamy na cieście, a druga połowę ciasta ścieramy na na tarce o grubych oczkach i posypujemy nią jabłka.
5. Jabłecznik pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Bardzo smakuje mojej drugiej połówce 🙂 Niestety w mieszkaniu, które obecnie wynajmujemy nie ma piekarnika i musimy walczyć u rodziców, jednych lub drugich. Taki Severin byłby jak ulał 🙂

Grażyna
4 lat temu

Drugie ciasto z owocami z serii “OWOCOWO-WARZYWNE TRIO”

250 g buraka – upieczonego
50 ml oleju
2 jajka
100 g cukru
szczypta soli
200 g mąki pszennej
20 g kakao naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
50 g rozpuszczonego masła
ok. 250 g świeżych owoców – truskawki, maliny, borówki, porzeczki czy rabarbar – co kto lubi
Buraka blendujemy z olejem na gładka masę, jaja ubijamy z cukrem i do jajecznej masy dodajemy masę buraczaną, dodajemy pozostałe sypkie składniki, mieszamy i przelewamy do formy, pieczemy 40 min w temp. 180 stopni. https://uploads.disquscdn.c

kasia2006222
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.c

Moje ulubione ciasto, które idealnie nadaje się do przygotowania w piekarniku Severin to tarta z kremem i sezonowymi owocami 🙂

Składniki:
Na ciasto :
125 g masła
175 g mąki
80 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
cukier puder
szczypta soli
1/2 laski wanilii

Na krem:
100 g cukru
3 żółtka
500 ml mleka
50 g mąki kukurydzianej
1/2 laski wanilii
150 ml słodkiej śmietanki 35%

Owoce:
brzoskwinie z puszki
truskawki
maliny
borówki amerykańskie
kiwi
wiśnie
jeżyny
winogrona

Wykonanie:
Wydłubujemy ziarenka z laski wanilii . Miksujemy masło, cukier, wanilię i sól. Pojedynczo dodajemy jaja ciągle miksując. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy ciasto do miski, dokładnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy ciasto i wałkujemy dokładnie. Wykładamy do formy na tartę i pieczemy około 20 min w 175 stopniach.
W garnku podgrzewamy mleko z połową cukru i wydłubanymi ziarenkami z laski wanilii. W osobnej misce mieszamy żółtka, pozostały cukier i mąkę kukurydzianą. Dodajemy do mieszanki odrobinę ciepłego mleka i mieszamy. Całość wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia. Krem pozostawiamy do wyschnięcia. Śmietanę ubijamy. Zimną masę mieszamy z bitą śmietaną. Kremem wypełniamy tartę i dekorujemy owocami wymieszanymi z syropem z brzoskwiń.

Smacznego!

[email protected]

Ewelina P
4 lat temu

Ja uwielbiam wszystkie owoce ale w piekarniku Severin wypróbowałbym upiec ciasto kefirowe z morelami na mące kukurydzianej.

Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonką https://uploads.disquscdn.c
Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie kefiru, z dodatkiem dojrzewających w słońcu soczystych moreli, posypane chrupiącą kruszonką to świetna propozycja letniego deseru z sezonowymi owocami.

Składniki:
Ciasto:
500g kefiru
4 jajka
130g masła extra
200g cukru
380g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej
5ml aromatu waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka kukurydziana:
75g mąki kukurydzianej
30g cukru
50g masła ekstra

Dodatkowo:
600g moreli
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki bułki tartej
mąka ziemniaczana
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:
1.Morele umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i posypać brązowym cukrem.
2.Kruszonka kukurydziana:
Masło, mąkę kukurydzianą i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać kefir, rozpuszczone masło, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach 24cmx24cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać mąką ziemniaczaną, ułożyć połówki moreli i posypać kukurydzianą kruszonką.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.

[email protected]
Ewelina Pędzikowska

Agata Skiba
4 lat temu

Spróbowałabym upiec też w tym magicznym piekarniku ciasto drożdżowe w formie rolady…takie letnie z porzeczkami i pachnące marcepanem…czyż nie brzmi pysznie ? Sama radość z pieczenia !! https://uploads.disquscdn.c
Składniki:

Ciasto drożdżowe:
750 g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
1 opakowanie suszonych drożdży
1 jajko
3 żółtka
100 g masła
90 g cukru
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
Duża szczypta soli

Nadzienie:
15 dag serka twarogowego (ja miałam President)
2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem
1 jajko
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
10 dag marcepanu
15 dag czerwonej porzeczki

Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady
Różowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni wlać masło i ponownie wyrobić , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, oprószyć leciutko mąką, wynieść w cieple miejsce aby podwoiło objętość.

Nadzienie:
Porzeczki myjemy, osuszamy. Serek mieszamy z budyniem , cukrem cytrynowym oraz jajkiem do jednolitej konsystencji.

Wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, smarować nadzieniem z serka, zostawiając po 2 cm od brzegów, posypać startym marcepanem oraz porzeczkami, zawinąć roladę, okręcić w papier pergaminowy, ułożyć na jednej blaszce obok siebie, zostawić na 15-20 minut aby podrosło, piec w temp 170*c przez 25-30 minut.

Po upieczeniu wystudzić, polać polewą z białej czekolady i posypać różowym maczkiem.Słodkich wypieków!

Alicja Adamek
4 lat temu

Ciasto jogurtowe z jagodami ( [email protected])

https://uploads.disquscdn.c

Magdalena Kowalik
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.c

Prosta, lekka tarta malinowa, dla mnie to hit lata, uda się każdemu 😉 zawsze pyszna, a dzięki piekarnikowi Severin teraz będzie można upiec ją wszędzie 😀

Przepis:
Na spód, wymieszać 175g mąki, 50g cukru, 50g kakao, zagnieść ze 150g zimnego masła, dodać 2 żółtka i odrobinę aromatu waniliowego, zagnieść dokładnie do połączenia składników, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko ciasto i przełożyć do formy do tarty. Ciasto równo ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w 180 stopniach. Odstawić do wystudzenia.

Na krem, ubić 2 żółtka z 20g cukru pudru, na koniec dodać 20g mąki. W rondelku zagotować 250ml mleka z 30g cukru pudru i jednym opakowaniem cukru waniliowego. Powoli wlać ubite żółtka, mieszać trzepaczką żeby nie powstały grudki. Gotować chwilę i zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia. Ubić 250g śmietany kremówki z paroma łyżkami cukru pudru i dodać do już ostudzonej masy z żółtek. Krem wyłożyć na spód ciasta, na górze ułożyć maliny. Ciasto włożyć do lodówki na parę godzin. Ja lubię jeszcze przed włożeniem do lodówki polać ciasto odrobiną galaretki malinowej, ale to już opcjonalne 😉 życzę smacznego!
[email protected]

Justa
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.c
“Sernik z białą czekoladą i malinami”

300 g serka śmietankowego
250 g serka mascarpone
200 g herbatników
100 g białej czekolady
70 g masła
200 ml śmietany kremówki 30%
3 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
starta skórka z całej cytryny
łyżeczka cukru waniliowego
pół szklanki cukru
1 szklanka malin

Przygotowanie:

Spód ciasta: Ciastka rozkruszyć blenderem, dodać rozpuszczone masło i mieszać. Pokruszone ciasteczka wyłożyć na spód tortownicy i ugnieść.

Masa: Serek śmietankowy ubić z cukrem i żółtkami (białka ubić oddzielnie i dodać na sam koniec). Dodać serek mascarpone, śmietanę, mąkę, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy ostygnie dodać do masy serowej. Najlepiej najpierw trochę masy serowej wymieszać z czekoladą, żeby się nie zważyła i dopiero dodać do całej reszty. Na koniec dodać ubite białko i lekko mieszać. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, posypać malinami i piec godzinę w temp. 160
stopni pod przykryciem z folii aluminiowej. Pozostawić w piecu do wystygnięcia, a następnie chłodzić w lodówce.
Sernik podawać mocno schłodzony, doskonały jako deser na lato.
Pozdrawiam
[email protected]

Anula Wawrzyniak
4 lat temu

Tarta jagodowa

130 g Kasi
1/2 łyżeczki soli
35 ml mleka
175 g mąki
1/2 łyżeczki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
brązowy cukier do posypania
odrobina białka do posmarowania ciasta
trochę tłuszczu i mąki do posmarowania formy

400 g jagód – mogą być świeże lub ze słoika 😉

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto – czyli wszystko z wyjątkiem jagód – zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię i włożyc do lodówki co najmniej na godzinę.
2-3 ciasta rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty, wysmarowaną odrobinę tłuszczem i wysypaną mąką.
Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 5 minut, aż się zazłoci.
Następnie wyjąć, wyłożyć na nie owoce, resztę ciasta rozwałkować na cienko i wykroić z niego paski.
Paski ułożyć w kratkę na warstwie owoców. Ciasto ponownie włożyc do piekarnika i piec jeszcze 20 minut.

Podawać schłodzone. 🙂

https://uploads.disquscdn.c

Milena Capiga
4 lat temu

Jeżynowiec

Sezon rozpoczęty wypadem do lasu. Sernik przekładany jeżynami połączony galaretką-palce lizać. Uwielbiam ciasta z owocami nie tylko leśnymi. Piekarnik Severin napewno pomógł by mi w tym jeszcze lepiej, a ja mogłabym się cieszyć i nieść radość innym.

Składniki
Biszkopt
5jaj
1szkl maki tortowej
1szkl cukru
1budyń śmietankowy
1łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1śnieżka w proszku
500ml kremówki
7łyżek twarożku
3łyżki żelatyny na 1/3szkl wody

Dodatkowo:
1galaretka morelowa
jeżyny
sok z jeżyn

Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek ubij na puch. Dodaj cukier. Suche skladniki przesiej przez sito i połączyć z masą. Wylej na blaszkę i piec 30min w 175C. Po upieczeniu nasączyć sokiem z jeżyn.

2. Do wysokiego naczynia przelewamy kremówkę, dodajemy ścieżkę , ubij na puch. Nastepnie dodać ser. NaA koniec dodać przygotowaną żelatynę . Połączyć z masą. . Masę dzielimy na 2części, do jednej dodajemy zmiksowane jeżyny a drugą pozostawiamy bez zmian.

3. Masę wykładamy na przemian.

4. Galaretke rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do lekkiego stężenia i wylewamy na wierzch ciasta

udekorować jeżynami. Schładzamy w lodówce.
Pozdrawiam serdecznie milena https://uploads.disquscdn.c

Ewa Stanilewicz
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.c

e-mail: [email protected]

Składniki
beza:
6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
dodatkowo:
400 ml śmietany kremówki
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka likieru cytrynowego (Limoncello)
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
około 300 g pokrojonych truskawek

Wykonanie
beza:
Ubij białka ze szczyptą soli.
Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia – zrób krążek o średnicy około 22 cm.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni – piecz bezę przez 2 godziny.
Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki – bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
krem:
Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone – krótko zmiksuj.
Dodaj likier oraz sok z cytryny, wymieszaj.
Nałóż krem na bezę, na wierzchu ułóż truskawki

Milena Capiga
4 lat temu

Moim ulubionym ciaste https://uploads.disquscdn.c… m z owocami jest zdecydowanie kruche ciasto z truskawkami i kruszonką. Od dzieciństwa pamiętam jego wspaniałym smak i zapach. Pozostał o tak do dziś. To babcia nauczyła mnie tego ciasta i teraz bardzo często gości na muym stole w różnej postaci. A dzięki takiemu wspaniałemu piekarnikowi Severin napewno było by lepsze i smaczniejsze. Chciałabym z przyjemnością taki , bo napewno by się przydał w mojej kuchni.
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
Dla wszystkich ceniących i lubiących truskawki.

Składniki
Ciasto kruche:
0,5kg mąki pszennej
250g margaryny
2żółtka
150g cukru
2łyżeczki proszku do pieczenia

Truskawki

Przygotowanie:
1. Ciasto. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2części, jedną mniejszą drugą większą. Włożyć do lodówki na godzinę. Blaszkę o wymiarach 25×33 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy większą część ciasta-nakłówamy widelcem i posypać bułką tartą.
2. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Wykładamy na ciasto. Na koniec z mniejszej części ciasta robimy kruszonkę i posypujemy górę ciasta. Piec 70min w 180C. Milena Capiga
Pozdrawiam serdecznie
[email protected]

ania
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.chttps://uploads.disquscdn.c

Moje najlepsze, najbardziej ulubione ciasto które upiekłabym w piekarniku Severin które kojarzy mi się z latem, wakacjami …. to Jogurtowiec z owocami <3

Przepis na tortownicę 26cm:
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżka cukru waniliowego własnej roboty,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,
mały kubek jogurtu,
50g masła roztopionego,
2 jajka.

Kruszonka:
50g masła roztopionego
10 łyżek mąki
5łyżek cukru

Owoce:
najlepiej dużo 🙂

ja zwykle daję maliny, truskawki, porzeczki, jagody oraz borówki 🙂
Oczywiście wszystko zależy od pory roku w jakiej ciasto robimy. Owoce mrożone sprawdzają się równie dobrze.

Wszystkie składniki (oprócz owoców) połączyć i dokładnie wymieszać.
Wylać na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.

Na ciasto wrzucić owoce, lekko je wcisnąć w środek.
Przygotować kruszonkę: roztopić masło, dodać mąkę i cukier i połączyć.
Kruszonkę rozsypać na owoce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 – 50 minut.

Po ostudzeniu można polać białą czekoladą wcześniej rozpuszczoną z odrobiną masła i udekorować dodatkowo owocami.

Ciasto jest bardzo szybki i pyszne 🙂

Polecam 🙂

lisek
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.c
RUSTYKALNE CIASTO Z CUKREM KOKOSOWYM I OWOCAMI <3
Do popołudniowej letniej lektury – z ulubionymi owocami, proste i szybkie, w sam raz na leniwe wakacje! Niezwykły aromat i kolor wnosi cukier kokosowy – zdrowszy i oryginalny zamiennik białego cukru!
Skadniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru kokosowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 gram owoców
Jajka utrzeć z cukrem, cienką strużką wlewać olej. Dodać mąkę i proszek, zmiksować. Przełożyć do natłuszczonej foremki (średnica 20 cm), na wierzchu ułożyć owoce. Piec 40-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu można przełożyć kremem patisserie i podać jako rustykalny torcik (zagotować mleko z 2 łyżkami cukru i laską wanilii, 3 jajka utrzeć z 60 g skrobi kukurydzianej, przelać mleko do masy jajecznej, wymieszać, wlać z powrotem do garnka i zagotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Przekładać ostudzonym kremem).

Marta Ostrowska
4 lat temu

Moim ulubionym letnim przepisem na ciasto jest: Tort Fraisier https://uploads.disquscdn.c
To genialne ciasto z pewnością upiecze się znakomicie w piekarniku Severin. 🙂 Wszyscy goście będą zachwyceni!
Składniki na biszkopt:

3 jajka

2/3 szklanki drobnego cukru

2/3 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki migdałów mielonych

2 łyżki zimnej wody

szczypta soli

Krem:

500 ml śmietany kremówki 36%

150 ml mleka

5 łyżeczek żelatyny lub agaru

3/4 szklanki drobnego cukru

1 łyżka cukru z wanilią

5 żółtek

Dodatkowo:

250 g dżemu truskawkowego

1 galaretka truskawkowa

500 g truskawek

liście mięty

Przygotowanie:

Piekarnik ustawić na 180 stopni (góra-dół).
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
Żółtka ubić w osobnej misce, dodać wodę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy.
Delikatnie połączyć zawartość miski z pianą z białek.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić.
Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 35-40 minut.
Po tym czasie sprawdzić przy pomocy patyczka, czy jest już upieczone, po czym wyjąć i ostudzić.
Po całkowitym wystudzeniu przekroić ciasto na 2 równe części.
Mleko zagotować z wanilią i połową cukru.
Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodać do mleka masę z żółtek, energicznie mieszając.
Następnie dodać żelatynę lub agar i zostawić, zamieszać.
Zostawić do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywny krem.
Do ostudzonego kremu w kilku partiach dodać ubitą śmietankę i połączyć do uzyskania jednolitego kremu.
Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć sokiem z cytryny zmieszanym z likierem.
Truskawki ułożyć na pierwszym blacie ciasta przy zostawionym rancie tortownicy.
Przelać na truskawki cały krem i przykryć drugim biszkoptem.
Dżem truskawkowy podgrzać w rondelku i zmiksować blenderem na gładką konsystencję, dodać galaretkę i zostawić do rozpuszczenia.
Przelać na wierzch ciasta truskawkowy mus, gdy zacznie tężeć udekorować świeżymi truskawkami i liśćmi mięty.
Wstawić do lodówki do schłodzenia na 5-6 godzin.
Po tym czasie wyjąć, ostrym nożem oddzielić od rantu tortownicy ciasto.
Podawać od razu, a w lodówce przechowywać maksymalnie do dwóch dni.
Smacznego! 🙂

Angelika Szlęzak
4 lat temu

Piekarnik Severin świetnie sprawdziłby się do domowych drożdżówek z truskawkami, takimi jakie robiła moja ukochana babcia <3

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ.

Składniki: 2 i 1/4 szklanki maki pszennej, 3/4 szklanki letniego mleka, 3 czubate łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 1/4 łyżeczki soli, 60 g roztopionego masła , 12 g świeżych drożdży.
Make wymieszać z drożdżami (zaczyn zrobić drożdże plus mleko). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Uformować kulkę i odstawić przykryte ciasto na 1,5 godz. Potem wyjąć zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki,ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Przykryć folią spożywczą lub lnianym ręcznikiem na 30 min. Potem dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie przyciskając szklankę mocno aż do blaszki samej. Następnie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej ułożyć truskawki. Bułeczki posmarować obficie roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonka jak najwięcej.
Kruszonka: pół szkl. mąki, 5 łyżek cukru, 1 opak cukru waniliowego, 60 g masła. Wyrobić rękami, zrobić kule i zostawić na jakiś czas – najlepiej zrobić kruszonkę zaraz po wyrobieniu i odłożeniu ciasta, do zamrażalnika. Potem ścierać na tarce i posypać drożdżówki.
Piec w temp 190 stopni na środkowym miejscu przez ok 22 min. Ja piekłam nie całe 30 min bardziej się wypiekły. Wystudzić. Smacznego !
Mail: [email protected] https://uploads.disquscdn.c

Marta Krawczyk
4 lat temu

Piekarnik ten świetnie sprawdziłby się do upieczenia uroczych – Piegusków z ananasem i kandyzowanymi wiśniami
https://uploads.disquscdn.c
1 puszka ananasów w plastrach
½ małego słoika wiśni kandyzowanych
200 g masła
100 g cukru trzcinowego
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki mleka

mąkę, sól, cukier, mleko, proszek do pieczenia, masło, jaja i mak zmiksować,
do foremek na ciastka, wkładamy krążek ananasa (foremki muszą mieć podstawę podobną do wielkości ananasa),
a w środek krążka kilka wiśni kandyzowanych,
na wierzch ułożyć porcje ciasta,
wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, na 30 minut,
po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut,
wyjąć delikatnie z foremek

Angelika_Monika Candy Pandas
4 lat temu

https://uploads.disquscdn.chttps://uploads.disquscdn.c

ORKISZOWO-ŻYTNIE DROŻDŻOWE BUŁECZKI „SZACHOWNICA” z malinami i jagodami

Składniki:

Bułeczki „białe” z jagodami
-150g mąki orkiszowej typ 700
-70g mąki żytniej pełnoziarnistej
– ½ opakowania suchych drożdży 7g
-100ml napoju migdałowego (lub mleka)
-30g oleju kokosowego (lub masła)
-40g cukru trzcinowego
-1 jajko
-szczypta soli
-jagody

Bułeczki „czarne” z malinami
-150g mąki orkiszowej typ 700
-70g mąki żytniej pełnoziarnistej
– ½ opakowania suchych drożdży 7g
-ok 2g węgla aptecznego (u nas 11 kapsułek po 200mg)
-100ml napoju migdałowego (lub mleka)
-30g oleju kokosowego (lub masła)
-40g cukru trzcinowego
-1 jajko
-szczypta soli
-maliny

Napój, olej i cukier roztopić razem. Mąki, drożdże, sól (i węgiel w czarnej części) dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko oraz roztwór z napoju, oleju i cukru. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na kilka porcji (u nas mimo takich samych proporcji czarnego ciasta było o jedną bułeczkę więcej :P). Każdą porcję rozpłaszczyć na dłoni i wypełnić jagodami lub paroma malinami. Zalepić brzegi tworząc kulkę i ułożyć ją lepioną częścią na wybranej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić bułeczki do ponownego wyrośnięcia. Każdą posmarować białkiem. Piec w 200’C ok 20 minut.

mail: [email protected]

Natalia C
4 lat temu

Piwoszki z borówkami 🙂
https://uploads.disquscdn.c

Przepis jest taki prosty:
Składniki:(około 30-40 sztuk)
Pół szklanki piwka (im mocniejsze tym ciasto bardziej kruche)
3 szklanki mąki
pół kostki margaryny lub masła

wykonanie:
Masło wrzucić do miski i zagnieść z mąką jak na kruszonkę następnie wlać piwo i szybko zagniatać to uzyskania jednolitej masy. Następnie uformować kulkę i włożyć do lodówki na 30-60 min . Przygotowane i schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty na środek każdego położyć około 3-5 borówek (w zalezności od wielkości kwadratu oraz borówek). Następnie należy przeciwległe rogi sklejać ze sobą, a na koniec wypiek w piekarniku: 200 stopni Celcjusza okołó 15-20 min
Życzę smacznego ! <3

Back to top button