Przepis zdecydowanie dla fanów kokosa! Niesamowicie proste w wykonaniu kokosowe ciasteczka, którym ciężko się oprzeć. Do tego przepisu przemyciłam troszkę płatków owsianych, kilka kropel ekstraktu waniliowego, ale dopiero lukier kokosowy sprawił, że smakują rewelacyjnie.
Przepis na: Kokosowe ciasteczka
Składniki:
- ½ kostki miękkiej margaryny
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 4 krople ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
lukier kokosowy:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- kilka kropel wody
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na wysokich obrotach miksera.
Dodajemy jajko, kilka kropli ekstraktu waniliowego, miksujemy.
Dodajemy mąkę, pozostałe składniki i zaczynamy mieszać nasze ciasto łyżką.
Zaczynamy wyrabiać ciasto dłonią do momentu kiedy zrobi się gładkie i elastyczne (Nie powinno się kleić do rąk). Formujemy z ciasta kulę, a następnie mniejsze kulki.
Widelcem je delikatnie przygniatamy robiąc znaczek “X” ciastka (Nie jest to jednak konieczne). W odstępach układamy nasze kruche ciasteczka kokosowe na wysmarowanej tłuszczem foremce. Pieczemy do ich zarumienienia przez około 12-16 minut w temperaturze 190 stopni (nie dłużej bo będą twarde).
Gdy przestygną przygotować lukier kokosowy (wymieszanie za pomocą łyżeczki 3 składników na lukier- ma być gęsty). Smacznego!