Uwielbiam ułatwiać sobie pracę w kuchni. Szczególnie jak mam do przygotowania większą ilość ciast, a naprawdę zależy mi na czasie. Najlepiej mieć w takim przypadku robota, który zrobi większą (tą czarną) część pracy za Ciebie! Robot kuchenny Kenwood Chef XL to właśnie taki idealny pomocnik w każdej kuchni. Z takimi robotami aż chce się piec! I nie mam tu na myśli jedynie osoby początkujące, lecz także te, które mają wprawę i chęci, lecz z wolnym czasem nie zawsze stoją za pan brat.
Wielofunkcyjny robot planetarny Kenwood jest profesjonalną prawą ręką każdego miłośnika wypieków czy to na słodko, cz słonych. Posiada zaawansowane funkcje i bogate wyposażenie, które sprawiają, że raz dwa radzi sobie z przygotowaniem składników zdrowych obiadów, wypieków oraz pysznych koktajli, deserów dla całej rodziny.
Do jego głównych zalet należą:
- moc – 1200W
- duża misa 6,7 litra ze stali szczotkowanej
- 3 metalowe mieszadła:
– Mieszadło K
– Trzepaczka
– Hak do ciasta - Blender w zestawie – wykonany z akrylu, pojemność aż 1,6l i 4-strefowe ostrza ze stali nierdzewnej
- Szatkownica
- Osłony przeciw chlapaniu
- Kreator i inspirator: ponad 20 opcjonalnych przystawek, czyli setki możliwości
- Ponadczasowy design i jakość na lata
Przy okazji chciałabym Wam polecić bardzo fajną platformę o ciekawej nazwie – youKENcook! Znajdziecie tam sporo inspiracji na sprawdzone przepisy jak np. placek ze śliwką i rumową pianą (klik) i wiele innych. Te platforma pomoże Ci w pełni wykorzystać potencjał robotów kuchennych Kenwood. Już prościej się naprawdę nie da! 🙂
Deser deserem ale do pełni szczęścia potrzebne jest także danie główne. Michel Moran z MasterChef nagrał fajne filmiki w których przedstawia jak zrobić Quiche z krewetkami i marynowanym czosnkiem oraz Grecką Musakę. Razem z Ciastem Góra Lodowa może to być świetny pomysł na niedzielną ucztę.
Przygotowałam ciasto o bardzo ciekawej i oryginalnej nazwie – Góra lodowa! Może już wcześniej ta nazwa rzuciła Ci się w oczy i już przymierzałaś/eś się do jego wykonania. Nagrałam dla Was filmik instruktażowy z jego wykonania. Jego przygotowanie było naprawdę banalne, lecz troszkę czasochłonne. Dzięki temu filmikowi bez jakichkolwiek wątpliwości będziecie wiedzieć co ma być w jakiej kolejności, jaka ma być konsystencja kremu itp.
Ciasto góra lodowa to nic innego jak kakaowy biszkopt przełożony domowym kremem budyniowym (jak do kremówki), a także kremem na wierzchu na bazie mleka w proszku i masła. Delikatnie wciśnięte okrągłe biszkopty sprawiają wrażenie górek i dolinek, które ciekawie prezentują się na talerzu.
Ładnie się kroi i naprawdę szybko znika! Sprawdzi się idealnie na spotkania ze znajomymi, urodziny, czy imprezy rodzinne.
Całość komponuje się naprawdę rewelacyjnie, nie jest przesłodzone – takie po prostu w sam raz! Gorąco zachęcam do jego wypróbowania 🙂
Przepis na: Ciasto Góra Lodowa, pyszne i efektowne!
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszenna
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
Waniliowy krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 200 g masła, miękkiego
Polewa na wierzch:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka w proszku (ok. 180 g)
- 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
- poncz do biszkopta: 50 ml wody + 3 łyżki soku z cytryny
- opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 150 g
Zobacz również:
Ciasto Góra Lodowa, pyszne i efektowne! - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Krok 1 – Waniliowy krem budyniowy:
Zaczynamy od domowego kremu budyniowego: 500 ml mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrami, mąką, a także pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Wstawiamy w zimne miejsce do całkowitego ostygnięcia.
W osobnym naczyniu ucieramy miękkie masło na jasny puch. Dodajemy po łyżce gęstego budyniu aż powstanie jednolity krem budyniowy.
Krok 2 – Kakaowy biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na wysokich obrotach przez 5 minut. Następnie stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy do jego całkowitego rozbicia. Wlewamy także żółtka i lekko mieszamy na małych obrotach miksera. Pod koniec wsypujemy składniki sypkie: mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao.
Ciasto wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratową 24 x 24 cm). Piec przez 30 minut w temp. 170 stopni.
Krok 3 – Polewa na wierzch:
Miękkie masło rozpuszczamy w małym garnku wraz z wodą i cukrem, mieszamy do rozpuszczenia się składników. (Nie doprowadzamy do zagotowania!) Masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie rozpuszczone masło miksujemy wraz z mlekiem w proszku. Połowę masy przekładamy do osobnej miseczki, a do pozostałej wsypujemy kakao, mieszamy.
Krok 4 – Składamy w całość:
Biszkopt kroimy w poprzek na dwa blaty. Spód ponczujemy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Nakładamy na biszkopt połowę kremu budyniowego, kolejny blat biszkoptu, pozostały krem budyniowy. Ciasto wkładamy na minimum 30 minut do lodówki, by krem zgęstniał.
Do kremu wbijemy lekko biszkopty (prostopadle do ciasta). Mają one ładnie stać, w równych od siebie odstępach.Wierzch ciasta polewamy na zmianę jasną i ciemną polewą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Przepis powstał w ramach współpracy z marką Kenwood.
Komentarze
Przepis niedokładny, a to właśnie te małe rzeczy robią różnicę. Nie polecam, moim zdaniem są duże lepsze wersje. Dokładanie sobie roboty bez potrzeby.
Przecież przepis jest opisany szczegółowo… Nie wiem co może tu być niedokładnego.
Biszkopt bez proszku?
Czy na pewno do masy budyniowej jest 180 g mąki?
tak 🙂
Budyń okropny
Witam! Chciałabym bardzo serdecznie podziękować za super przepisy i za dokładność w przepisach. Tłumaczenie dokładne, dużo cierpliwości . Skorzystam i to nie raz. Dziękuję jeszcze raz i serdecznie Panią pozdrawiam
Pani Asiu ciasto wyszło przepyszne . Dziękujemy za Pani przepisy
Super, cieszę się, że smakowało 🙂
Ciasto pycha! Robiłam pierwszy raz i się nie zawiodłam na Pani przepisach, praktycznie ciągle wykorzystuje coś z tego bloga. 😉