DeseryŚniadanieSłodkości

Budyń jaglany

Budyń jaglany to pyszny deser czy drugie śniadanie. Szczerze mówiąc nie przepadam za kaszą jaglaną w formie dodatku do obiadu, ale w takiej wersji na słodko uwielbiam.

Budyń z kaszy jaglanej

Domowy budyń jaglany jest kremowy, gładki i niezwykle smaczny. To tak prosty deser, który robi się praktycznie sam. Ważne jest, aby kasza jaglana była wcześniej dobrze wypłukana w zimnej wodzie, a podczas gotowania w mleku co jakiś czas mieszana, aby się nie przypaliła. Budyń z kaszy jaglanej można podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. W zimie najczęściej podaję z ulubionym dżemem, a w lecie z sezonowymi owocami.

Z tego przepisu wychodzi jedna większa lub dwie mniejsze porcje.

Desery z kaszy jaglanej

Jeśli szukasz innych przepisów na desery z kaszy jaglanej to koniecznie wypróbuj brownie z kaszy jaglanej lub odchudzone monte.

Przepis na: Budyń jaglany

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru białego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 4-5 kostek białej lub mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • garść świeżych owoców
  • ulubiona konfitura np. borówkowa

Budyń jaglany – przepis krok po kroku

Budyń jaglany
Krok 1 

Kaszę jaglaną (100g) kilkukrotnie płuczemy porządnie pod zimną wodą (ja korzystam z sitka). Przekładamy do małego garnka.


Krok 2 

Wlewamy mleko (350 ml) do kaszy jaglanej i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, aż kasza wchłonie większość płynu. Pamiętaj żeby podczas gotowania co chwilę mieszać, żeby kasza się nie przypaliła do spodu garnka. Do gorącej kaszy dodajemy cukier (1 łyżeczka) i cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), a także białą czekoladę (4-5 kostek). Równie dobrze możesz czekoladę białą zastąpić mleczną lub gorzką. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 3 

Blendujemy na gładki budyń. Gdyby wyszedł zbyt gęsty, wtedy najlepiej wlać odrobinę mleka i wymieszać.

Lekko przestygnięty budyń podajemy ze świeżymi owocami. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak na zimno jest równie smaczny. Budyń z kaszy jaglanej możesz zabrać ze sobą do pracy czy szkoły jako deser czy sycące drugie śniadanie.


Budyń jaglany

Budyń jaglany

Budyń jaglany

Budyń jaglany

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 8

Oceń ten post jako pierwszy!

Budyń z kaszy jaglanej

Szukasz pomysłu na pyszny i zarazem sycący deser dla Ciebie i Twoich domowników? Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na budyń z kaszy jaglanej. Jest on bardzo prosty i szybki do przygotowania. Mój budyń jaglany składa się tylko z kilku tanich składników, które są ogólnodostępne w każdym sklepie. Jak dla mnie najlepiej smakuje przygotowywany na mleku. Kiedyś próbowałam zrobić budyń z kaszy jaglanej na wodzie, ale mi nie smakował jak na mleku.

Deser z kaszy jaglanej

Ten prosty deser z kaszy jaglanej znika z miseczek w oka mgnieniu. To coś naprawdę pysznego! Jednak jak zrobić budyń jaglany? Ważne jest to, aby obficie opłukać suchą kaszę jaglaną przed rozpoczęciem gotowania. Następnie gotujemy kaszę na małym ogniu aż wchłonie płyny. Można ją dosłodzić według gustu. Ja najczęściej dodaję łyżeczkę cukru białego i cukru z prawdziwą wanilią, a do tego biała lub mleczna czekolada. Taki budyń jaglany mi smakuje najbardziej!

Budyń jaglany przepis

Jestem pewna, że ten budyń jaglany Wam bardzo posmakuje. Jeżeli tylko podobnych inspiracji na pyszne desery z kaszy jaglanej to polecam Ci wypróbować moje brownie z kaszy jaglanej lub odchudzone monte. Oba te przepisy są przepyszne! Jestem pewna, że jak raz spróbujesz to będziesz często wracać do tych przepisów.

Back to top button