Ciasteczka z lemon curd

5/5 (4 ocen)
Jeśli lubisz połączenie kruchego ciasta i intensywnie cytrynowego nadzienia, te ciasteczka z lemon curd na pewno przypadną Ci do gustu. Są maślane, delikatne i mają przyjemnie kwaskowy środek, który świetnie przełamuje słodycz. Idealnie sprawdzą się na Wielkanoc, ale też jako słodka przekąska do kawy w ciągu tygodnia.

Ilość porcji

10-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min + 16 min pieczenia

ciasteczka z lemon curd

Opis przepisu

Ciasteczka z lemon curd to prosty, a jednocześnie wyjątkowo pyszny wypiek. Kruche, maślane ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, a intensywnie cytrynowy krem dodaje im fajnej świeżości.

Świetnie sprawdzą się na Wielkanoc – możesz wycinać je foremkami w kształcie pisanek, zajączków czy kurczaczków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je także na co dzień, w dowolnym kształcie. Są idealne do popołudniowej kawy czy jako coś słodkiego na wynos.

Przepis na: Ciasteczka z lemon curd

Porady na start

W tym przepisie wykorzystujemy tylko żółtka, więc jeśli zastanawiasz się, do czego użyć pozostałe białka, to zajrzyj do mojego wpisu “Co zrobić z białkami?“.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g zimnego masła
  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka
  • budyń waniliowy (40 g)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka gęstej śmietany 18%

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Jak zrobić wielkanocne ciasteczka z lemon curd?


Krok 1

składniki na kruche ciasteczka

Ciasteczka z lemon curd są bardzo szybkie i proste do przygotowania. Szczególnie jeśli ten cytrynowy krem przygotujemy sobie np. dzień wcześniej. Lemon curd musi odpowiednio się schłodzić w lodówce, aby nabrać gęstszej, kremowej konsystencji.

Zaczynamy od przygotowania domowego kremu cytrynowego – lemon curd. Szczegółowo opisany przepis znajdziesz tutaj >>.

Przygotowujemy sobie składniki na ciasto.


Krok 2

mąka pszenna z budyniem, cukrem pudrem, żółtkami i masłem

Zimne masło (200 g) kroimy w kostkę.

Do miski dodajemy mąkę pszenną (330 g), 2 żółtka, budyń (40 g), cukier puder (80 g), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka), a także gęstą śmietanę 18% (1 płaska łyżka).


Krok 3

ciasto na ciasteczka

Składniki zagniatamy ręcznie aż powstanie nam jednolite, gładkie ciasto.

Jeśli ciasto wyszłoby bardzo klejące to można dosypać odrobinę więcej mąki. Formujemy z ciasta kulę i zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyciągamy z lodówki, lekko je wyrabiamy. Wałkujemy dość cienko na lekko podsypanym mąką blacie czy stolnicy (na tyle żeby można było bez problemu powycinać za pomocą foremek ciastka).


Krok 4

wycinanie ciasteczek za pomocą foremki

Jeśli chodzi o foremki to użyłam takiej w kształcie zajączka (równie dobrze możesz użyć innej). Układamy je równomiernie w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowie ciasteczek wycinamy małe kółeczka za pomocą kieliszka do wódki czy nawet okrągłej tylki z rękawa cukierniczego. Z tych resztek można uformować małą kulkę i jeszcze raz uformować, rozwałkować i wyciąć kolejne ciastka.

Mi wyszło 20 sporych ciastek, z czego na połowie powycinałam na środku małe kółka (czyli po złożeniu wyszło mi 10 ciastek).

Pieczemy przez około 16-18 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).


Krok 5

smarowanie ciasteczka warstwą lemon curd

Ciasteczka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Na ciastkach “bez dziurek” nakładamy i rozsmarowujemy łyżeczkę kremu cytrynowego. Ewentualnie zastąp go ulubioną gęstą konfiturą.

Przykrywamy ciasteczkiem “z dziurką”.  


Krok 6

ciasteczka z lemon curd posypane cukrem pudrem

Opcjonalnie oprószamy ich wierzch odrobiną cukru pudru.

Ciasteczka z lemon curd są od razu gotowe do jedzenia. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


Ciasteczka z lemon curd przepis

Kruche ciasteczka z lemon curd

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 4

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Kruche ciasteczka z lemon curd

Kruche ciasteczka z lemon curd to idealna propozycja dla miłośników domowych wypieków z cytrusową nutą. Połączenie maślanego ciasta z intensywnie cytrynowym kremem daje efekt, któremu naprawdę ciężko się oprzeć. Są delikatne, lekko chrupiące i po prostu przepyszne – świetnie sprawdzą się zarówno jako świąteczny wypiek, jak i codzienna słodka przekąska. Możesz przygotować je w różnych kształtach – od klasycznych kółek po foremki tematyczne, np. na Wielkanoc używając foremek w kształcie jajek lub króliczków. Dzięki temu nie tylko będą dobrze smakować, ale też świetnie się prezentować. W mojej wersji nadziewane są lemon curd, ale możesz też sięgnąć po konfiturę, jeśli wolisz coś łagodniejszego. To jeden z tych przepisów, do których chętnie się wraca – prosty, efektowny i zawsze się udaje.