Opis przepisu
Ciasteczka z lemon curd to prosty, a jednocześnie wyjątkowo pyszny wypiek. Kruche, maślane ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, a intensywnie cytrynowy krem dodaje im fajnej świeżości.
Świetnie sprawdzą się na Wielkanoc – możesz wycinać je foremkami w kształcie pisanek, zajączków czy kurczaczków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je także na co dzień, w dowolnym kształcie. Są idealne do popołudniowej kawy czy jako coś słodkiego na wynos.
Przepis na: Ciasteczka z lemon curd
Porady na start
W tym przepisie wykorzystujemy tylko żółtka, więc jeśli zastanawiasz się, do czego użyć pozostałe białka, to zajrzyj do mojego wpisu “Co zrobić z białkami?“.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g zimnego masła
- 330 g mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka
- budyń waniliowy (40 g)
- 80 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka gęstej śmietany 18%
Dodatkowo:
- lemon curd przepis>>
- opcjonalnie dowolna gęsta konfitura brzoskwiniowa, morelowa itp.
Zobacz również:
Jak zrobić wielkanocne ciasteczka z lemon curd?
Krok 1
Ciasteczka z lemon curd są bardzo szybkie i proste do przygotowania. Szczególnie jeśli ten cytrynowy krem przygotujemy sobie np. dzień wcześniej. Lemon curd musi odpowiednio się schłodzić w lodówce, aby nabrać gęstszej, kremowej konsystencji.
Zaczynamy od przygotowania domowego kremu cytrynowego – lemon curd. Szczegółowo opisany przepis znajdziesz tutaj >>.
Przygotowujemy sobie składniki na ciasto.
Krok 2
Zimne masło (200 g) kroimy w kostkę.
Do miski dodajemy mąkę pszenną (330 g), 2 żółtka, budyń (40 g), cukier puder (80 g), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka), a także gęstą śmietanę 18% (1 płaska łyżka).
Krok 3
Jeśli ciasto wyszłoby bardzo klejące to można dosypać odrobinę więcej mąki. Formujemy z ciasta kulę i zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyciągamy z lodówki, lekko je wyrabiamy. Wałkujemy dość cienko na lekko podsypanym mąką blacie czy stolnicy (na tyle żeby można było bez problemu powycinać za pomocą foremek ciastka).
Krok 4
Jeśli chodzi o foremki to użyłam takiej w kształcie zajączka (równie dobrze możesz użyć innej). Układamy je równomiernie w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowie ciasteczek wycinamy małe kółeczka za pomocą kieliszka do wódki czy nawet okrągłej tylki z rękawa cukierniczego. Z tych resztek można uformować małą kulkę i jeszcze raz uformować, rozwałkować i wyciąć kolejne ciastka.
Mi wyszło 20 sporych ciastek, z czego na połowie powycinałam na środku małe kółka (czyli po złożeniu wyszło mi 10 ciastek).
Pieczemy przez około 16-18 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Krok 5
Ciasteczka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Na ciastkach “bez dziurek” nakładamy i rozsmarowujemy łyżeczkę kremu cytrynowego. Ewentualnie zastąp go ulubioną gęstą konfiturą.
Przykrywamy ciasteczkiem “z dziurką”.
Krok 6
Opcjonalnie oprószamy ich wierzch odrobiną cukru pudru.
Ciasteczka z lemon curd są od razu gotowe do jedzenia. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze