Pani Walewska znana jest pod różnymi nazwami. Robi furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu bo jest wręcz idealne: delikatna beza, kwaśniejszy dżem z czarnej porzeczki, kruche ciasto oraz masa karpatkowa – całość stanowi super połączenie! Zainspirowałam się przepisem na blogu http://www.czekolada-utkane.pl/.

Przepis na: Pani Walewska

Składniki:

Ciasto:
  • 320 g mąki
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 100 g masła w temp. pokojowej
Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego dobrej jakości

Pani Walewska
Krok 1 

Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder oraz masło w temperaturze pokojowej wsypujemy do miski.


Pani Walewska
Krok 2 

Zagniatamy na kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części. 


Pani Walewska
Krok 3 

Na wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia foremce wykładamy najpierw pierwszą część ciasta. Smarujemy ją dżemem z czarnej porzeczki.


Pani Walewska
Krok 4 

Białka z cukrem ubijamy sztywną pianę, dodajemy mąkę, miksujemy. Przekładamy pianę na dżem. Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piec około 30 minut. Czynność wykonujemy dwukrotnie lub jeżeli mamy dwie foremki tych samych wymiarów to można upiec dwa ciasta z dżemem i bezą naraz. 


Pani Walewska
Krok 5

W tym czasie 3/4 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pozostałe mleko podgrzewamy.


Pani Walewska
Krok 6 

Dobrze wymieszaną masę wlewam do podgrzewanego mleka. Mieszamy aż zgęstnieje, uważamy żeby nie było grudek i odstawiamy, by wystygło. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce nasz budyń. Nasze ciasto teraz formujemy w całość: Na spód dajemy pierwszy upieczony blat ciasta,dżemu i bezy, na niego wylewamy nasz krem, przykrywamy go drugim upieczonym blatem. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 

ja

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

12 thoughts on “Pani Walewska”

    1. Bezy nie przecinamy na pół, tylko pieczemy osobno dwie warstwy. Na foremkę dajemy papier do pieczenia lub sreberko, wykładamy połowę ciasta, smarujemy dżemem, połowę bezy- piec ok 30 minut. W tym czasie robimy krem, a gdy się upiecze- wyciągamy z foremki i znowu układamy sreberko (to ułatwi wyciąganie ciasta z foremki), drugą połówkę ciasta, smarujemy dżemem i dodajemy resztę bezy. Gdy nam się drugi blat upiecze to układamy ciasto w całość: upieczony pierwszy spód ciasta i bezy, pozniej krem a na wierzch drugi upieczony spód z bezą. Ja piekłam w tej samej foremce, bo nie miałam dwóch foremek tych samych wymiarów. Mam nadzieję, ze udało mi się wyjaśnić 🙂

  1. tak bardzo dziękuję:) czytając pierwszy raz wszystko zrozumiałam, tylko chodziło mi o samą bezę, a konkretnie czy ubite białka od razu dzielimy na dwie części, a nie upieczone:) ale tak naprawdę to było oczywiste z tym, że na zdjęciu jakoś dużo mi się wydało tych białek jak na jedną połowę, ale może dlatego, że była wczesna godzina i główka jeszcze się nie do końca obudziła:)) pozdrawiam ciepło i już nie marudzę.

    1. No to super, że już wszystko jasne 🙂 Po upieczeniu proszę dać znać jak wyszło! W razie jakichkolwiek problemów z ciastem proszę pisać 🙂 Pozdrawiam!

      1. Pani Asiu, stało się!! upiekłam, no i muszę przyznać, że wyszło super:)) Bałam się trochę pieczenia dwóch ciast naraz, a że miałam dwie takie same foremki to też wolałam upiec wszystko za jednym zamachem, ale na szczęście się udało. Zrobiłam je na urodzinki siostrzeńca, ładnie wyglądało i wszystkim smakowało! Tak, więc bardzo dziękuję, za fajny przepis i na pewno będę bardzo często tu zaglądać, a Pani życzę nigdy niekończącej się pasji do gotowania..:))

        1. To głównie zasługa bardzo dobrego przepisu! Ale dziękuję za miłe słowa 🙂 Dopiero co założyłam bloga, przepisów będzie duuuużo więcej więc proszę śledzić moją stronkę 🙂

  2. Witam serdecznie 🙂

    Mam zamiar upiec to ciasto na święta, czy mogłabym prosić o wymiary blachy?
    dziękuję 🙂

  3. Dzień Dobry,
    Właśnie robię to ciasto i jedną rzecz mi się nie zgadza. W składnikach na krem jest cukier, a w KROKU 5 jest napisane że cukier puder. To który dodajemy?:-) albo to bez znaczenia;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *