Opis przepisu
Wielkanocna babka marmurkowa to klasyk na świątecznym stole. Jest mięciutka, puszysta, wilgotna i pięknie się prezentuje dzięki wzorkowi w przekroju, a przy tym jest prosta i szybka do przygotowania. Najlepiej smakuje w dniu upieczenia, ale równie dobrze na drugi czy trzeci dzień.
Przepis na: Babka marmurkowa
Składniki:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru białego np. drobnego
- 5 dużych jajek
- opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 1 płaska łyżka extra ciemnego kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- opcjonalnie mała garść płatków migdałowych
Zobacz również:
Jak zrobić babkę marmurkową?
Krok 1
Babka marmurkowa to bardzo prosta, smaczna babka ucierana. Możesz ją upiec zarówno w specjalnej foremce do babki jak i w keksówce.
Pamiętaj jednak, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej – wyjmij je około 2 godziny szybciej z lodówki.
W malutkim rondelku lub mikrofalówce podgrzewamy śmietankę kremówkę (50 ml). Zdejmujemy z palnika i dodajemy drobno posiekaną czekoladę gorzką (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce miksujemy miękkie masło z cukrem przez kilka minut.
Krok 2
Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku (miksując przez około 20 sekund po dodaniu każdego kolejnego).
Krok 3
Wsypujemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (320 g) oraz proszek do pieczenia (1 lekko czubata łyżeczka). Wlewamy także mleko (200 ml, letnie).
Krok 4
Delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki (lub miksujemy dosłownie przez kilka sekund na najmniejszych obrotach miksera).
Krok 5
Przygotowujemy sobie dwie takie same miseczki. Dzielimy ciasto na dwie takie same części – ja nakładałam sobie do każdej miseczki stopniowo po łyżce ciasta, aby była taka sama ilość tu i tu.
Krok 6
Do jednej z misek dodajemy kakao extra ciemne (1 płaska łyżka) oraz ostygniętą czekoladę. Lekko mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 7
Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna do babki. Lekko ją natłuszczamy i oprószamy mąką (aby później było nam łatwiej wyciągnąć ciasto).
Do foremki nakładamy cienką warstwę np. jasnego ciasta, następnie równomierną warstwę ciemnego i tak dalej aż skończy nam się zawartość obu miseczek.
Krok 8
Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po 45 minutach można już sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy ciasto w środku ładnie się upiekło (a patyczek nie jest mokry od ciasta).
Ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyciągamy delikatnie babkę z foremki.
Krok 9
Gdy przestygnie, wtedy zaczynamy jej dekorację na wierzchu. Zazwyczaj oprószam ją tylko cukrem pudrem, ale możesz także oblać ją polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml). Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Babka marmurkowa gotowa. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania moich innych sprawdzonych babek na święta Wielkanocne. Bardzo polecam babkę z mascarpone i pomarańczą, a także drożdżową czy w wersji z kajmakiem.
Komentarze