Domowe czekoladowe gofry to coś naprawdę smakowitego. Zrobisz je raz, dwa. Wychodzą mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. To ciekawa alternatywa dla klasycznych gofrów.
W przypadku domowych gofrów kluczowa jest dobrej jakości gofrownica. Sama się o tym ostatnio przekonałam. Zepsuła mi się moja poprzednia gofrownica, która miała conajmniej 7 lat, kupiłam nową z wyższej półki i trzymając się tych samych proporcji gofry wyszły jak z budki nad morzem.
Przepis na: Czekoladowe gofry
Składniki:
- 300 g mąki pszennej np. typ 450-550
- 50 ml oleju
- 2 jajka
- 300 ml mleka lub wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 lekko czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 lekko czubata łyżka nutelli lub 40 g mlecznej czekolady
Zobacz również:
Jak zrobić gofry czekoladowe?
Krok 1
Ten przepis na gofry czekoladowe jest prosty i szybki do wykonania. Do ich przygotowania będzie potrzebny mikser, a także lepszej jakości gofrownica.
Ciasto na gofry z czekoladą
Będą nam potrzebne 2 większe jajka. Możesz je wbić bezpośrednio do miski i zmiksować z resztą składników.
Można także osobno w misce ubić białka ze szczyptą soli i dodać je pod koniec lekko mieszając łyżką z pozostałymi zmiksowanymi składnikami – dzięki temu wychodzą bardziej puszyste. Wybór należy do Was.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (300 g), cukier puder lub zwykły biały (2 łyżki), extra ciemne kakao (1 lekko czubata łyżka) oraz proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka). Dodajemy także olej (50 ml), jajka, mleko lub wodę (300 ml).
Dla podbicia czekoladowego smaku można dodać nieco czubatą łyżkę nutelli (bądź dowolnego innego kremu czekoladowego) lub startą na tarce o grubych oczkach czekoladę mleczną (40 g).
Krok 2
Całość miksujemy dosłownie przez chwilę na średniej mocy obrotach miksera. Odstawiamy na 5-10 minut, aby ciasto się nieco napuszyło. W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę.
Gofry smażymy partiami w dobrze nagrzanej gofrownicy. Ciasto nakładamy za pomocą chochelki lub łyżki stołowej na płytki grzewcze – u mnie około 2 czubate łyżki na jednego gofra.
Z przepisu wychodzi 6-7 większych gofrów.
Zamykamy gofrownicę i czekamy aż gofry będą gotowe. Czas różni się w każdej gofrownicy (głównie jest to zależne od jej mocy), ale mniej więcej gofry powinny być gotowe po 3-4 minutach. Najlepiej zmierzyć sobie czas pierwszej partii i później już operować na zegarku, niż otwierać gofrownicę co chwilę, aby sprawdzać czy są gotowe.
Gofry czekoladowe podajemy z ulubionymi dodatkami jak różne konfitury, dżemy, kremy czekoladowe, bita śmietana, a także świeże owoce. Ja je uwielbiam z serkiem homogenizowanym waniliowym oraz świeżymi truskawkami lub malinami. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania mojego klasycznego przepisu na gofry, a także gofry bananowe.
Komentarze
Witam, zastanawiam się nad zakupem gofrownicy, jaką Pani poleca? ☺️
Kiedyś miałam z Lidla, a teraz mam z firmy GÖTZE & JENSEN i jak dla mnie to mercedes wśród gofrownic 🙂
dziekuje za przepis jutro postaram sie je zrobic ,cos innego,,,
dziekuje za przepis jutro postaram sie je zrobic ,cos innego,,,